logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada M700 - Bateria niewykrywana po wymianie ogniw, co dalej?

bogczes 12 Maj 2010 14:03 1890 6
  • #1 8066477
    bogczes
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Compaq Armada M700 nie widzi baterii /135214-002; 14.8V/. Nie znam jej historii, taką nabyłem. Rozebrałem ją i stwierdziłem brak napięcia na jednej parze ogniw. Wymieniłem wszystkie ogniwa na nowe o napięciu 3.70V; 4400mAh.
    Bateria posiada: 24C01A, PIC16C63A, BQ2050H, BQ2058C.
    Zczytałem eeprom, sprawdziłem bezpieczniki są OK, nie widać innych uszkodzeń. Przy rozłączaniu jak i łączeniu ogniw oraz podłączaniu elektroniki przestrzegałem zaleceń podanych na 123 str. n.t.regeneracji ogniw, które przeczytałem. Wsadu pamięci nie wymieniałem. Niestety bateria w dalszym ciągu nie jest wykrywana w laptopie, brak napięć na stykach baterii. Na innej sprawnej baterii można odczytać napięcia i laptop zachowuje się OK.
    Proszę o jakieś podpowiedzi jak i czy da się ożywić tą baterię, czy należy raczej szukać sprawnej elektroniki? W załączeniu zawartość 24C01C.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • eeprom_zgrany_z_baterii.rar (218 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 8072737
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 642
    Wsad zresetowalem ale gwarancji nie dam ze bedzie chodzic bo widac ze cos bylo mieszane we wsadze ,sprobuj te 2 moze ktorys z nich pujdzie pojemnosc ustawilem na 4400mAh, jak kupiles to bateria byla juz rozebrana ? laptop wogule na niej chodzi ? zainstaluj BatteryMon i podrzuc screena z parametrow baterii.
    Załączniki:
    • Compaq Armada M700 24C01A, PIC16C63A, BQ2050H, BQ2058C OK.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Compaq Armada M700 24C01A, PIC16C63A, BQ2050H, BQ2058C OK 2.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 8073887
    bogczes
    Poziom 12  
    Witam
    Dziekuję za wsad ale nie pomogło. Komputer dalej nie widzi baterii, brak napięć na stykach baterii. Jak pisałem w pierwszym poście taką nabyłem. Komp jej nie widział, nie była wcześniej rozbierana. Zauważyłem taką rzecz, że po wgraniu Twojego wsadu /JDM + icprog/, sprawdzeniu w kompie, wyjęciu i ponownym odczytaniu wsadu okazuje się, że jest zmieniony. Po kolejnym odczycie pokazuje co innego. Dopiero po kilku odczytach stabilizuje się ale nie na ten który był wgrany. Po wgraniu Twojego wsadu tak się nie dzieje. Ile by razy nie odczytywał za każdym razem jest ten sam. Wsad wgrywałem na początku na odłączonej bateri jak i póżniej na podłączonej - bez różnicy. Napięcie na każdej sekcji ogniw wynosi 3.69V.
    Pozdrawiam
  • #4 8073913
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 642
    Bezpecznik sprawdziles ? Laptop wogule chodzi na tej beterii ?

Zauważyłem taką rzecz, że po wgraniu Twojego wsadu /JDM + icprog/, sprawdzeniu w kompie, wyjęciu i ponownym odczytaniu wsadu okazuje się, że jest zmieniony.

Po wgraniu Twojego wsadu tak się nie dzieje. Ile by razy nie odczytywał za każdym razem jest ten sam.

To wkoncu jak jest ? bo te 2 wypowiedzi zaprzeczaja sobie. EEprom odczytuje sie na odlaczonych ogniwach.
  • #5 8074078
    bogczes
    Poziom 12  
    Bezpecznik sprawdziles ? Laptop wogule chodzi na tej beterii ?

Pisałem w pierwszym poście, że bezpieczniki sprawdziłem i są OK a laptop nie chodził i nie chodzi na tej bateri bo nawet jej nie widział i dalej nie widzi.

Jeżeli wgram Twój wsad i zaraz go odczytam to nie jest zmieniony. Zmienia się dopiero po operacji sprawdzenia baterii w kompie, wyjęciu i ponownym odczycie. Dzieje się tak niezależnie czy przed odczytem odepnę baterię czy też nie. Wsad zostaje również zmieniony kiedy po wgraniu rozłączę i złączę górną płytkę z dolną przy podpiętych bateriach bez wkładania jej do kompa i zczytam.
    Może teraz bardziej rozjaśniłem.
  • #6 8074561
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Wychodzi na to, że masz uszkodzoną elektronikę.
  • #7 8074883
    bogczes
    Poziom 12  
    W takim razie chętnie kupię baterię, która już nie trzyma ale ze sprawną elektroniką lub samą elektronikę.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z baterią Compaq Armada M700, która nie jest wykrywana po wymianie ogniw. Po rozebraniu baterii stwierdzono brak napięcia na jednej parze ogniw, co skłoniło do wymiany wszystkich ogniw na nowe o parametrach 3.70V i 4400mAh. Mimo to, laptop nadal nie widzi baterii, a na stykach nie ma napięcia. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz zczytał eeprom, jednak po wgraniu nowego wsadu, jego zawartość zmienia się po próbie sprawdzenia baterii w laptopie. Ostatecznie, użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektroniki i rozważa zakup sprawnej elektroniki lub innej baterii, która nie trzyma, ale ma działającą elektronikę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA