logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda 1.2 2003 - drgania z przodu przy przyspieszaniu od 50 do 85 km/h

-SETH- 17 Lis 2009 17:24 10793 16
REKLAMA
  • #1 7273211
    -SETH-
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem i po wizycie w warsztacie nadal się nie rozwiązał, a mianowicie;

Przy przyspieszaniu od ok 50 km/h do 85 km/h pojawiają się silne drgania z przodu po prawej stronie. Po włączeniu na luz przy powyższych prędkościach drgania ustają ( czyli kwestia felg,opon wyeliminowana ). Mechanik sprawdzał też półoś bo sam się autem przejechał i myślał, że tam może być problem, ale go nie znalazł i się poddał. Dodam, że końcówki drążków są w dobrym stanie, gumy na wahaczu też. Na zakrętach też są te drgania. Objawy pojawiły się nagle, wcześniej było ok.

Proszę o sugestie bo ja już pomysłu nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 7273252
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Czy to na wszystkich biegach? Bo jak nie to może być problem w skrzyni biegów.
    Przyjrzałbym się jeszcze czy poduszki nie wybite.
  • #3 7273271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7273290
    -SETH-
    Poziom 10  
    Jarosx9 napisał:
    Czy to na wszystkich biegach? Bo jak nie to może być problem w skrzyni biegów.
    Przyjrzałbym się jeszcze czy poduszki nie wybite.

Tak na wszystkich biegach jest to samo
  • #5 7273402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7273428
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Tak samo się stało? Nic nie zaliczone ,dziura krawężnik itp?
  • #7 7273442
    -SETH-
    Poziom 10  
    owik napisał:
    Przegub wewnętrzny. Przeciwwaga na półosi jest? Nie zsunęła się?

Mechanik wyciągał całą półoś z przegubem wewnętrznym i zewnętrznym i sprawdzał je. Dodam, że mechanik po 40-stce wcześniej pracował w serwisie fiata ;/ choć to może oczywiście nic nie znaczyć. Ale sugestia z przeciwwagą do sprawdzenia będzie, dziękuję.

Dodano po 1 [minuty]:

manta napisał:
    Tak samo się stało? Nic nie zaliczone ,dziura krawężnik itp?

No z tego co Pani moja mówi to nic, a nic takiego nie miało miejsca, ale..... przecież na wykrywacz kłamstw nie zabiorę ;)
  • #8 7273550
    simon89
    Poziom 10  
    Znajomy miał podobny problem, tylko że na pierwszych dwóch biegach, defektem okazało się sprzęgło. W Twoim przypadku najtrafniejszą przyczyną może być przegub
  • REKLAMA
  • #9 7278135
    Kolek1980
    Poziom 11  
    trzeba spróbować zamienić kielichy w skrzyni biegów i nie patrz czy są wytarte tylko trzeba je zamienic prawy na lewy lewy na prawy czasem sie zdarza że sie delikatnie podetrą i kicha
    Jeśi to nie da efektu to może przegub zewnętrzny jest zardzewiały w środku
    Jeszcze jedno pytanie czy objawy sie nie pojawiły po zmianie opon ???
    Czesto przyjeżdża klient i upiera sie że to nie wiana opon a potem sie okazuje że albo guz albo wyząbkowane
    Niedawno miałem podobny przypadek i własnie to było a też juz zaczynałem sie poddawać
  • #10 7278217
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7280273
    Kolek1980
    Poziom 11  
    Na Twoim rysunku sgr czasem sie lekko wyrabiają i mało jest to wyczuwalne ale już to przetestowałem kilka razy
    Jednak w tym przypadku najbardziej stawaim na koła guzek mały czasem łatwo go przeoczyć
  • #12 7285241
    -SETH-
    Poziom 10  
    Kolek1980 napisał:
    Na Twoim rysunku sgr czasem sie lekko wyrabiają i mało jest to wyczuwalne ale już to przetestowałem kilka razy
    Jednak w tym przypadku najbardziej stawaim na koła guzek mały czasem łatwo go przeoczyć

Koła zamieniłem tył na przód w pierwszej kolejności ;) ( nowe zimówki ), ale z tym SGR to też do ponownego sprawdzenia.

Dziękuję wszystkim za sugestie, jak już będę wiedział co było to oczywiście podzielę się tą informacją.

:D:D
  • #13 8334337
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Witam
    Czy Kolega wyżej poradził sobie już z tematem :?: :?: :?:
    U mnie w Pandzie z 2006r Jest podobnie. Wyczuwalne lekkie drganie (+zmiana odgłosu) tylko przy przyspieszaniu na 2 lub 3 biegu, potem już nie....
    Pojazd firmowy lecz dobrze utrzymany/ dobra obsługa, fajny silniczek: 1,1cmm, samochód ma ok. 120tys.km. przebiegu na oleju syntetycznym.
    Co ciekawe przeglądając starą dokumentację serwisową (karty pracy autor.serwisu Fiat z przebiegu 45 tys.km) natknąłem się na malutką uwagę o niezidentyfikowanych "...małych wibracjach..." przy przyspieszaniu.... Nie ma żadnych pozycji o wykonaniu jakiejś naprawy. Potem (przy następnych przeglądach) cisza..., żadnych uwag... ciekawostka... :idea:
    Gdzieś słyszałem że przeguby wewnętrzne Włoskiej firmy "G...i" (montowane w Pandach ale także nieopatrznie w samochodach wyższej klasy - Alfach) mogą być wadliwe....
    Czy to Prawda...?
    Pozdrawiam
    "serwek: ;))
  • #14 8343448
    Mozaika
    Poziom 2  
    Owszem, czasem podnosi się taki głos.
    Jeśli to jest kwestia tylko 2 i 3 biegu, to może warto zerknąć na sprzęgło.

Serwek, w Twojej Pandzie wibracje przy przyspieszaniu były, zniknęły i znów się pojawiły?
  • REKLAMA
  • #15 8347901
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Witaj
    Historia tego pojazdu (w dużym skrócie) jest taka:
    Od początku wóz firmowy lecz w wersji osobowej (jeździła osoba/ kobieta kadry wyższej). Wóz jeździł w znajomej firmie i został odkupiony do naszej.
    Ja tym samochodem jeżdżę na zmianę z drugą osobą (od czasu do czasu - mam swojego... ale po mieście.... Panda jest niezastąpiona...)
    Po dłuższej przejażdżce tą Pandą stwierdziłem szereg (drobnych) niedociągnięć i rzeczy które staram się teraz po kolei uzupełniać. (np. brak osłony silnika może mieć wpływ na szybsze zużywanie się lub awarie alternatora. Już zamontowałem i spokój. Drugą sprawą są właśnie te dyskretne lecz niepokojące drgania/ odgłosy)
    Długo (miesiąc) już analizuję sprawę. O sprzęgle nie myślałem ponieważ jeszcze "nieźle bierze" na pedale. Ale... :?::?::?: :idea:... może.... :idea:
    Zastanawia mnie brak wpisów do książki oraz kart serwisu o wykonanych jakichkolwiek czynnościach z tym związanych (przy ok.45tys.km)...!
    To tak jak by:
    - albo zbagatelizowali sprawę a klient się nie upomniał,
    - albo naprawili po cichu nie wpisując w karty pracy żeby nie nagłaśniać,
    - albo klient kiedyś podziękował za naprawę ale nie wczytywał się w karty i dokumenty odbioru, zbagatelizował wpisy (przypadek)
    Na razie nie wiem co to może być.... !
    Przy montażu osłony w "kanale" oglądałem (organoleptycznie) auto od spodu.
    Nic niepokojącego nie zauważyłem, natomiast stwierdziłem że osłony produkowane przez jakiegoś rzemieślnika do Fiata Pandy nie są dokładnie wymiarowe (źle wytłoczone i dopasowane).
    Dorobiłem na wymiar dwie metalowe listwy (płaskowniki). Po przykręceniu płaskowników z jednej strony do mocowania zderzaka, przynitowałem trwale do osłony silnika z drugiej.
    Zamocowania tylne tej osłony także są wątpliwej jakości. Może specjalnie ...żeby łatwo pękały na pierwszej pryzmie/ koleinie śniegu... :D )

Pozdrawiam
    "serwek" ;))

P.S.
    Miałem Opla Combo z 2003 roku i po przejściach z "wyciszonymi / zatajonymi" wadami fabrycznymi (np. odkręcające się w czasie jazdy szpilki /śruby amortyzatorów /bez zabezpieczeń/ z wahaczy tylnych, na dole) mam już "skrzywienie" pod tym kątem..., jestem przewrażliwiony. ;))
    Odkręciły mi się w Oplu jak powoli cofałem. Amortyzator oparł się na oponie i szorował o felgę. Do wymiany miałem: felgę, oponę, amortyzatory i śruby.
    Na serwisie (W-wa/ Żoliborz) powiedziano że to się zdarza i ten typ tak ma. Potem jak w magazynie powiedział Pan żebym kupił sobie zapas... są tanie - 3,80zł/ szt. to się przestraszyłem. Co by się mogło zdarzyć gdyby śruby odkręciły się i wypadły przy szybkości 80km/h.... !?
    Na moją (naiwną) prośbę o spisanie awarii i potwierdzenie faktu na piśmie serwis nabrał wody w usta. Nikt już nic nie wiedział, nie mówił, nie pamiętał.... ;))
    Sami widzicie, już mnie nic nie zaskoczy...
    A o tych tandetnych Włoskich przegubach "G...i" słyszałem od ludzi, a także czytałem... Nie wiem tylko czy to jest prawda....??? ;|
  • #16 8755361
    Peter124
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam ja mialem podobnie ale w toyocie corolli 2004r. Przy przyspieszaniu wlasnie drgalo mocno auto a jak sie jechalo rownomiernie to bylo w miare ok a jak bez gazu to ok. Przyczyna okazal sie uszkodzony przegub wewnetrzny.
  • #17 8756316
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Potwierdzam

Miałem podobny problem w Hyundaiu i20 okazalo sie ze uszkodzil sie przegłub wewnetrzny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Fiat Panda 1.2 z 2003 roku zgłasza problem z drganiami z przodu pojazdu przy przyspieszaniu w prędkości od 50 do 85 km/h. Po włączeniu na luz drgania ustają, co sugeruje, że problem nie dotyczy kół ani opon. Mechanik sprawdził półoś, ale nie znalazł usterki. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone przeguby wewnętrzne, poduszki silnika, lub problemy w skrzyni biegów. Wskazano również na możliwość wymiany kielichów w skrzyni biegów oraz sprawdzenie przeciwwagi na półosi. Inny użytkownik z podobnym problemem w Toyocie Corolli potwierdził, że przyczyną były uszkodzone przeguby wewnętrzne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA