logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić partycję na Windows 7 bez utraty danych?

Mozaj 15 Lis 2009 13:51 3008 10
REKLAMA
  • #1 7263430
    Mozaj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich! mam mianowicie taki problem: mam peceta na którym jest już vista i chcę doinstalować sobie jeszcze siódemkę żeby przetestować na moim sprzęcie jak się sprawuje ale potrzebuję waszej pomocy. Dysk ma 400giga jedna partycja z vistą ma 100giga a druga ma 300 i na niej mam masę filmów i muzyki. Gdyby tego było malutko to bym to przeżucił na laptopa ale niestety nie zmieści mi się. Chcę tą drugą partycję podzielić tak aby wydzielić na niej miejsce dla siódemki, gdy by była pusta to bym poprostu kliknął ppm na ikonę mój komputer i dał zarządzaj ale nie mam gdzie tych plików dać więc nie będzie pusta. I teraz moje pytanie, wiem że są programy do podziału partycji ale czy nie usuną mi z niej danych jak będę ją dzielił? Proszę o pomoc, chciałbym się dowiedzieć jakiego programu użyć i czy nie usunie mi danych z partycji. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 7263453
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Jak do testów to polecam zainstalowanie na plikopartycji Link.
  • REKLAMA
  • #3 7266341
    wolnanazwa
    Poziom 11  
    Darmowych programów partycjonujących nie usuwających plików w momencie partycjonowania nie kojarzę. Z programów płatnych opcję taką ma PartitionMagic. Dostępna jest wersja demo ale nie mam pojęcia jakie opcje są tam udostępnione. Ja z kolei odradzam testy na wirtualnym dysku z względu pochłaniania zasobów. Taki test wydajnościowy win7 nie był by obiektywny!
  • #4 7268982
    Mozaj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam partition magic 8.0 i niestety nie działa pod windows vista. A co pan myśli o windowsowskim narzędziu zawartym w viście czyli pomniejszania i rozszerzania partycji? nie będzie utraty danych?
  • REKLAMA
  • #5 7269030
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Ryzyko jest takie samo jak w wypadku innych narzędzi. W dodatku, w odróżnieniu od programów specjalistycznych, to co Microsoft oferuje dość często odznacza się tym, iż "wie lepiej" i nie pozwala na niektóre działania postulowane przez Użytkownika.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #7 7454606
    Matuzalem

Poziom 43  
    Tak - tak jak w wypadku Visty - można to zrobić z poziomu zarządzania dyskami (przy bezstratnej reorganizacji istniejących partycji), a przy nowych tak jak w wersjach wcześniejszych również narzędzia konsolowe (uruchamiane z poziomu cmd).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 7454803
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ppm na partycji, a opcje "się znajdą".
    Inna sprawa, że zawsze jeszcze można skorzystać z opisów w pomocy systemu.

PS.
    Żeby dodać trzeba mieć "przestrzeń" czyli najpierw zmniejszyć i dopiero z tak wygospodarowanego miejsca utworzyć nową. Przecież nawet nie wiadomo jaki to dysk,, ile na nim miejsca, jaki jest obecny układ partycji, itp.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #10 7454824
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    wlasnie zaczailem i zmniejszylem,ok dzieki wielki

Dodano po 11 [minuty]:

Tylko win7 nie chce mi c: zmniejszyc bardziej,chce zostawic 80gb a na druga mi zostaje70gb troche malo.
    chcialem zrobic na C:35gb na d: reszta.
    Na c: mam czysty system nic wiecej i nie che mi juz zmniejszyc .
    Czy jest jakis program ktory mi bardziej zmniejszy.
  • #11 7454923
    Matuzalem

Poziom 43  
    Np. Gparted.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podział partycji w systemie Windows 7 bez utraty danych, mając zainstalowaną Vistę. Dysk ma 400 GB, z czego 100 GB zajmuje Vista, a 300 GB to partycja z danymi. Użytkownik rozważa użycie programów do partycjonowania, ale obawia się o bezpieczeństwo danych. W odpowiedziach polecane są różne narzędzia, w tym PartitionMagic, które jednak nie działa na Viście, oraz wbudowane narzędzie Windows do zarządzania dyskami, które również może wiązać się z ryzykiem utraty danych. Użytkownicy sugerują także GParted jako alternatywę do bardziej zaawansowanego zarządzania partycjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA