logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić czujnik poziomu wody z wyjściem 4-20mA?

bler2 12 Lis 2009 11:06 5698 15
REKLAMA
  • #1 7249350
    bler2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam pytanie:Jak zrobić w miarę prosty układ do pomiaru poziomu wody z wyjściem 4-20mA? Jest dużo schematów z wyjściem przekaźnikowym, ale jak to zrobić z wyjściem prądowym? Mam kupny wskaźnik z wejściem 4-20mA i chciałbym go uruchomić.

Pozdrowienia dla moderatora-czasami ludzie nie mają możliwości pisania polską czcionką, np jeżeli piszą z zagranicy i w pracy, ale wg.moderatora,,Polska dla Polaków".
    To tak na marginesie za wcześniejsze skasowanie postu.
  • REKLAMA
  • #2 7249394
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Witam.

W swojej wiadomości "zmieszałeś" dwa pojęcia i różne zasady działania. Wyjście przekaźnikowe stosowane jest w regulatorze i są tylko dwa stany 0 / 1. Wskaźnik pracujący w pętli prądowej wymaga pomiaru analogowego. Musisz określić rodzaj zadajnika. W najprostszym przypadku może to być potencjometr sprzężony z pływakiem. Kolejnym blokiem będzie przetwornik napięcie / prąd, o odpowiednio dobranym zakresie. Przykładowo może to być 0 ... 10V na typowy prąd pętli 4 ... 20mA. Podaj więcej informacji.

Pzdr.
  • #3 7249419
    bler2
    Poziom 15  
    Ja myślałem raczej nad czujnikiem typu sonda (z drutu lub czegoś innego). Ma to być tylko pomiar z płynnym wyjściem prądowym.

Dodano po 9 [minuty]:

Znalazłem teraz przetwornik napięcie prąd, więc zostaje tylko czujnik z wyjściem napięciowym. Zakres tego mojego przetwornika jest bardzo szeroki - wejście 20mV-100V w kilku podzakresach(12-stu)
  • #4 7249442
    Mariusz Ch.
    Witam.

Tego typu czujniki stosuje się tylko w regulacji dwustawnej. Układ reaguje na "pierwsze zwarcie" czujników przez ciecz. Można w taki sposób wykonać pomiar quasianalogowy, ale wskazania będą się zmieniały skokowo.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 7249467
    bler2
    Poziom 15  
    Nie jestem pewien-przecież pręty, które są w cieczy, ich opór będzie się zmieniał wraz ze zmianą poziomu, chyba, że się mylę.
  • #6 7249512
    Mariusz Ch.
    Witam.

Przewodnictwo cieczy ma charakter jonowy i prosty pomiar zmian rezystancji jest nie do przyjęcia. Elektrody wykonuje się ze stali szlachetnej i na dodatek zasila napięciem przemiennym. Ma to na celu wyeliminowanie zjawiska elektrolizy.

Pzdr.
  • #7 7249531
    bler2
    Poziom 15  
    Więc zostaje tylko mechanika???
  • #8 7249579
    Mariusz Ch.
    Witam.

Przy pomiarze analogowym jest to najlepsze rozwiązanie.

Pzdr.
  • #9 7249618
    bler2
    Poziom 15  
    A jest jakaś inna opcja pomiaru poziomu wody?Przecież są w sprzedaży czujniki z sondą,tylko że są bardzo drogie.
  • REKLAMA
  • #10 7249742
    Mariusz Ch.
    Witam.

Są inne sposoby, ale nie należą do prostych rozwiązań. Można zastosować czujnik indukcyjny. Dwie cewki, napędowa zasilana generatorem oraz odbiorcza, sprzężone swobodnie przemieszczającym się rdzeniem umieszczonym w pływaku. Dalej wzmacniacz selektywny, filtr i układ pętli prądowej. Takie rozwiązanie będzie dobre przy niewielkich zmianach poziomu. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie głowicy ultradźwiękowej i pomiar odległości lustra wody od czujnika. Dalej można przetworzyć czas na napięcie i tym sterować pętlę prądową.

Pzdr.
  • #11 7249909
    bler2
    Poziom 15  
    Pierwsza metoda to też jest mechaniczna, druga jest poza możliwościami. Nie chce mi się wierzyć, że tylko takie są rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #12 7253776
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    bler2 napisał:
    Nie chce mi się wierzyć, że tylko takie są rozwiązania.
    Nie musisz, koledzy dość dokładnie opisali problemy a ty negujesz zastaną rzeczywistość, weź NE555 (jak większość w piaskownicy) i zrób prościej.
  • #13 7253901
    bler2
    Poziom 15  
    cirrostrato napisał:
    bler2 napisał:
    Nie chce mi się wierzyć, że tylko takie są rozwiązania.
    Nie musisz, koledzy dość dokładnie opisali problemy a ty negujesz zastaną rzeczywistość, weź NE555 (jak większość w piaskownicy) i zrób prościej.

Ja wiem ,że są inne rozwiązania,jak na razie tylko jeden kolega się wypowiedział na ten temat.
    Np.są pomiary poziomu za pomocą pomiaru słupa wody,tylko potrzebny jest do tego w miarę dokładny czujnik.
    Jest pomiar za pomocą sondy(nie wiem na jakiej zasadzie działają ,ale są w katalogach)
    Proszę więc nie mówić ,że temat wyczerpany.
  • #14 7254151
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    bler2 napisał:
    Np.są pomiary poziomu za pomocą pomiaru słupa wody,tylko potrzebny jest do tego w miarę dokładny czujnik.

Oczywiście, że można wykorzystać wiele różnych technik pomiarowych - jest tylko jeden problem - pomiar mechaniczny (pływak + przetwornik) jest najprostszym (a napisałeś "w miarę prosty") i najtańszym.
    Jak sądzę nikt nie będzie negował możliwości pomiaru za pomocą słupa wody czy czujników indukcyjnych - ale koszt wykonania urządzenia pomiarowego z ich wykorzystaniem pozwala zastanowić się nad celowością tego typu działań.
  • #15 7254330
    bler2
    Poziom 15  
    W miarę prosty, nie miałem na myśli 2 kółek, sznurek i potencjometr. Są w sprzedaży małe, scalone przetworniki ciśnienia. Jeden właśnie znalazłem-SCX15- niestety jest on do 15 psi,to za dużo. Układ musi być pewny, prosty i w miarę możliwości niedrogi, ale nie badziewie ze sznurkiem. Sprawa teraz, to poszukiwanie taniego przetwornika ciśnienia do 0.01 MPa.
  • #16 13658105
    Shivusg
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się, że potrzebne byłyby dwa takie czujniki z racji zmian ciśnienia atmosferycznego. Jeden mierzył by ciśnienie powietrza, drugi ciśnienie wywierane przez słup wody. Różnica ciśnień wskazywała by poziom wody. Przyszedł mi do głowy sposób z pomiarem masy o ile to możliwe w tym wypadku. Sygnał cyfrowy z wagi można zmienić na napięcie bądź prąd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego układu do pomiaru poziomu wody z wyjściem 4-20mA. W odpowiedziach podano różne metody, w tym zastosowanie potencjometru sprzężonego z pływakiem oraz przetwornika napięcie/prąd. Zwrócono uwagę na problemy związane z pomiarem oporu elektrod w cieczy oraz konieczność użycia stali szlachetnej i napięcia przemiennego, aby uniknąć elektrolizy. Proponowane są także bardziej zaawansowane rozwiązania, takie jak czujniki indukcyjne i ultradźwiękowe, jednak ich koszt może być wysoki. Użytkownik poszukuje również taniego przetwornika ciśnienia do 0.01 MPa oraz rozważa pomiar różnicy ciśnień jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA