logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ Armada M700 - przylutowanie kabelka w baterii

fabianbydg 19 Lis 2009 15:17 3050 14
  • #1 7281474
    fabianbydg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z baterią COMPAQ Armada M700 Prosigna 170.
    Kody baterii: pp2041b, 134110-B21, 134111-B21, 135214-001, 135214-002
    PP2041B, COM135214-001
    Li-Ion 14,8V 4Ah

Wymiary: 121.75x106.16x19.90 mm. Waga 398 g

Działała cały czas normalnie, nagle laptop przestał jej wykrywać, gdy ją rozebrałem zobaczyłem taki widok:
    COMPAQ Armada M700 - przylutowanie kabelka w baterii COMPAQ Armada M700 - przylutowanie kabelka w baterii COMPAQ Armada M700 - przylutowanie kabelka w baterii COMPAQ Armada M700 - przylutowanie kabelka w baterii
    Ma ktoś może schemat tego podłączenia, albo wie gdzie ten kabelek był przylutowany?
    Bateria ma prąd sprawdzałem żarówką 12v i świeci ostro, czyli coś musiało się odlutować, czy można ominąć tą elektronikę?
  • #2 7369731
    fabianbydg
    Poziom 12  
    nikt nie wie co gdzie on był ?
  • #3 7529608
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Mam ten sam problem,kabelek urywa się w momencie otwierania baterii.
  • #4 7823059
    fabianbydg
    Poziom 12  
    pan_kotek napisał:
    Mam ten sam problem,kabelek urywa się w momencie otwierania baterii.

witam i co zrobiłeś tą baterie ??????
  • #5 7824726
    tomekw010
    Poziom 12  
    Omiń elektronikę i przylutuj plus do plusa minus do minusa(dwa skrajne piny). Stracisz możliwość wyświetlania czasu na ile wystarczy bateria, daj znać jak idą prace.
  • #6 7824764
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    tomekw010 napisał:
    Omiń elektronikę i przylutuj plus do plusa minus do minusa(dwa skrajne piny). Stracisz możliwość wyświetlania czasu na ile wystarczy bateria, daj znać jak idą prace.

No ,to fajnie bedzie dzialac... Polecam.
    Jakby tak bylo dobrze to po co producent upychalby tak zaawansowana elektronike z eepromami w srodku...
    Polecam poszukac tematow o regenarcji ogniw. Wymienialismy w kol. tzok doswiadczenia i byly zamieszczone rysunki gdzie ten kabelek ma byc.

PS. Polecam rowniez spowiedz przed swietami...
  • #7 7828282
    fabianbydg
    Poziom 12  
    tomekw010 napisał:

no to raczej będzie skutkować dead'em lapka, tyle wiem że nie ma możliwości ominięcia tej elektroniki :D
  • #8 7830720
    pan_kotek
    Poziom 20  
    U mnie to była stara bateria która trzymała 10 minut ,więc się nie przejmowałem.
    Bateria bez tego kabelka nie działa,nie wyświetla się poziom naładowania i nie startuje komputer(może coś więcej popsułem otwierając).
    Jeżeli komputer będzie w stanie sam naładować baterię i mierzyć jej napięcie bez elektroniki to można ją pominąć .
    W Compaq w baterii jest procek PICxxx który steruje procesem ładowania.
  • #9 7830754
    fabianbydg
    Poziom 12  
    no ale czy sie nie spali laptop bo ta elektronika pewnie zmniejsza napięcie (tak mi się wydaje) nie wiem coś pokombinuje ale nie za prędko bo ni się lutownica spaliła :/
  • #10 7831314
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Jeżeli nie będziesz ładował laptopa a tylko korzystał z baterii bez elektoniki to nic się nie stanie.Laptop nie będzie w stanie podać właściwej pojemności i prawdziwego czasu jaki jeszcze może proacować komputer.
    Jeśli jednak podłączysz baterię bez elektroniki do laptopa do i laptop przy ładowaniu poda za duże napięcie np >4,3V na ogniwo to może skończyć się to "wylaniem" elektrolitu z baterii lub nawet eksplozją.
  • #11 7835209
    pawlo111
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam
    Panowie proszę o odpowiedź bo trochę jestem nie w temacie z tymi bateriami:
    U mnie w COMPAQ Armada M700 nagle przestał laptop ładować baterię, Bateria jest wykrywana ale nie ładowana. Jak rozebrałem baterię okazało się iż jedna para ogniw ma 2,7V pozostałe 3,7V, a cała bateria ok 14V.
    Czy przyczyną braku ładowania może być ta para ogniw która ma mniejsze napięcie?.
    Proszę o jakąś informację, czy jeżeli wymienię te ogniwa które mają 2,7V to ruszy maszyna? Znalazłem na allegro takie same ogniowa i zastanawiam się czy jest sens to kupować.

Z góry wielki dzięki za pomoc...
    pzdr.
  • #12 7835384
    fabianbydg
    Poziom 12  
    a no właśnie zapomniałem dodać że u mnie w compaq armadzie też przestał ładować może to coć w laptopie jakiś sterownik albo co ?
    nie wiem
  • #13 7836228
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Jak wymieniać to wszystkie.
    Możesz spróbować reanimować tą parę ładując ją odzielnie do napięcia 4,2V.
    W bateriach jest sterownik który sprawdza czy z baterią jest OK.
    Jeśli z któreś ogniwo ma mniejsze napięcie to odcinana jest cała bateria.
  • #14 7912932
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Jeśli można dodać - wiele razy bawiłem się z bateriami w armadzie m700...
    Faktycznie, padają one jak muchy, ale samo podłaczenie ogniw, omijając elektronikę powodowało zwis komputera (sic!). Może tak działo się tylko w przypadku mojego laptopa, ale z tego, co się domyśliłem, to laptop z baterią bez elektroniki nie da się uruchomić na zimno (tzn z baterii), uda się to zaś po wystartowaniu laptopa z zasilacza i odłączeniu napięcia.

Jednak mój laptop zawieszał się na baterii - któryś z pinów za to odpowiada )(chyba).
    Pozdrawiam.
  • #15 7919693
    fabianbydg
    Poziom 12  
    hmm trza pokombinować , ale jeszcze jedno mi chodzi po głowie, otóż
    chce go zainstalować w aucie mam kilka pomysłów jak go zamontować itp itd,
    ale nie wiem jak podpiąć napięcie bo oczywiście w aucie mam 12v a lapek pobiera 14,8v moje pytanie jest takie czy ktoś próbował kiedyś instalować laptopa na (sztywno) w samochodzie ?
    ps. sorry za zboczenie z tematu ale nie chciałem otwierać nowych wątków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z baterią do laptopa COMPAQ Armada M700 Prosigna 170, która przestała być wykrywana przez urządzenie. Po rozebraniu baterii zauważył uszkodzony kabelek. W dyskusji poruszane są różne podejścia do naprawy, w tym omijanie elektroniki i bezpośrednie lutowanie pinów, co może prowadzić do utraty funkcji monitorowania stanu naładowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że omijanie elektroniki może skutkować problemami z działaniem laptopa, a także ryzykiem uszkodzenia ogniw. Wspomniano również o konieczności wymiany ogniw w przypadku ich niskiego napięcia oraz o problemach z ładowaniem baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA