logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7293-silne nagrzewanie w stanie jałowym.

mateusz-lot 14 Lis 2009 10:06 2364 15
REKLAMA
  • #1 7258129
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam! Zbudowałem wzmacniacz na TDA7293 ze strony, która jest w linku. Zasilam go napięciem symetrycznym 2x19V. Kondensatory w zasilaczu 2x6800uF i 2x100nF. Problem polega na tym, że gdy podłączę wzmacniacz do zasilania bez podania sygnału i bez podłączonego głośnika, to końcówka robi się prawie gorąca. Napięcie na wyjściu 10mV. Sprawdzałem płytkę kilka razy, nie ma żadnych błędów montażu oraz zwarć. Według mnie wzmacniacz prawdopodobnie się wzbudza, ale czekam na opinie doświadczonych elektroników. Proszę o pomoc, za odpowiedzi będę wdzięczny.

http://www.loetstelle.net/projekte/tda7293/tda7293.php
  • REKLAMA
  • #2 7258258
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Dobrze kombinujesz, wzbudzanie się temu by odpowiadało.
  • #3 7258308
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Jak mogę zlikwidować wzbudzanie się tego wzmacniacza? Na wyjściu jest rezystor 10om i kondensator 100nf podłączone do masy. Czy przyczyną wzbudzania to błąd źle zaprojektowanej płytki? Nawet dodałem dodatkowy kondensator 1nf miedzy wejście a masę i nic nie pomogło. Może koledzy coś zasugerują?

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Panowie na tym forum jest wielu bardzo doświadczonych elektroników m.in IREK,Janek, dj-Matys,Fuutro. Proszę was o opinie dotyczące mojego wzmacniacz... Będę bardzo wdzięczy
  • #4 7258627
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Masz masę na radiatorze? Jak masz, to czy odizolowałeś układ od radiatora?
    Zdaje się, że na blaszce układu jest -V
  • REKLAMA
  • #5 7258681
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Nie podłączyłem jeszcze układy do radiatora ponieważ chciałem zobaczyć czy poprawnie działa tylko przy podłączonym zasilaniu, no i niestety kostka grzeje się nie miłosiernie. Może kolega ma jakieś propozycje aby zlikwidować wzbudzanie się wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #6 7258965
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Skąd pomysł uruchamiania wzmacniacza bez chłodzenia? Nawet jeśli było wszystko ok ale coś podałeś na wejście i dałeś głośnik to uszkodzenie jest całkiem realne. Projekt płytki nie wydaje się być najbardziej optymalnym.
    Spróbuj zmiany kondensatora 470pF na większy, zwiększenia 22pF.
  • #7 7259210
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Układ TDA7293 ma typowy prąd spoczynkowy ok. 50mA (Quiescent Current w karcie katalogowej), przy zasilaniu go napięciem ±19V bez żadnego wysterowania wydziela się w nim moc ok. 2W - tak więc nic dziwnego, że bez radiatora układ zaczyna parzyć...
  • #8 7259257
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Zmieniłem kondensator 470pf na 1nf i 22pf na 100pf, nic nie pomogło. Czyli to normalne że kostka będzie się silnie nagrzewała w stanie jałowym...? Zasilana jest napięciem symetrycznym 2x19v i się bardzo mocno grzeje, to co będzie jak podłącze transformator który po wyprostowaniu i odfiltrowaniu ma zasilanie symetryczne 2x42v?
  • #9 7260301
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Przeczytałeś mój poprzedni post? Zmierzyłeś prąd spoczynkowy?
    To zupełnie normalne, że układ się nagrzewa bez radiatora!
  • #10 7260551
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Zmierzyłem prąd spoczynkowy podłączając miliamperomierz w dodatniej gałęzi zasilania i na mierniku pokazało 50mA,czyli wygląda na to że prąd spoczynkowy jest ok...?
  • #11 7262247
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Podłączyłem wzmacniacz do zasilania symetrycznego 2x42V. Podłączyłem do wyjścia wzmacniacza głośnik i podałem sygnał na wejście. Ku mojemu zdziwieniu wzmacniacz działa prawidłowo. Mam jeszcze mały problem: Gdy grała muzyka podłączyłem miliwoltomierz do głośnika czyli do wyjścia i gdy muzyka gra cicho to miernik wskazuje od 0 do 10mV a gdy muzyka jest głośno to miernik pokazuje od -10mV do 10mV. Czy jest to normalne? Będę wdzięczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 7263089
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Miliwoltomierz jest za wolny !. Potrzebny stosowny układ który wyprostuje i wygładzi przebieg wyjściowy. Tak działa każdy VU-metr.
  • #13 7263762
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno pytanie, jest ono następujące: Gdy muzyka gra cicho to muzyka jest dość zniekształcona i głośnik pierdzi a gdy zrobię muzykę na około 50% to w głośniku muzyka gra czysto. Jaka może być tego przyczyna?

Dodano po 1 [minuty]:

Sygnał podaje z cd od komputera.
  • #14 7286417
    mateusz-lot
    Poziom 12  
    Witam! Postanowiłem zrobić inną płytkę po przejściach z poprzednim wzmacniaczem. Mam tylko jedno pytanie gdzie podłączyć funkcje MUTE i STBY w wzmacniaczu do którego podaje link ponieważ nie mogę się doczytać . Proszę o szybką odpowiedź

http://www.stavebnice.richardvacula.com/select.php?link=PT005
  • #15 7287664
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Cytat:
    ponieważ nie mogę się doczytać

Może to Ci pomoże :D http://translate.google.pl/#cs|pl|
    MUTE I STBY do "+" wzm. gra
    MUTE do "GND" wzm. milczy
    STBY do "GND" wzm. przechodzi stan wyłączony/czuwanie
    albo mostkuj punkt X1-1 z pktem X1-2 i jednocseśnie MUTE i STBY do "+" lub "GND",
  • #16 7288220
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Poruszony w tytule problem (?) został wyjaśniony. Tematyka i poziom ostatnich pytań wskazują na potrzebę założenia nowego tematu w innym dziale (nie będę wskazywał - w którym :| ).
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz na układzie TDA7293, zasilany napięciem symetrycznym 2x19V, i zgłosił problem z silnym nagrzewaniem się układu w stanie jałowym. Po podłączeniu do zasilania bez sygnału i głośnika, końcówka mocy osiąga wysoką temperaturę, co sugeruje wzbudzanie się. Użytkownik sprawdził płytkę pod kątem błędów montażowych, a także dodał kondensatory, jednak problem nie ustąpił. W odpowiedziach zasugerowano, że nagrzewanie jest normalne bez radiatora, a prąd spoczynkowy wynosi około 50mA. Po podłączeniu zasilania 2x42V wzmacniacz działał prawidłowo, ale wystąpiły zniekształcenia dźwięku przy cichym graniu. Użytkownik planuje stworzyć nową płytkę i pyta o podłączenie funkcji MUTE i STBY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA