logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja XP i błąd przy podziale wolnego obszaru

pint 25 Lis 2009 20:10 2193 18
REKLAMA
  • #1 7308464
    pint
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szybki i łatwe pytanie i prosiłbym o szybką i łatwą odpowiedź :D
    a mianowicie tak jak w temacie, podczas instalacji systemu chcę podzielić obszar dysku na partycję, tak więc postępuje zgodnie ze wskazówkami, czyli 'Naciśnij C aby utworzyć partycję' nastepnie wybierz rozmiar partycji i naciśnij ENTER. Tylko że po naciśnięciu ENTER dany obszar nie został podzielony nie wiedząc czemu...
    Tak samo ma się to gdy chcę zainstalować bez podzielenia na partycje ->to pisze ze obszaru nie podzielonego nie mozna zainstalowac, ale jak mam to uczynic skoro za zadne skarby dysk nie chce podzielic wolnego obszaru?
    czy cos jest nie tak w biosie, czy moze dysk jest uszkodzony? spotkał sie juz ktos z takim przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #2 7308657
    dudex
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    spróbuj usunąć partycję te co masz i od początku ustawić nowe
  • REKLAMA
  • #3 7308804
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Nie koniecznie uszkodzony. Możliwe że są błędy na dysku. Jeśli na dysku nie masz nic potrzebnego proponuje wyzerować dysk po czym zainstalować system.
  • #4 7309293
    pint
    Poziom 11  
    dudex napisał:
    spróbuj usunąć partycję te co masz i od początku ustawić nowe

sęk w tym, iż na tym dysku nie ma żadnych partycji, tylko jest obszar nie podzielony na żadne partycje, a jak chce utworzyć jakąkolwiek partycje zeby zainstalować system to nie chce takowej utworzyć.
  • #5 7309359
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Konkretnie jaki to XP próbujesz zainstalować? i na jakim dysku.
  • #6 7309360
    witux
    Więc właśnie potraktuj dysk "0", a po za tym czy ten XP to jakaś modyfikacja ?
  • REKLAMA
  • #7 7309425
    pint
    Poziom 11  
    zadna modyfikacja, chyba bede musial wyzerowac dysk i zobaczymy co bedzie, bo z takim przypadkiem sie jeszcze nie spotkalem, zeby wolny obszar nie chcial sie podzielic na jakiekolwiek partycje...
  • #8 7309447
    witux
    Polecam aplikacje Seagate z Disk Wizard Starter Edition / Utilities / Zero Fill Drive - FULL
  • REKLAMA
  • #9 7309481
    Wosiu92
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sformatuj partycje główną. Potem podziel. Jak to nie zadziała, to najprawdopodobniej masz uszkodzoną Płytę Windowsa.
  • #10 7310156
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    A rozmiar partycji to kolega wpisuje? Bo jeśli pamięć mnie nie myli, to standardowo windows robi maksymalny dostępny rozmiar...
  • #11 7312592
    Wosiu92
    Poziom 11  
    Użytkowałeś już ten komputer? Jeżeli tak to zapewne widziałeś na ile partycji dysk był podzielony... żeby był napis "[xxx]-Obszar nie podzielony na Partycje" najpierw musiałeś usunąć pierwotną partycje. Sformatuj ten obszar niepodzielony na partycje, tyle mogę Ci powiedzieć.
  • #12 7312870
    pint
    Poziom 11  
    Wosiu92 napisał:
    Sformatuj ten obszar niepodzielony na partycje, tyle mogę Ci powiedzieć.

a jak tego dokonać? z tego co się orientuje to tylko i wyłącznie podzielony obszar można sformatować, bo innej rady nie ma. I tutaj właśnie tkwi ten problem, bo nie chce mi się zadna partycja utworzyć i to o jakimkolwiek rozmiarze (czy to 10GB czy 20GB itd)

nie miałem czasu dzisiaj wyzerować tego dysku - może to coś pomoże, może cosika sie uda...
  • #13 7313075
    Wosiu92
    Poziom 11  
    hmm... w początkowych ustawieniach biosu... mam na myśli z jakiego dysku najpierw ma czytać nie wyłączyłeś czasem całkowicie HDD ewentualnie przed nim fdd?
  • #14 7313223
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    pint napisał:
    zadna modyfikacja, ...

Odpowiesz w końcu konkretnie jaka to wersja XP?
  • #15 7316451
    pint
    Poziom 11  
    artaa napisał:
    pint napisał:
    zadna modyfikacja, ...

Odpowiesz w końcu konkretnie jaka to wersja XP?

to nie ma najmniejszego znaczenia... co za różnica czy bylyby to professional czy home edition lub nawet jakas tam vista.
    Problem polega na tym ze wolny obszar nie chce sie 'zagospodarowac'
    Ale juz sprawdzilem na innym komputerze - i na innym komputerze dysk chce sie podzielic na partycje, wiec teraz trzeba bedzie chyba przyjrzeć się dokładniej płycie głównej...
  • #16 7316509
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Nie burz się, pint, bo wersja - SP - może mieć znaczenie. Szczególnie w połączeniu z rozmiarem dysku i zakładanej partycji i może być bardziej istotna niż płyta główna, na której rzecz sie dzieje.
    To gwoli wyjaśnienia, że artaa nie pyta bez powodu.

Wracając do sprawy - opis
    Cytat:
    po naciśnięciu ENTER dany obszar nie został podzielony nie wiedząc czemu...
    niewiele mówi (nie przypuszczam bowiem, by tak dosłownie brzmiała informacja na ekranie). ta fraza, w połączeniu z kompletnym brakiem informacji o stronie systemowej i sprzętowej nie dają kompletnie żadnego punktu zaczepienia. Tym samym zaś sprowadzają cały wątek do wróżenia z fusów, ew. odpowiedzi w stylu "ja nie miałem", a chyba nie o to Ci chodzi, prawda?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #17 7317218
    Wosiu92
    Poziom 11  
    Zrób to Co Ci wcześniej napisałem, ewentualnie zresetuj bios.
  • #18 7317530
    cinek2107
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ewentualnie możesz jeszcze spróbować zrobić partycje spod jakiegoś Live CD którejś dystrybucji Linuksa. Programy partycjonujące są dość intuicyjne i nie powinieneś mieć z tym problemu. Potem tylko zainstalować XP bo programy do partycjonowania również mogą tworzy partycje NTFs czy FAT32
  • #19 7317722
    pint
    Poziom 11  
    Matuzalem napisał:
    Nie burz się, pint, bo wersja - SP - może mieć znaczenie. Szczególnie w połączeniu z rozmiarem dysku i zakładanej partycji i może być bardziej istotna niż płyta główna, na której rzecz sie dzieje.

warte przemyślenia, ale czy możesz rozwinąć ten wątek? jaki ma na to wpływ SP? przecież tak jak pisałem , próbowałem zrobić partycję z 10GB czy też 20GB i nie chciał założyć, a Windows z obojętnie jakim SP na 20GB by się zmieścił. Chyba tylko Windows 7 zajmuje 15GB - jeśli się nie mylę. Więc dalej nie wiem jaki ma wpływ SP przy instalacji i to jeśli chodzi o partycje, ale nie wnikajmy już w to...

Matuzalem napisał:

Wracając do sprawy - opis
    Cytat:
    po naciśnięciu ENTER dany obszar nie został podzielony nie wiedząc czemu...
    niewiele mówi (nie przypuszczam bowiem, by tak dosłownie brzmiała informacja na ekranie). ta fraza, w połączeniu z kompletnym brakiem informacji o stronie systemowej i sprzętowej nie dają kompletnie żadnego punktu zaczepienia. Tym samym zaś sprowadzają cały wątek do wróżenia z fusów, ew. odpowiedzi w stylu "ja nie miałem", a chyba nie o to Ci chodzi, prawda?

no może i racja, nie jestem twórczy :D a screenow nie chcialo mi sie robic,
    ale moze to na szybko uproszcze: a więc jeśli chcialem zagospodarowac wolny obszar na dysku naciskamy literke C aby utworzyc partycje, nastepnie wybieramy rozmiar danej partycji i naciskamy ENTER i po nacisnieciu ENTER wracal do pozycji wyjsciowej, czyli ze znow obszar jest nie podzielony - wygladalo to tak jakby tego nie zapisywal, nie wczytywal sobie ze cos zostalo dokonane (zmienione). Z kolei usunąc też się nie dało literką D, gdyż nie było co usuwać, bo był to wolny obszar.
    No to tak w ramach wyjaśnienia :D

No ale właśnie wziąłem się za niego i:
    wyczyściłem sobie go dokładnie, powymienialem tasiemki! - (rzecz ważna) i przystapilem kolejny juz raz do instalacji i o dziwo zadzialalo! Czyli można by rzec ze problem tkwil w tasiemkach, bo system dal sie zainstalowac i podzielic na partycje.
    Ale i tak bede upieral sie ze chyba cos nie tak jest z płytą główną, gdyż jak uruchamiam komputer to nie za każdym razem chce wystartowac i musze go resetowac i sie uruchomi
    ale plyte glowna bede testowal nastepnym razem, chyba ze problem bedzie tkwil w RAM'ie ...hmnnn

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP użytkownik napotkał problem z podziałem wolnego obszaru dysku na partycje. Mimo prób utworzenia partycji, system nie rejestrował zmian, a obszar pozostawał niepodzielony. Użytkownik rozważał możliwość uszkodzenia dysku lub błędów w BIOSie. W odpowiedziach zasugerowano usunięcie istniejących partycji, wyzerowanie dysku, a także użycie aplikacji do partycjonowania, takich jak Seagate Disk Wizard. Użytkownik zauważył, że na innym komputerze dysk działał poprawnie, co sugeruje problem z płytą główną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA