logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przerwane ścieżki PCB w okolicy procesora – metody i narzędzia

zempol 05 Sty 2003 16:21 13238 12
  • #1 76238
    zempol
    Poziom 1  
    W jaki sposób naprawic przerwane ścieżki na płytce drukowanej?
  • #2 76242
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Ścieżki najczęsciej so polakierowane wystarczy zedrzeć lakier i połączyć ścieżkę kawałkiem drucika. Chyba że są bardzo wąskie to połącz odcinkami przewodu najblirzsze punkty lutownicze.
  • #3 76298
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    A jak przerwa jest nie szersza niż 1,5 mm to wystarczy zlutować cyną.
  • #4 76367
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    a jak można połączyć ścieżki na folii np. folia od klawiatury , są przerwy i nie wszystki klawisze działają ?
  • #5 76374
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Z tego co wiem są specjalne pisaki którymi można taką uszkodzoną ścieżke naprawić.
  • #6 76474
    uaz
    Ocena: 47
    są pisaki - jak pisza Krzysi0, ale lepszym rozwiązaniem jest lakier dwuskładnikowy elektroprzewodzący. Jego pierwotnym zastosowaniem jest naprawa szyb elektrycznie ogrzewanych, ale do ścieżek jest super. Taśmą osłaniasz sąsiednie pole, nakładasz pędzelkiem zapałką i jest super.
    Należy tylko wziąć pod uwagę że posiada on pewną rezystancję i nizbyt nadaje się do ścieżek silnoprądowych. Główną wadą jest cena. Jest na bazie srebra i 2 ml to ok. 15 zł.

Pozdrawiam
  • #7 78779
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    mzna polączyć pola lutownicze tak jak ktoś tu powiedział... można dołożyć pól lutowniczych i połączyć zworą przerwaną ścieżke.. mozna pokleić klejem przewodzącym uwaga jak wyżej.

można wylutować najbliższy element jeśli w jego odprowadzeniu przy ściezce upalonej nie ma żadnego węzła i poprowadzić pod drukiem w osłonach izolacyjnych.

no ale w przpadku małych ścieżek i to z elementami SMD będzie chyba ciężko ale na pewno pomogą nam kleje.. cociaż patrząc na przeróbki do PSX montaż na płytkach smd tez jest możliwy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 78898
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Najlepszym sposobem jest zastosowanie pisaka (ale wysokiej jakości).
    Gorzej jeżeli mamy obwody wysokiej częstotliwości (HF), wtedy metoda "na kabelek" odpada.
  • #9 79044
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    chodzi o to że W.cz. przechodzi po wierzchu... proponuje srebrzony przewód... metode srebrzenia elektrolitycznego widziałem gdzieś w "zrób to sam"... co do reszty trzeba by lutować też srebrem za to w wysokiej temperaturze (lut twardy)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 79138
    uaz
    Ocena: 47
    Nie tylko chodzi o zjawisko naskórkowośći, ale po prostu o "sianie" - prowadząc scieżke będzie ona - jak antena emitowało pole - a pozostałe ścieżki - jak anteny odbiorcze. Podobnie przy wzmacniaczach - są pewne reguły prowadzenia scieżek sygnałowych i prądowych.
  • #11 80059
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Słyszałem o takim specyfiku do naprawiania ścieżek w strzykawce "Silver Grease", czy coś takiego, w każdym razie dobrze się tym odblokowuje Athlona. Podobno 25 zl
  • #12 193373
    columbo
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    a jak naprawić przerwane ścieżki na płycie w technologi SMD kiedy scieżki są bardzo wązkie /w przybliżeniu jak włos?/,myślałem o naprawie lakierem przewodzącym ale zauważyłem że pozostała część jest pokryta warstwą lakieru bezbarwnego zabezpieczającego,jak zdrapać lub w inny sposób usunąć tą warstwę aby nie uszkodzić ścieżek?
    Sposób na kabelki /z ominięciem uszkodzonych ścieżek/chyba nie zda rezultatu bo zakończenia ścieżek nie mają punktów lutowniczych tylko malutkie dziurki ,a jedna część biegnie prosto pod procesor.
    Proszę o jakieś sugestie.
  • #13 195737
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Jeżeli to jest koło jakiegoś procesora to masz niezły problem. Nie wiem w jaki sposób planujesz to zrobić (chyba z użyciem lupy i jakiegoś precyzyjnego narzędzia do malowania i napewno nie będziesz lutował tylko użyjesz jakiegoś kleiku elektroprzewodzącego na bazie srebra). W każdym razie musisz tak to wykonać, aby to połączenie nie było jakąś bulwą tylko ma być jak najcieńsze (podobnie jak ścieżka). Inaczej to połączenie będzie tworzyć pojemność wraz z sąsiednimi ścieżkami i powodować zakłócenia w Twoim urządzeniu z procesorem.
    Znajomy uszkodził kiedyś ścieżkę na płycie głównej i zlutował ją tak że powstała tam kulka cyny i to wystarczyło, żeby komputer co chwilę się wieszał.

Podsumowanie tematu

✨ Naprawa przerwanych ścieżek na płytce drukowanej, zwłaszcza w okolicy procesora, wymaga precyzyjnych metod i odpowiednich narzędzi. Podstawowym sposobem jest usunięcie lakieru ochronnego i połączenie przerwanej ścieżki kawałkiem drucika lub lutowanie cyną, jeśli przerwa nie przekracza około 1,5 mm. W przypadku bardzo cienkich ścieżek, szczególnie w technologii SMD, zaleca się stosowanie wysokiej jakości pisaków elektroprzewodzących lub dwuskładnikowego lakieru na bazie srebra, który jednak ma pewną rezystancję i nie nadaje się do ścieżek silnoprądowych. Alternatywnie można użyć klejów przewodzących lub specjalistycznych past srebrnych, takich jak "Silver Grease". Przy naprawach obwodów wysokiej częstotliwości (HF) metoda lutowania drucikiem jest niewskazana ze względu na zjawisko naskórkowości i zakłócenia elektromagnetyczne. W takich przypadkach stosuje się srebrzone przewody i lutowanie twarde. Ważne jest, aby naprawione połączenia były jak najcieńsze, aby uniknąć powstawania pojemności pasożytniczych i zakłóceń sygnałowych. Usuwanie warstwy lakieru bezbarwnego zabezpieczającego wymaga delikatnych metod, aby nie uszkodzić ścieżek, co jest szczególnie istotne przy naprawach pod procesorem, gdzie dostęp jest ograniczony. W niektórych sytuacjach można rozważyć wylutowanie elementów i poprowadzenie ścieżek pod płytką w izolacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA