logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6-1230us i Vista HP - nie włącza się WiFi

UBL21 15 Lis 2009 18:46 10200 8
REKLAMA
  • #1 7265004
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Witam,
    Laptop HP dv6-1230us, Vista Home Premium wersja angielska (USA)

Problem polega na tym że jest nieaktywne WI FI, tak jakby było zablokowane.
    Przycisk służący do włączenia cały czas świeci na czerwono i przy naciskaniu słychać że działa lecz nie uruchamia WI FI.
    Po włączenia okienka "HP Wireless Assistant" stwierdziłem że naciskając przycisk od WI FI zmienia się "Status" tylko z "Off" na "Disabled" .
    Porównałem okienko "HP Wireless Assistant" w drugim identycznym komputerze u którego ten przycisk działa i stwierdziłem że w niedziałającym nie ma pozycji "Action"
    Załączam obrazek okienka z działającego komputera.
    Zaznaczyłem czerwoną ramką ten element którego niema w okienku niedziałającego.
    Brak tego elementu sugeruje mi że są wyłączone jakieś opcje lecz sam nie potrafię tego zlokalizować. Bardzo proszę o pomoc.

HP Pavilion dv6-1230us i Vista HP - nie włącza się WiFi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7265407
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Na początek zacznij od zainstalowania poprawnych sterowników do karty WIFI z tego co widzę były ich dwie wersje - Broadcom Wireless LAN oraz
    Intel PRO/Wireless - pod spodem na obudowie zwykle jest napisane jaką kartę sieci posiadasz.

Pobierz i zainstaluj także - HP Wireless Assistant

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareLi...93&lc=en&dlc=pl&cc=pl&lang=pl&product=3998668
  • #3 7265522
    mjq
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    A ja stawiam na uszkodzone połączenia miechy chipsetem a płytą główna. Brak WIFI w przypadku tych laptopów to pierwsze objawy powyższej usterki.
  • REKLAMA
  • #4 7266499
    UBL21
    Poziom 20  
    Komputer kupiony w stanach 3 miesiące temu, w zasadzie ma gwarancję ale nie wiem czy jest ważna w Polsce.
    Ma zainstalowany fabrycznie "HP Wireless Assistant" w którym jakby zniknęła funkcja "Action".
    Wi Fi działało wcześniej i wykrywało sygnał, lecz nie było używane.
    Internet podłączony był z modemu przez kabel USB. Możliwe że podczas instalowania internetu coś zostało skopane. (takie przypuszczenie)
    Nie wiadomo w zasadzie kiedy WI FI przestało działać, zauważono to dopiero po zainstalowaniu routera z WI FI, TP-Link TD-W8901g.

Pytanie do kol. mjq, pisząc o pierwszych objawach masz też na myśli zniknięcie funkcji 'Akcion" w "HP Wireless Assistant"?.
    Czy wskazane jest przywrócenie systemu do ustawień początkowych?
  • #5 7266750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7268074
    UBL21
    Poziom 20  
    Nie jest to zależne od dostawcy sieci ponieważ na drugim identycznym komputerze (HP Pavilion dv6-1230us) działa na tym routerze internet z WI FI.
    Wcześniej kiedy nie było jeszcze w tym mieszkaniu internetu, wykrywał kilka bezprzewodowych routerów innych mieszkańców tego bloku.
    Obrazek "HP Wireless Assistant" jest właśnie z działającego komputera aby pokazać czego brakuje w niedziałającym po WI FI.

Dostawca internetu Netia po linii TPSA, ale to chyba nieistotne .
  • #7 7268903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7271022
    UBL21
    Poziom 20  
    Faktycznie w tym niedziałającym jest zainstalowane oprogramowanie od Netii, ale myślę że nie powinno blokować WI FI, bo jak wtedy korzystać poza domem z innych punktów dostępowych.
    Sterowników od karty WLAN nie ruszałem zostawiłem jako ostateczność, nie wiem jak wejść w Viście do Menedżera Urządzeń jeśli jest?
  • #9 7302115
    UBL21
    Poziom 20  
    Problem rozwiązany. Troubleshooting Wizard, Device problems.

1. Device Menager
    2. Wybrać urządzenie, (BROADCOM)
    3. W zakładce General zaznaczyć Enabling Device.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion dv6-1230us, który nie aktywuje WiFi. Przycisk WiFi świeci na czerwono, a w "HP Wireless Assistant" status zmienia się z "Off" na "Disabled". Po porównaniu z identycznym modelem zauważono brak opcji "Action". Użytkownik podejrzewa, że problem mógł wystąpić po instalacji routera TP-Link TD-W8901g. W odpowiedziach zasugerowano zainstalowanie odpowiednich sterowników do karty WLAN (Broadcom lub Intel) oraz użycie "HP Wireless Assistant". Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez włączenie urządzenia w Menedżerze Urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA