logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział dysku 320GB na partycję pod Vistą bez utraty danych

piotrmuk 07 Lis 2009 14:19 4242 11
REKLAMA
  • #1 7227183
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szukam programu do podzielenia istniejacych partycji z windows vista bez utraty danych.
    Dysk 320GB w laptopie.
    Wiem ze partition magic 8 obsluguje tylko do 160GB dyski.
    Istniejacy program w viscie nie chce mi zmniejszyc parycji systemowej.
    Obecnie wyglada to tak 175GB system reszta dane na ktorej mam programy i filmy, mp3.
    Chce podzielic partycje systemowa na 100 i 75 oczywiscie bez utraty damych, szukam programu ktory zrobi to z poziomu windows.
    Przepraszam nie mam polskich liter.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7227210
    kubiak
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Easeus partition manager
    Pozdrawiam

P.S.
    Ja też nie w polsce a literki polskie mam :) (zrób sobie - input language - polish, keyboard lyout -polish programmers)
  • REKLAMA
  • #3 7234931
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Czy ten program obsluguje ext4, bo chce wgrac linux.
  • #5 7235003
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Program Arconis disk director suite nie dziala pad vista nadaje sie tylko do xp
  • REKLAMA
  • #7 7235887
    Maniek2808
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    :arrow: Piotrmuk proponuje Ci zapoznać się z następującym tematem. Zwłaszcza tym co napisał Xylometazolin!
  • #8 7238115
    kubiak
    Poziom 19  
    A po co ma obsługiwać ext4 jeżeli chcesz zainstalować linuxa. Zostaw sobie miejsce niespartycjonowane i załóż tam partycję instalatorem linuxa.
  • #9 7238958
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Kubiak dieki za informacje nie wiedzialem ze linux ma taka mozliwosc.
    Czyli przy instalacji tworze trzy nowe partycje na obszarze unallocated, jedna na system, druga na dane, trzecia na wymiane plikow.
  • #10 7238995
    kubiak
    Poziom 19  
    Dokładnie tak, chyba ze chcesz dane trzymać na partycji windowsa, bo możesz, linux będzie ją widział (ale windows nie zobaczy partycji linuxowych). Jeżeli chcesz współdzielić dane pomiędzy linuxem a windowsem to trzymaj je np na NTFSie.
  • #11 7239176
    piotrmuk
    Poziom 10  
    Napisze jeszcze raz: to znaczy ze linux-a dane moge trzymac na NTFS i z danych moge korzystac pod windows i linux. Ale przy instalacji musze stworzyc trzy partycje ext3, ntfs, swap do nazwy trzeciej nie jestem pewien.(przepraszam nie posiadam polskiej czcionki) narazie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 7239556
    kubiak
    Poziom 19  
    Wystarczy że po linuxem stworzysz swap i ext3. Ja bym zrobił tak: pierwsza partycja System Vista NTFS, druga i trzecia linux (swap i ext3), czwarta dane NTFS. Bedziesz mial w windowsie C: Vista i D: dane, a po linuxem bedziesz widzial wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do bezpiecznego podziału istniejącej partycji systemowej Windows Vista na dysku 320GB bez utraty danych, z obecnego układu 175GB na 100GB i 75GB. Partition Magic 8 nie obsługuje dysków powyżej 160GB, a wbudowane narzędzie Visty nie pozwala na zmniejszenie partycji systemowej. W odpowiedziach polecono Easeus Partition Manager jako narzędzie działające pod Vistą umożliwiające zmianę rozmiaru partycji bez utraty danych. Alternatywnie wspomniano Acronis Disk Director Suite, jednak nie działa on poprawnie pod Vistą, a jedynie pod XP. Dyskusja rozszerzyła się o kwestie obsługi systemów plików Linuxa (ext3, ext4) i tworzenia partycji podczas instalacji Linuxa, gdzie zalecane jest pozostawienie nieprzydzielonego miejsca na dysku, a następnie utworzenie partycji ext3, swap oraz NTFS do współdzielenia danych między Windows i Linuxem. Linux może odczytywać partycje NTFS, co umożliwia współdzielenie plików, natomiast Windows nie widzi partycji Linuxowych. Proponowany układ partycji to: partycja systemowa Vista NTFS, dwie partycje Linux (swap i ext3) oraz partycja danych NTFS widoczna w obu systemach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA