logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP dv7-1140ew i WinXP - komplikacje z instalacją k. dźwięk.

szupes 22 Lis 2009 16:55 5974 8
REKLAMA
  • #1 7294693
    szupes
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam ! Mam problem i proszę o pomoc. Mam laptopa HP pavilion dv7 1140ew. Właśnie zainstalowałem Windows XP SP3 32bit. Instalacja przebiegła pomyślnie, lecz zdawałem sobie sprawę z tego że będą problemy ze sterownikami do niektórych urządzeń. Nie działa mi dźwięk, czytnik linii papilarnych (w menadzeże urządzeń niby sterownik jest zainstalowany: validity sensor) ale nie ma oprogramowania czyli Digital Persona Personal Fingerprint Reader dla XP, oraz nie mogę zainstalować oprogramowania quickPlay (dostaje info przy rozpoczeciu instalacji - This software can only be installed in authorized machine - czy chodzi o to ze jesem administratorem?) . Znalazłem paczke sterowników na rapidshare do mojego laptopa i postepowałem zgodnie z instrukcją po kolei tak jak w opisie, ale dźwięku nie udało mi się zainstalować.

Instrukcja jak zainstalować dzwięk na laptopie dv7-1140ew. Rób wszystko po kolei tak jak ja to zrobiłem i wszystko działa elegancko.

1. Pierwszy i najważniejszy jest chipset, zakładam że to masz już zainstalowane.

2. Jeśli Twój system to czysty XP z SP3 przejdź od razu do kroku 7. Jeśli zaś zainstalowałeś MX7 najpierw odpal rejetrs i przechodź po kolei HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Windows znajdź klucz CSDVersion kliknij 2 razy i zmień wartość z 300 na 200.

2.1. Natomiast jeśli Twój system to XP z SP2 musisz wpierw zainstalować "UAA" który jest w paczce a potem zainstaluj poprawkę z punktu 4 powinno wykryć nowy sprzęt Audio HD. Przejdź do punktu 8.

3. Restart komputera.

4. Zainstaluj teraz poprawkę "KB888111".

5. Znów odpal rejestr tylko tym razem zmień wartość CSDVersion z 200 na 300.

6. Restart komputera.

7. Zainstaluj poprawkę "KB835221" Teraz system powinien automatycznie wykryć nowy sprzęt Audio HD.

8. Zainstaluj sterowniki z paczki po kolei jak radził prezes czyli najpierw NVidia HDMI a potem normalne sterowniki.

9. Po zainstalowaniu wymagany jest restart kompa więc zrób go.

10. Po restarcie znów nie będzie dźwięku więc znów musisz zainstalować poprawkę "KB835221".

11. Tym razem w Menedżerze Urządzeń pod pozycją "Kontrolery dźwięku wideo i gier" pojawi się, że sterowniki są zainstalowane, ale dźwięk odtwarzany z głośników w laptopie jest przytłumiony, ze słuchawek i z podłączonych głośników jest ok.

12. Teraz aby nie istalować "KB835221" po każdym uruchomieniu laptopa przejdź do rejestru zaznacz "Mój kompter" na samej górze przejdź do Edycja i Znajdź. Wpisz "Microsoft UAA" i kliknij na "Znajdź następny". Klikaj na klawisz F3 do momentu aż w oknie po prawej stronie pojawi się klucz HardwareID. Kliknij na ten klucz 2 razy i skopiuj pierwszą linijkę, która powinna wyglądać mniej więcej tak: PCI\VEN_8086&DEV_293E&SUBSYS_30F4103C&REV_03

13. Zamknij rejestr, odpal program z paczki o nazwie IDT i wklej tam skopiowaną linijkę a następnie na "Instaluj".

14. Restart komputera i po ponownym uruchomienia na kilka sekund pojawi się okno cmd. Nie zamykaj go tylko spokojnie poczekaj aż samo się zamknie. Dzwięk juz będzie i nie będziesz musiał instalować "KB835221".

15. Teraz aby dźwięk był czysty zainstaluj sobie program do wyszukiwania sterowników DriverScanner. Kiedy program przeskanuje sieć w poszukiwaniu sterowników po prostu je zainstaluj.

16. Ciesz się czystym dźwiękiem bez trzasków, zakłoceń itd. POWODZENIA ŻYCZĘ!!!

Przetestowane na systemach XP z SP2, XP z SP3 oraz MX7 oraz laptopie HP Pavilion dv7-1140ew. Nie działa na MX6. Jeśli masz XP z SP2 lub SP3 musisz dograć do płyty instalacyjnej za pomocą programu nLite sterowniki SATA inaczej instalator nie ruszy i za każdym razem będziesz widział niebieski "ekran śmierci" z błędami. Jak to zrobić poszukaj na forum. Ja wstawiam w paczce tylko nLite i sterowniki SATA.

Mam problem dokładnie z punktem 13. Po kliknięciu w instaluj dostaję wiadomość: NIE MOŻNA SKOPIOWAĆ PLIKU. SKONTAKTUJ SIĘ Z OBSŁUGĄ TECHNICZNĄ. Nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc,

Raport z everesta
    http://www.plikus.pl/zobacz_plik-raport-243122.html

Menadzer Urzadzen
    http://www.plikus.pl/zobacz_plik-men_urzadz-243124.html
    HP dv7-1140ew i WinXP - komplikacje z instalacją k. dźwięk.

Z gory dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7294726
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    E tam, niepotrzebnie robisz wg. tego bzdurnego opisu.
    Przecież poprawka KB835221, przeznaczona jest dla Windows XP SP1.
    W przypadku SP3, można od razu przejść do instalacji sterowników.
    Przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Następnie podaj identyfikatory tych nieznanych urządzeń.
  • REKLAMA
  • #3 7294909
    szupes
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    E tam, niepotrzebnie robisz wg. tego bzdurnego opisu.
    Przecież poprawka KB835221, przeznaczona jest dla Windows XP SP1.
    W przypadku SP3, można od razu przejść do instalacji sterowników.
    Przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html

Następnie podaj identyfikatory tych nieznanych urządzeń.

Te indentyfikatory to:

ACPI\PNP0C32\2
    ACPI\PNP0C32\3
    ACPI\PNP0C32\4
    ACPI\PNP0C32\5
    ACPI\PNP0C32\6
    ACPI\PNP0C32\7
    ACPI\PNP0C32\8

A co zrobic z dzwiekiem, czytnikiem i quickplay??
  • REKLAMA
  • #4 7294980
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7295164
    szupes
    Poziom 10  
    Gepetto napisał:
    Cytat:
    ACPI\PNP0C32\2
    ACPI\PNP0C32\3
    ACPI\PNP0C32\4
    ACPI\PNP0C32\5
    ACPI\PNP0C32\6
    ACPI\PNP0C32\7
    ACPI\PNP0C32\8

http://www.mediafire.com/?mzjmvjknkei

Problem wykrzykników w menadżerze urządzeń rozwiązany ale pozostaje dźwięk i czytnik linii papilarnych.Macie jakieś pomysły?

Menadżer urządzen wygląda tak:
    HP dv7-1140ew i WinXP - komplikacje z instalacją k. dźwięk. HP dv7-1140ew i WinXP - komplikacje z instalacją k. dźwięk.HP dv7-1140ew i WinXP - komplikacje z instalacją k. dźwięk.

W menadźerze nie ma zainstalowanych sterowników do HD Audio ponieważ za każdym razem po restarcie komputera trzeba instalować od nowa. Jakieś inne roziwiązanie jest możliwe?
  • REKLAMA
  • #6 7298734
    szupes
    Poziom 10  
    szukam dzisiaj od rana sterowników do dźwięku ale nic. Czy mógłby ktoś kto ma tego laptopa i udało się mu zainstalować sterowniki do dźwięku i czytnika linii papilarnych podać linka jak te dwa sterowniki zainstalować. Mam jeszcze problem z programem QuickPlay 2.3 dla XP. Niby program jest dla Xp ale nie działa. Bardzo proszę o pomoc
  • #7 8198783
    robowk
    Poziom 1  
    A gdzie ta paczka o ktorej mowi szupes w punkcie 13??
  • #8 8252640
    slavi690
    Poziom 2  
    Chlopaki wiem ze po terminie ale milo by bylo gdyby ktos dal jakiegos linka do sterownikow audio na ten zasrany dv7 1140ew... dzieki z gory za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP Pavilion dv7-1140ew napotkał problemy z instalacją sterowników po zainstalowaniu systemu Windows XP SP3. Problemy dotyczą braku dźwięku, nieprawidłowego działania czytnika linii papilarnych oraz trudności z instalacją oprogramowania QuickPlay. Użytkownicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym instalację odpowiednich sterowników, a także podają linki do paczek sterowników audio. Wskazano również na konieczność zainstalowania sterowników chipsetu przed innymi komponentami. Użytkownik poszukuje konkretnych linków do sterowników audio i oprogramowania dla swojego modelu laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA