logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż TV na ścianie z ukrytymi kablami: podtynkowe korytko, soundbar, zasilanie, antena, sieć

siwyyy 28 Lut 2023 23:04 1416 1
  • #1 20463804
    siwyyy
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Podczas nadciągającego remontu myślę o powieszeniu TV na ścianie, jednak chcę to zrobić jak najbardziej slim.
    Taki mam pomysł, korytko/peszel podtynkowy łączący TV z soundbarem i do niego doprowadzone gołe kable, zasilający, sieciowy i antenowy.
    Antenę i sieć podłączę bezpośrednio do TV, kable zasilające zakończę płaskim gniazdem przenośnym.

Trochę rzeźba... czy z punktu bezpieczeństwa może być, ew inne rozwiązania nie powodujące dużego oddalenia TV od ściany? planuję wieszak slim 3cm.
  • #2 20463847
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Pamiętaj aby przy uchwytach slim (tych z małą odległością od ściany) sprawdzić sobie w telewizorze jak są wyprowadzone gniazda. Ja u siebie kiedyś musiałem podkuwać ścianę za telewizorem, bo nie chciały się zmieścić wtyczki od przewodów. Miałem jeszcze wtedy uchwyt w który musiałem telewizor wsunąć od góry - strasznie upierdliwe. Oczywiście po stronie telewizora trzeba zachować zapas przewodów.
    Teraz mam zrobioną za telewizorem zabudowę g/k grubości paru centymetrów i po środku wycięty otwór na uchwyt TV. Uchwyt z możliwością odsunięcia od ściany, na czas podłączania przewodów. Oczywiście uchwyt przytwierdzony bezpośrednio do ściany. Po podłączeniu można ładnie dosunąć telewizor do ściany.
    Co do przewodów - puść z zapasem (ilość), bo jak wszystko zagipsujesz, to już nic nie dołożysz. Pamiętaj o HDMI, USB, itp.
    Oczywiście przewód antenowy również musi być dobrej jakości.

Pozdrawiam.
REKLAMA