logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie

lukasz506 15 Lis 2009 13:58 37156 12
REKLAMA
  • #1 7263468
    lukasz506
    Poziom 19  
    Ocena: 205
    Witam jak w temacie, a dokładniej nabyłem beczkę w stanie średnim i słabo ciągnie, rozebrałem pompę i od razu widać, że 5 łopatek było zastanych w wirniku, jedna złamana, i rzecz najważniejsza jeden pierścień do wymiany bo wytarty na skutek braku smarowania(ten od strony koła pasowego na wale wirnika), drugi na końcu pompy, jeszcze dobry bo tam jakieś znikome smarowanie było, oto zdjęcia:
    Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie
    Objaśnienia:
    Zdjęcie 1 i 2 - widok ogólny pompy
    Zdjęcie 3 - widok wirnika i ta złamana łopatka
    Zdjęcie 4 - widok z przodu pompy(od strony koła pasowego). Pytanie: na mój rozum pierścienie(pierścień 1 na foto) powinny być wyższe od stojana(zaznaczona krawędź nr 2 na czerwono) aby łopatki obracając się nie tarły o stojan pompy-czy dobrze myślę, czy pierścienie muszą mieć taką samą wysokość jak krawędź (2 zaznaczona?)
    Zdjęcie 5 - czy zaznaczone 1 to wlot, a 2 to wylot?
    Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie
    Zdjęcie 6 - pierścień od przodu pompy (ten bardziej zużyty) strzałki pokazują zużycie(wytarcia na skutek braku smarowania)
    Zdjęcie 7 - pierścień ten drugi, czy on się jeszcze nadaje? Śladów zużycia nie widać.
    Zdjęcie 8, 9, 10 - pompka do smarowania, podaje olej tylko do jednego punktu, może ktoś coś powiedzieć na temat tej pompki?
    Pozdrawiam i proszę o każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7264226
    t13
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Niestety nie pomogę, za to może ty, lub jeszcze ktoś inny doradzi. Potrzebuję kupić taką beczkę do Zetora 80 km czyli ok 5-7 tys litrów. Gdzie szukać i na co zwrócić uwagę aby nie mieć takich jak w poście wyżej problemów.
  • #3 7264916
    lukasz506
    Poziom 19  
    Tzn. ja wiedziałem że z tą beczką jest coś nie tak bo znajomy od razu mi powiedział że pompa padnięta lub do remontu, ale beczka jest ze stali nierdzewnej i za psie pieniądze to się i tak naprawde opyla choćbym miał kupić drugą pompę do niej ale chciałem rozebrać i zajrzeć do tej pompy i może jeszcze polata, bo coś tam ciągnęła.
    Ja Ci moge tylko tyle doradzić nie pchaj się w te zachodnie beczki z nietypowymi pompami bo później jak coś walnie w takiej pompie to uuuuuuuu cięęęęęężko z częściami, wiem bo znajomy ma taką beczkę z jakąś przeponową pompą, beka z 8tys litrów a pompka to takiej wielkości że byś pod rękę ją wziął, znowu zachodnie są w ocynku polskie z tych starszych typów nie, i wiadomo korozja, szukaj takiej beczki a takim typem pompy jak kiedyś były takie wozy asenizacyjne na Starze 200, to bły nie zawodne konstrukcje.
    Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie Beczka asenizacyjna - wymiana pierścieni i łopatek w pompie, słabe ssanie
    Jeśli mógłbym polecić to beczki takiego typu są to polskie typ PN-202 tylko że Ty chciałeś większej pojemności a te mają chyba 2500litrów, ale są nie zawodne paru znajomych ma takie z lat 90 i działają bez zarzutu do dziś.

Dodano po 8 [minuty]:

Ta beczka którą Ci przykładowo pokazałem jest na allegro, są też inne jest naprawdę duży wybór, no i prawie każdy daje przecież możliwość sprawdzenia. Tak więc odrobina rozsądku i swojej wiedzy przede wszystkim, a na pewno coś upatrzysz, wież mi, że im więcej obejrzysz tym więcej będziesz wiedział na co zwracać uwagę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7266862
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam.Jeśli chodzi Ci o te krawędzie,że jedna jest wyższa od drugiej tzn. wg. mnie jest przesunięcie otworu względem otworu,to tak ma być.Zasada działania karzdej pompy łopatkowej jest ta sama,a mianowicie:wirnik z łopatkami kręci się w osi dekli,w których jest osadzony,pomiędzy deklami jest tzw. stojan,w którym ,,zapierdzielają"łopatki,otwór w stojanie musi być,,przesadzony"z osi dekli aby stworzyć wirującym łopatkom komorę zasysania,więc jest wszystko ok.Parę lat wstecz miałem ztym do czynienia,bo pracowałem na wytaczarce poziomej,więc zakładałem sobie to na stole maszyny centrowałem się na samym brzegu do otworu bo tam jest najmniej wypracowany przez łopatki,oczywiście trzeba się ustawić też równolegle aby nie roztoczyć pod skosem,zabielałem otwór na całej długości,zachowując w miarę ładną klasę chropowatoiści,wymiar jest nie ważny,bo łopadki podczas wirowania się wysuną.Jeśli podczas roztaczania zostanie plamka starej powierzchni nic się nie dzieje.Dalej już sobie radzili ci którzy robili regenerację całej pompy.Nie wiem ale wydaje mi się jeśli łopatki mają wypracowane powierzchnie,którymi przylegają do stojanu należało by je szlifnąć na magnesówce,trzeba je wytrzyścić i gniazda,wktórych pracują łpoatki,naoliwić na początek,mają się lekko przesuwać,póżniej tojuż woda smaruje.Dekle muszą być szczelne aby nie zasysała lewego powietrza no i ma to dzialać.Aco do smarowania to musisz dokładnie się przyglądnąć jeśli olej podaje w jeden punkt,do jednego dekla to może być kanał olejowy do drugiego,albo jakieśinne rozwiązanie smarowania.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 7267177
    lukasz506
    Poziom 19  
    Kolego "janekwzk" ja wiem że musi być przesunięcie bo inaczej pompa by nie pracowała jak należy(nie spełniała by swojej funkcji) i u mnie to przesunięcie jest bo w bocznych deklach otwory nie są centralnie na środku, przyjrzałem się dokładniej stojanowi od wewnątrz i nie jest zużyty, żadnych śladów przycierania, i pytanie powtarzam: czy pierścień pokazany na zdjęciu 4 (oznaczony kolorem 1) musi być wyższy od krawędzi stojana (oznaczonej jako 2) wychodzi na to że tak skoro stojana nie wytarło od wewnątrz, ale patrząc od zasady działania pomp łopatkowych to łopatki muszą przylegać by pompa spełniała swe zadanie, no i drugi pierścień (tylny) jest mniej więcej równy z krawędzią stojana, wiem, że te pierścienie muszą się na pewno obracać w gniazdach w których siedzą.
  • #6 7271580
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Masz przykładowe forum - http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?p=288361&sid=ce5b639c5c7d5f26e09f1a7b62cbb463, sporo jest firm zajmujących się regeneracją takich pomp, popytaj - tak ze zdjęć trudno coś ocenić, osobiście nie miałem przyjemności rozbierać takiego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #7 7320047
    lukasz506
    Poziom 19  
    Koledzy macie jakieś namiary na taką pompę jakie były montowane w starach(cysterny asenizacyjne)
  • #8 7332373
    KOGUT111
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Te pierścienie, to tzw. pierścienie odciążające, zmniejszają tarcie miedzy stojanem (jak to nazwałeś) a łopatkami. Łopatki powinny się po nich ślizgać a nie po stojanie, a ich średnica powinna być na tyle mniejsza, żeby film oleju mógł uszczelnić szczelinę między łopatka a stojanem. Ta sprężarka jest do uratowania wystarczy tylko wszystko wyczyścić, łopatkę podmienić, podtoczyć pierścienie tak aby szczelina była równa na całej długości łopatki i mniejsza tym lepiej, aby łopatka nie szorowała po stojanie. Naprawić smarowanie i jeździć. I nie doprowadzać aby sprężarka zasala wody.
  • #9 7334521
    lukasz506
    Poziom 19  
    Właśnie kolego też myśle że to jest do uratowania ale ten jeden pierścień to się uratuje bo jeszcze wyda jak go splanuje że łopatki nie będą tarły o stojan, ale ten drugi pierścień to muszę dorobić bo jak sam widzisz, zaznaczyłem miejsca zużycia i tu już napewno nie wyda jak go splanuje, ale problem w tym że nie mam materiału na dorobienie, tokarke mam ale nigdzie nie modę dostać takiego żeliwnego puca, żeby wytoczyć ten pierścień. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 7337080
    KOGUT111
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Podpowiem Ci. Porozglądaj się po złomowcach za starymi rurami żeliwnymi (wodne lub kanalizacyjne) wala się tego pełno z demontażu i w dodatku za grosze.:D
  • #11 7339577
    lukasz506
    Poziom 19  
    Masz rację kolego. Pozdrawiam
  • #12 14802987
    lzp
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Chciałbym odświeżyć temat. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego pompa po nabiciu ok. 3 beczek staje, poprostu przyciera się. Oczywiście wcześniej dłubali przy niej domorośli artyścii podejrzewam, żecoś zostało źle złożone...
  • #13 14803613
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany pierścieni i łopatek w pompie beczki asenizacyjnej, która wykazuje słabe ssanie. Użytkownik zauważył, że pięć łopatek było zastanych, a jedna złamana. Wymaga wymiany pierścień, który był wytarty z powodu braku smarowania. Uczestnicy forum podzielili się doświadczeniami związanymi z naprawą pomp, wskazując na konieczność zachowania odpowiednich wymiarów pierścieni odciążających, które powinny być wyższe od krawędzi stojana, aby łopatki nie tarły o stojan. Zasugerowano również poszukiwanie części zamiennych oraz regenerację pomp, a także zwrócono uwagę na problemy z zachodnimi modelami pomp, które mogą być trudne do naprawy. Wskazano na możliwość wykorzystania starych rur żeliwnych do dorobienia brakujących elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA