logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę zaprojektowanie zasilacza impulsowego

dag1000 19 Lis 2009 20:24 1840 5
REKLAMA
  • #1 7283096
    dag1000
    Użytkownik obserwowany
    Zlecę zaprojektowanie i wykonanie prototypu zasilacza impulsowego o następujących parametrach:
    - napięcie wyjściowe DC 24V - 28V (regulowane)
    - prąd wyjściowy 20A
    - stabilizacja napięcia min 1%
    - zasilanie z 3 faz
    - sprawność > 90%
    - zabezpieczenie przed zwarciem i termiczne
    - wszelkie filtry przeciwzakłóceniowe i układ korekcji współczynnika mocy
    - małe wymiary - zasilacz będzie w obudowie na szynę DIN i jego szerokość musi być <= 80mm
    Dla porównania - zasilacz firmy Cabur typu XCSG500C.
    Proszę o oferty cenowe i ogólne przedstawienie sposobu rozwiązania układu zasilacza.
  • REKLAMA
  • #2 7291047
    Majster
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Szanowny Panie!
    Aby złożyć Panu odpowiedzialną ofertę musiał bym odrobinę popracować. Wstępnie wyobrażam sobie,że koszty wyniosłyby ca 18 tys. zł . Pisemna umowa zawierająca możliwość rezygnacji z tematu z kosztami 30 % wartości umowy.
    Otóż nie jest pewne czy Pana wymagania są realizowalne fizycznie. Z założeń wynika,że straty w obudowie mają wynieść ca 50W. Wic jest w szczegółach które pozna się dopiero w trakcie badań projektu. Gabaryty i kwestie temperturowe moga być trudną barierą. Decyzje i ryzyko należą do Pana. Wbrew pozorom praca rozpocznie się po zbudowaniu prototypu. I trzeba być na to przygotowanym.
    Proszę o wstępne informacje.

Z pozdrowieniami

Mirek Nowacki
    Mirekn3(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #3 7295492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7300093
    dag1000
    Użytkownik obserwowany
    Dziękuję za ofertę, ale 18000zł. to zdecydowanie za dużo.
    Właściwie ja nie potrzebuję samego projektu zasilacza, tylko gotowe zasilacze - 300szt. zasilaczy o parametrach jak pisałem.
    Mogę zakupić 300szt. zasilaczy CSG500C cabura w cenie ok. 500zł. / szt.
    Interesuje mnie, czy da się nabyć taniej podobnej klasy zasilacze, jeśli tak to o ile taniej?
    Jakie są koszty elementów potrzebnych do konstrukcji takiego zasilacza?
    Jeśli wszystkie koszty elementów (łącznie z obudową) i montażu całego urządzenia + koszty projektu będą dużo niższe od 500zł. / szt. dla ilości 300szt. to będzie możliwość współpracy.
    Jeśłi nikt nie będzie w stanie zaoferować mi lepszego rozwiązania, to kupię 300szt. zasilaczy cabura.

Dla wszystkich, którzy chcą zaczynać rozmowę od zaliczki zamiast od dokładnego ustalenia konkretów projektu - nie mamy o czym rozmawiać.
  • REKLAMA
  • #5 7300310
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Moim zdaniem nie masz powodow do poszukiwania czegos tanszego. Cena 12/~2A zasilacza na din przemyslowego to koszt okolo 100zl. Moze jakies chinskie podroby by kosztowaly 300zl... pytanie czy warto ... Do takich mocy praktycznie przemyslowe rozwiazania raczej nie moga byc tanie. Jesli byc chcial tysiace sztuk to moze by sie oplacalo uruchamiac jakas wlasna produkcje ale w takim wypadku zaczynanie od zera nie ma sensu chocby ze wzgledu na certyfikaty i bezpieczenstwo takiego urzadzenia.
  • #6 7303200
    Majster
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Szanowny Kolego!
    Ogłaszał się Pan odnośnie projektu zasilacza i otrzymał Pan propozycję. Biedny płaci dwa razy. Jeśli nie chce Pan wpaść w tarapaty to niech Pan nie próbuje oszczędzać. Od pomysłu do przemysłu droga nie jest łatwa. Jeśli ma Pan możliwość kupienia takiego zasilacza to należy sprawdzić koncepcje na 1 szt. Zaś brać się za opracowanie nowego wyrobu proponuje jedynie jeśli ta próba wypadnie negatywnie.

Życzę sukcesów
REKLAMA