logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z routerem siemens i modemem siemens speedstream

arti83 17 Lis 2009 00:51 1896 2
REKLAMA
  • #1 7271138
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Od 3lat posiadam internet w dialogu,łącze sie za pomocą modemu speedstream 4100 ADSL.Kupiłem ostatnio router z siecią bezprzewodową siemensa gigaset se551,wszystko pospinałem i mam problem.
    Router kupiłem bez instrukcji wiec sciągnełem manual z strony siemensa,wszystko zrobiłem tak jak trzeba a internet jest strasznie wolny,wszystko ładnie sie łączy poprzez wi fi i lan ale stabilnie dzała jedynie gadu gadu,strony wyswietlają sie falowo.
    Dialog przydzielił mi stały adres IP-BRAME-MASKE-DNS a na stronie konfiguracji routera podaje statyczny przydzał IP i podaje DNS,komputery łączą sie za pomocą automatycznyego przydzału IP i DNS.Internet mam i nawet wyswietlają sie strony ale jak by falowo,przez 30sek mam demona internetu a przez 3min działa mi tylko gg z powodu niskiego transferu

Na stronie routera wpisuje ip i inne dane te co wpisywałem w PC,na allegro znalazłem informacje od sprzedającego ze router obsługuje dialog wiec już nie wiem co mam robić.

Dodam ze modem podpinam kablem lan do routera a internet jest WOLNY NA WI FI I STACJONARNYM PC POPRZEZ LAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 7274010
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Nie znam tego sprzętu, ale może to być coś z DNS. Sprawdzić poprawność wpisów WAN w routerze
    pierwszy (primary) serwer DNS: adres IP: 217.30.129.149; nazwa: dns.wroclaw.dialog.net.pl
    drugi (secondary) serwer DNS: adres IP: 217.30.137.200; nazwa: dns.legnica.dialog.net.pl
    Lub spróbować tego: 208.67.222.222 (Resolver1.OpenDNS.com)
    208.67.220.220 (Resolver2.OpenDNS.com)

Można na komputerach klienckich wpisać adresację IP z zakresu klasy adresowej jak DHCP oraz odpowiednie DNSy. Inna bajka to problem zawłaszczenia łącza przez któregoś z użytkowników - jak jeden wysyci (jakieś p2p lub rapidy i inne wynalazki) to na pozostałych lipa - sprawdzić co pokażą speedtesty. Wtedy lepszy byłby router z podziałem pasma np. z APPro (tanie i o dużych możliwościach)
  • #3 7313889
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    router był uszkodzony
REKLAMA