logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda - Szyby działją jedynie o pół centymetra, "skaczą"

arlid 10 Paź 2015 11:34 2559 10
REKLAMA
  • #1 15055393
    arlid
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam. Mam problem w Fiacie Panda. Otóż instalacja szyb jest ori. Jednak przy naciśnięciu opuszczania czy podnoszenia szyby (niezależnie czy kierowca czy pasażer) szyba opuszcza/podnosi się jedynie powiedzmy o 0.5-1cm i mogę tak ten przycisk trzymać w nieskończoność i nic się nie dzieje. I tak patrząc, to żeby opuścić, podnieść szybę to muszę naciskać to 100 razy. Strasznie denerwujące. Jakieś sugestie co to może być? Jakiś przekaźnik?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15055412
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Niue wiem jak jest w fiacie ale wygląda to na wyłączanie silnika przez ogranicznik prądu. A tak na chłopski rozum to szyby poruszają się zbyt cieżko. Prawdopodobnie przez rozregulowane, zużyte, wytarte prowadnice. Silnikowi jest zbyt cięzko i płynie przez niego zbyt duży prąd, co powoduje wyłączenie.
  • #3 15055431
    arlid
    Poziom 12  
    Też tak myślałem, jednak po "wyglądzie" wydaje się, ze to coś innego. Szyba czasami zjeżdża więcej niż ten centymetr raz nie i robi to płynnie. Nic tam nie szoruje i nie trzeszczy. Wygląda to bardziej tak jakby faktycznie coś odcinało prąd. Niemniej jednak to tez jest do sprawdzenia, ale na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć co może być nie tak z elektryką - żeby nie rozbierać tego 10 razy.
  • REKLAMA
  • #4 15055709
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Tak było? Stało się? W jakich okolicznościach?
  • #5 15056055
    arlid
    Poziom 12  
    Nie, było wszystko ok. Po prostu pewnego dnia zrobiło się tak jak jest teraz. Właściwie to ciężko wykryć kiedy, niecodziennie się te szyby otwiera. Tak się zastanawiam, że raczej ślizgi odpadają, gdyż problem jest zarówno po jednej, jak i drugiej stronie. Gdyby tylko jedna szyba nie działała wtedy byłoby to prawdopodobne, a tak to raczej ślizgi itp. nie wytarły się we wszystkich możliwych drzwiach. Dlatego myślę, że to może jakiś przekaźnik odcina dopływ prądu bądź coś bardziej w tym kierunku.
  • #6 15056771
    tzok
    Ocena: 6426
    W Pandzie (o dziwo) szyby są sterowane za pośrednictwem sterownika nadwozia i obie posiadają automatykę. Jedyne co możesz sprawdzić to złącza i bezpieczniki. Przekaźniki "siedzą" w BCM.
  • REKLAMA
  • #7 15057470
    arlid
    Poziom 12  
    Dość dziwne rozwiązanie. Czyli rozumiem, ze jeżeli to nie bezpieczniki i okablowanie to przyczyny musiałbym szukać w sterowniku nadwozia? Rozbieralne to jest w ogóle czy całość do wymiany? Niby proste auto a tak skomplikowane ;)
  • REKLAMA
  • #8 15058001
    tzok
    Jak to mówią - wszystko jest rozbieralne, tylko ze złożeniem może być problem ;) Pandowy BCM jest "w miarę" rozbieralny, choć procedury serwisowe nie przewidują jego napraw.

Popatrz czy nie gubią się jakieś zasilania albo masy pod obciążeniem. Masz schematy?
  • #10 15058373
    arlid
    Poziom 12  
    Już szybciej to na korbkę by przerobił :P Niestety znalazłem jakieś schematy, ale nie wiem czy to właściwe (szukałem tak po omacku właściwie), jeśli jednak posiadasz bardziej "pewne" będę wdzięczny. Co do przyuczenia to tez tak myślałem, nic to nie daje. Zwłaszcza, ze szyby chodziły, a aku nie był ruszany. Nie ma zbytnio powodu, aby się rozkodowało coś.
  • #11 15058646
    tzok
    Jeśli nie próbowałeś to spróbuj odłączyć akumulator...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szybami w Fiacie Panda, które opuszczają się i podnoszą jedynie o 0,5-1 cm, co wymaga wielokrotnego naciskania przycisku. Wstępne diagnozy sugerują, że może to być spowodowane zbyt dużym oporem ruchu szyb, co prowadzi do wyłączenia silnika przez ogranicznik prądu. Inne hipotezy obejmują problemy z elektryką, takie jak uszkodzone przekaźniki lub sterownik nadwozia (BCM). Użytkownik rozważa również możliwość "przyuczenia" szyb oraz sprawdzenie zasilania i bezpieczników. Wskazówki obejmują odłączenie akumulatora oraz sprawdzenie schematów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA