logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SpeedStream 4100 - Brak komunikacja via Enthernet

Chojak14 01 Lip 2013 21:10 1137 4
REKLAMA
  • #1 12476790
    Chojak14
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z modem, nie mogę się skomunikować z modemem. Raz działa, raz nie działa. Po odłączeniu od modemu kabla enthernet zapala się dioda na modemie, tak jakby był podłączony. Natomiast po podłączeniu gaśnie. Problem rozwiązuje przytrzymanie przycisku reset na 5 sek, po resecie sprzęt zaczyna się komunikować ( tylko po ręcznym ustawieniu adresów IP - serwer DHCP powinien być prawdopodobnie włączony domyślnie... ). Po wejściu na stronę konfiguracji oraz pierwszej zmianie domyślnego hasła następuje reboot i powrót do stanu braku komunikacji. I tu się nasuwa pytanie: czy da się coś z tym zrobić? W środku wszystko wygląda ok, wszystkie kondesatory nie spuchnięte. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12476956
    vonamatas
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Można spróbować zmienić firmware, na forum coś jest do 4100. Bardziej nie zepsujesz.
    Zakładam że kabel i kartę sieciową masz sprawne, i przetestowałeś na więcej niż jednym urządzeniu?

Jeśli zależy ci na takiej mydelniczce, to pisz PW, mam jeszcze 2-3 sprawne sztuki.
  • REKLAMA
  • #3 12476999
    Chojak14
    Poziom 10  
    Tak próbowałem za pomocą updatera, ale nawet jak mam połączenie po manualnym ustawieniu adresów to updater nie może znaleźć urządzenia... Cały czas szuka. Chyba, że jest jakiś inny sposób sflashowania tego urządzenia....
  • REKLAMA
  • #4 12477054
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Updater u mnie działał tylko na XP. Mógł być to nawet wirtualny XP.
    Updater nie zadziała również jeśli nie ma komunikacji po kablu. Spróbuj zresetować modem i jak będzie połączenie to wtedy uruchom updatera,
REKLAMA