logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposoby na ukrycie kabli za telewizorem i komputerem bez kucia ścian

orsonik 25 Lis 2009 15:26 5296 4
  • #1 7306969
    orsonik
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam odwieczny problem plątaniny kabli. Każdy kto ma sprzęt elektroniczny w domu coś o tym wie. Przykładowo komputer a za nim cała masa kabli z czasem robi się straszliwa plątanina dodatkowo nie ładnie to wygląda lub Telewizor z którego po ścianie biegną do gniazdka kable zasilajaće do dvd, statelity i tak dalej szpeci to cały efekt telewizora tym bardziej jeśli jeszcze ktoś posiada Tv plazmowy, lcd lub led. Tutaj moje pytanie jakie są wasze sposoby na ukrycie kabli ja spróbowałem ukryć wszystkie kable w listwę z wyłamywanymi ząbkami nie specjalnie to zdaje egzamin w szczegulności gdy chcemy konkretny kabel wyciągnąć trzeba odsłaniać listwę i wtedy dopiero wyciągnąć można wtyczkę. W moim przypadku jest to dodatkowo utrudnione ponieważ połowę listwy zasłania szafa więc sami rozumiecie. Z chęcią poczytam wasze propozycje aktualnie zastanawiam się na ukryciem kabli od TV kucie ściany nie wchodzi w grę. Poza tym już nie mogę patrzeć na to co się dzieje za komputerem.
  • #2 7307194
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Ja trzymam w szerokim peszlu który jest rozcięty wzdłuż- trzyma kable i można dość łatwo wyjąć dany przewód tylko warunek że peszel musi być wyraźnie większy od sumarycznej grubości kabli w nim będących, bo jak jest za ciasno to przy wyciąganiu jednego kabla wychodzą wszytkie

Peszel
  • #3 7309301
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 478
    Do TV wiszącego na ścianie trzeba w ścianie wykuć bruzdę i zatynkować tam kanał (przeważnie jest to przewód wentylacyjny prostokątny 200x60 mm).
    Tylko nie cieniutkie rurki ani peszle bo ma być możliwość przeciągnięcia tam swobodnie kilku kabli i np. wtyczek EURO.
  • #4 7309380
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Po prostu z tyłu stolika RTV zrobiłem sobie taką kieszeń ze sklejki i do niej chowam zwisające za długie przewody . Z resztą przewodów zrobiłem porządek spinając je starannie opaskami samo zaciskającymi . :D
  • #5 7309992
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, sposoby są różne w zależności od warunków, ja stosuje też rurkę instalacyjną z wyciętym wzdłuż (nożycami) paskiem szerokości ok 0,5 cm podwieszoną np. pod blatem biurka na zapinanych uchwytach.
REKLAMA