Witam jak w temacie, a dokładniej nabyłem beczkę w stanie średnim i słabo ciągnie, rozebrałem pompę i od razu widać, że 5 łopatek było zastanych w wirniku, jedna złamana, i rzecz najważniejsza jeden pierścień do wymiany bo wytarty na skutek braku smarowania(ten od strony koła pasowego na wale wirnika), drugi na końcu pompy, jeszcze dobry bo tam jakieś znikome smarowanie było, oto zdjęcia:
Objaśnienia:
Zdjęcie 1 i 2 - widok ogólny pompy
Zdjęcie 3 - widok wirnika i ta złamana łopatka
Zdjęcie 4 - widok z przodu pompy(od strony koła pasowego). Pytanie: na mój rozum pierścienie(pierścień 1 na foto) powinny być wyższe od stojana(zaznaczona krawędź nr 2 na czerwono) aby łopatki obracając się nie tarły o stojan pompy-czy dobrze myślę, czy pierścienie muszą mieć taką samą wysokość jak krawędź (2 zaznaczona?)
Zdjęcie 5 - czy zaznaczone 1 to wlot, a 2 to wylot?
Zdjęcie 6 - pierścień od przodu pompy (ten bardziej zużyty) strzałki pokazują zużycie(wytarcia na skutek braku smarowania)
Zdjęcie 7 - pierścień ten drugi, czy on się jeszcze nadaje? Śladów zużycia nie widać.
Zdjęcie 8, 9, 10 - pompka do smarowania, podaje olej tylko do jednego punktu, może ktoś coś powiedzieć na temat tej pompki?
Pozdrawiam i proszę o każdą pomoc.
Objaśnienia:
Zdjęcie 1 i 2 - widok ogólny pompy
Zdjęcie 3 - widok wirnika i ta złamana łopatka
Zdjęcie 4 - widok z przodu pompy(od strony koła pasowego). Pytanie: na mój rozum pierścienie(pierścień 1 na foto) powinny być wyższe od stojana(zaznaczona krawędź nr 2 na czerwono) aby łopatki obracając się nie tarły o stojan pompy-czy dobrze myślę, czy pierścienie muszą mieć taką samą wysokość jak krawędź (2 zaznaczona?)
Zdjęcie 5 - czy zaznaczone 1 to wlot, a 2 to wylot?
Zdjęcie 6 - pierścień od przodu pompy (ten bardziej zużyty) strzałki pokazują zużycie(wytarcia na skutek braku smarowania)
Zdjęcie 7 - pierścień ten drugi, czy on się jeszcze nadaje? Śladów zużycia nie widać.
Zdjęcie 8, 9, 10 - pompka do smarowania, podaje olej tylko do jednego punktu, może ktoś coś powiedzieć na temat tej pompki?
Pozdrawiam i proszę o każdą pomoc.