logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6103 - Mały wyświetlacz nie reaguje - Duży miga

staker 20 Lis 2009 15:41 1851 10
REKLAMA
  • #1 7285856
    staker
    Poziom 15  
    Witam
    Mam problem z Nokią 6103, telefonik został przypadkiem zalany. Po oczyszczeniu i wysuszeniu, zauważyłem dziwną wadę, a mianowicie mały wyświetlacz nie reaguje (jedynie podświetlenie), co jakiś czas coś tam jakieś krzaki pokaże, a główny mignie na biało co kilka sekund. Wymieniłem mały wyświetlacz na nowy i nic nie pomogło :( Co to może być ? Płyta? taśma ? Nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy w błoto :(
  • REKLAMA
  • #2 7285869
    wiśniowy18
    Poziom 33  
    Ocena: 103
    Maly wyswietlacz musi byc sparowany z tym duzym opisywalem to kiedys na forum. Jak sa niesparowane lub maly jest uszkodzony objawia sie to tak ze duzy miga na bialo co kilka sekund.
  • REKLAMA
  • #3 7285876
    staker
    Poziom 15  
    Ale to że mały nie reaguje również jest przyczyną nie sparowania ? Dodam, że gdy odłącze mały wyświetlacz z dużym robi się dalej to samo
  • #4 7286248
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    Tak, mały LCD musi być sprawny, żeby duży działał poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 7286270
    wiśniowy18
    Poziom 33  
    Ocena: 103
    To ze na malym LCD nie masz tresci to sprawa tego ze albo on jest uszkodzony albo usterka lezy w tasmie ewentualnie na plytce lcd ktora tutaj masz rozpisana mozesz posprawdzac profilaktycznie przejscia jak nie masz innej sprawnej aby podstawic w celu jej wyeliminowania

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1002010.html
  • #6 7287859
    staker
    Poziom 15  
    Czyli pozostaje do sprawdzenia taśma i płytka, gdyż wyświetlacz mam nowy
  • REKLAMA
  • #7 7287908
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Nowy nie znaczy że będzie prawidłowo działał zapewne zamiennik także moim zdaniem wymiana taśmy i płytki nic nie pomoże.
  • #8 7289727
    staker
    Poziom 15  
    Przypuszczam, że wyświetlacz który uważałem, za uszkodzony będzie działał prawidłowo... Tylko mam takie pytanie, czy może to być wina jeszcze czegoś innego niż taśmy i płytki od wyświetlacza, poszperałem po allegro i widzę, że nie jest to takie drogie to w sumie zakupiłbym 2 rzeczy jednorazowo. Tylko nie chciałbym się zawieźć tym, że wymieniam a tu nadal to samo :(
  • #9 7297010
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    A ten mały wyświetlacz jest oryginalny? Bo z tego co słyszałem podróbki też potrafią płatać takie figle.
  • #10 7297265
    staker
    Poziom 15  
    Na pewno nie jest to podróbka, ale stary (teoretycznie uszkodzony), reaguje w taki sam sposób jak ten nowy, czyli coś tam czasem pokaże jakieś krzaki.
  • #11 7302867
    staker
    Poziom 15  
    Problemem był uszkodzony ukł scalony na dolnej płycie, po wymianie dolnej płyty wszystko wróciło do normy... niestety żadna rada nie była trafna :P temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telefonem Nokia 6103, który został zalany. Po oczyszczeniu, mały wyświetlacz nie reaguje, a duży miga na biało. Wymiana małego wyświetlacza na nowy nie przyniosła poprawy. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że mały wyświetlacz musi być sprawny, aby duży działał poprawnie, a problem może leżeć w taśmie lub uszkodzonej płytce. Po dalszych analizach okazało się, że przyczyną problemu był uszkodzony układ scalony na dolnej płycie, którego wymiana przywróciła pełną funkcjonalność telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA