logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet przez kablówke - przeprogramowanie modemu

Patyk 05 Sty 2003 16:16 2209 13
REKLAMA
  • #1 76233
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam internet przez kablówke , śniga to na modemie Thompsona , słyszałem ze istnieje możliwośc przeprogramowania tego mod'a a tym samym zwiekszenie transferu. Może ktoś słyszał coś na ten temat a moze wie nawet jak to uczynić.
  • REKLAMA
  • #2 76239
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Wiem, że w motorolach da się to zrobić lecz na dłuższą metę to nic nie daje bo i tak admin się zorientuje...
  • REKLAMA
  • #3 76240
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    poszukaj na google hasła '+uncap +thomson+' , 'uncap', etc...
    twój modem bez problemu daje się przeprogamować więc nie powinieneś mieć problemów ;)

:lol:pewnie, że się zorientuje....chyba, że wykorzystasz patent z pakietowaniem albo możliwości jakie daje siec wew lanu w którym jesteś
  • #4 76425
    Patyk
    Poziom 15  
    Hmmm zakrzesiu cos cienkie efekty moich poszukiwan :( Moze masz cos konkretnego na ten temat :)
  • #5 251699
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    witam
    tez sie zaczynam interesowac tym bo przydalo by sie szybcie... podajcie jakeis linki najlepiej po polsku...
    pozdrawiam
    p.s. temat moze stary ale wolalem nie zakladac nowego
  • #6 251847
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    poszukajcie na forum www.tweak.pl - cos mi sie obilo o uszy ze tam walkowano temat.
  • #7 251851
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    jesli thomson to z serii TCM 280 lub nowszy 290.
    Osiagi moga miec niezle ale to cyfrówa i zalezy jak go "oprogramuje" admin.
    Chodzi o to ze konkretnemu mac'owi "daje" sie jakas dopuszczalna przepustowosc.
  • REKLAMA
  • #8 252357
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    BJSusel napisał:
    Wiem, że w motorolach da się to zrobić lecz na dłuższą metę to nic nie daje bo i tak admin się zorientuje...

podaj konkrety dotyczace motoroli surfboard 4100
    dokladne dane
    Software Version: SB4100-4.0.12-SCM05-NOSHELL
    Hardware Version: 1
    MIB Version: II
    GUI Version: 1.0
    VxWorks Version: 5.3
  • #9 252392
    Patyk
    Poziom 15  
    no ale slyszalem cos ze niby mozna zaprogramowac "recznie" taki modem i zablokowac mozliwosc przeprogramowania "zdalnie" przez admina...
  • REKLAMA
  • #11 255502
    zyraf
    Poziom 26  
    to jest tcm290, poczytam na tamtym forum bo sie zarejestrowalem wlasnie.
    pozdro
  • #12 256544
    Patyk
    Poziom 15  
    to nic thomson'a modem dziala podobnie tez pokazuje sie strona 192.168.100.1 pod tym ip tylko ciezko cokolwiek na niej znalezc (czyt. nie ma szczegolowych informacji) :(
  • #13 258175
    zyraf
    Poziom 26  
    no napisalem temat na forum tweak.pl i dostalem fajna prywatna wiadomosc:"jeszcze jeden post o podkrecaniu modemow i masz bana !!!!!"
    moze tu jest ktos kto sie na tym zna bo tam jakies buraki sa...
  • #14 2683075
    mcm
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    zakrzesiu napisał:
    :lol:pewnie, że się zorientuje...chyba, że wykorzystasz patent z pakietowaniem albo możliwości jakie daje siec wew lanu w którym jesteś

Moglbys rozwinac ta mysl?
    Mam TCM290 i chcialbym go podkrecic, znalazlem troche tutaj: http://209.26.140.3/users/cableguy/howtouncapdocsiscompliantcablemodems.htm
    , ale nie do konca rozumiem, tzn sciagnalem juz plik konfiguracji i go zmienilem ale nie wiem co dalej. Prosze o pomoc, najlepiej w jezyku polskim :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeprogramowania modemu kablowego marki Thomson w celu zwiększenia transferu internetu. Użytkownicy wskazują, że modemy takie jak Thomson TCM280 i TCM290 można modyfikować, jednak efekty są ograniczone ze względu na kontrolę administratora sieci, który przypisuje przepustowość do konkretnego adresu MAC. Wspomniano także o modemach Motorola Surfboard 4100, które również dają się przeprogramować, choć zmiany mogą być wykryte przez operatora. Istnieją metody ręcznego programowania modemu, w tym blokowanie zdalnego przeprogramowania przez administratora, a także wykorzystanie technik pakietowania i konfiguracji sieci LAN. Użytkownicy polecają poszukiwanie informacji na forach takich jak tweak.pl oraz korzystanie z dokumentacji dotyczącej "uncap" modemu. Przykładowo, dla modelu TCM290 dostępne są pliki konfiguracyjne, które można modyfikować, jednak dalsze kroki wymagają wiedzy technicznej. W dyskusji pojawia się także adres IP 192.168.100.1 jako interfejs konfiguracyjny modemu Thomson, choć dostępne tam informacje są ograniczone.
REKLAMA