logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa przerwanych ścieżek na płycie głównej - czy to możliwe?

hrabia_Z 14 Lip 2003 14:46 1887 17
REKLAMA
  • #1 288239
    hrabia_Z
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Miałem zły dzień. Przy instalowaniu płyty głównej w obudowie (za pomocą kombinerek dentystycznych heh - ta śrubka nie chciała się odkręcić sama), przerwałem kilka ścieżek - no i "puf" po zabawie...
    Moje pytanie :
    Jest szansa taką płytę w jakiś "magiczny" sposób naprawić?

pozdrawiam i czekam na jakiś ciekawy pomysł. :idea:
  • REKLAMA
  • #2 288284
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Myslales o polaczeniu tych sciezek cienkim przewodem :idea: :idea: :?: :?:
  • REKLAMA
  • #3 288289
    Krzysi0
    Ocena: 195
    Mogła się uszkodzić któraś z warst niżej a wtedy to już nic nie pomoże.
  • #4 288296
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    jeśli nie było podłączone napięcie i jest to tylko przerwanie kilku ścieżek na powierzchni płyty głównej to nie żadnych przeciwskazań aby ich nie połączyć cienkim drucikiem jak się nie pomylisz to 100% powinoo być OK.
    Jak zakaleczenie jest głębokie to mogło dojść do zniszczenia kilku warstw laminatu i wtedy kupa.
    To powodzenia.
  • #5 288299
    hrabia_Z
    Poziom 12  
    Za blisko ścieżki są ustawione - próbowałem,ale nic z tego nie wyszło, szkoda zniszczyć ją do końca.
  • #6 288301
    NimnuL
    Poziom 15  
    mozna polaczyc sciezki lakierem przewodzącym lub oddac plyte do naprawy chocby firmie :
    http://www.pccenter.pl/

zdaza sie .. nie lam sie ;>
  • REKLAMA
  • #7 288304
    Gorgoroth
    No oczywiscie mozna polaczyc tylko jesi zdrata zostala pierwsza warstwa. Przed lutowaniem zdarles z nich lakier :?: Do lutowania sciezek blisko siebie uzyj duzo kalafonii :idea:
  • #8 288315
    hrabia_Z
    Poziom 12  
    Lakier zdarłem, ale nie dysponuję dobrą lutowncą (w moim hehe"warsztacie" mam tylko pistoletową), sądzę że oddanie płyty do naprawy nie będzie się opłacało (płytka chodzi na celeronie 333Mhz i ma swoje lata), ratuję się w takim razie tylko pomysłami "domowymi".
    A mój mały brzdąc już naciska (tato kiedy bedę mógł pograć) ehh te dzieci. Dzięki za porady.
    pozdrawiam
  • #9 288318
    Gorgoroth
    Zwykla transformatorowka i cienkim drutem (kynar) mozna to bez problemu polutowac, tylko tak jak pisalem wyzej, duzo kalafonii :idea: Popatrz moze gdzie te sciazki ida, moze akurat ida do jakiegos elementu gdzie mozna bedzie sie podlaczyc drutem, wtedy bedzie latwiej.
  • #10 288441
    hrabia_Z
    Poziom 12  
    Właśnie kupiłem grafit, zobaczę czy się uda i dam znać.
  • #11 288649
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Ja grafitu nie polecam. Zalezy jak sie trafi ale czasem maja jakas wieksza R i wtedy moga jakies szopki sie porobic!
    Najlepszym sposobem bedzie tu chyba lutowanie lub malowanie lakierem przewodzacym. Przy tym ostatnim warto tez uzyc tasmy klejacej, a efekt bedzie super!
  • #12 288944
    Aktor
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Można użyć lakieru przewodzącego ale nie grafitowego tylko takiego z dodatkiem srebra do obwodów bardziej obciążonych prądowo.
  • #13 289945
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    mi sie wydaje ze jest to do zrobienia. jak masz lutownice trafolowa to tez sobie poradzisz, tylko uksztaltuj grot tak zeby bylo najlepiej (czyli tak zeby bylo wygodnie, moze zeby byl taki "rog" zeby dotykalo jednej sciezki (lub jak najmniej) w miejscu w ktorym chcesz. jesli sciezki ida obok siebie i bardzo blisko, to nie musisz czepiac drucikow w jednej linii (prostopadle do sciezek) tylko tak, zeby obok lutowania byl niezdarty lakier, wtedy male prawdopodobienstwo ze sie pozwieraja przy lutowaniu, pozatym bedzie latwiej. jako kabelki polecalbym cienkie, emaliowane druciki, np z silniczkow lub z malego transformatorka (uzwojenie pierwotne), zeby sie ze skrobaniem nie meczyc wez tabletke aspiryny, polopiryny czy czegos podobnego, wez troche cyny na grot i docisnij drucik do tabletki, to bardzo dobra metoda na pocynowanie i pozbycie sie emalii z druta. do lutowania tak jak pisze gorgoroth wykozystaj sporo kalafonii, cyny nie stosuj za duzo bo bedzie niewygodnie i tez sie w koncu zewrze (jak dasz mega krople :wink: ). ze sciezek musisz zdrapac soldermaske, pocynowac i lutowac. do zdarcia przydatny bedzie jakis nozyk o ostrym koncu (czubek), mozesz tez polutowac (przynajmniej niektore kabelki. z twoich poprzednich postow wynika ze glebsze wartwy sa nietkniete, bo jesli z nimi cos nie tak to :x bo ni jak sie nie mozna domyslec gdzie idzie sciezka...
    lutownica transformatorowa jest dobra, tylko zeby nie miala zbyt duzej temperatury (lepsze sa te polskie, niz jakies TOYA w ktorych grot sie nagrzewa do czerwonosci), dosyc istotna wada jest tez ich ciezar, przez to trudno je utrzymac w jednej pozycji jak sie cos montuje, ale swietnie sie nadaja do demontazu wiekszych ukladow SMD:D
    mam nadzieje ze te rady ci pomoga i synek bedzie mogl sobie pograc :)
  • REKLAMA
  • #14 290580
    hrabia_Z
    Poziom 12  
    Rzeczywiście niezbyt dobre okazało się zastosowanie grafitu.
    Nadal nie ma żadnych efektów. Działam dalej - tym razem z kablekami.
    Jeżeli już dojdzie do połączenia ścieżek znajdujących sie blisko siebie to co najlepiej zrobić ?
  • #15 290590
    Gorgoroth
    Usunac cyne tasmą do sciagania cyny, ale wlasnie po to masz uzyc duzo kalafonii zeby sciezki sie nie zwarly :)
  • #16 290593
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Jesli polaczysz przez przypadek sciezki to wtedy na lutownice troche cyny z duza iloscia kalafonii, odsysacz (kosztuje z 10zl) i od nowa do skutku!
  • #17 290646
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    to co napisalem napewno ulatwi lutowanie tak, zeby nie zewrzec sciezek, objasniena do piknego rysunku ----- -sciezki , = - lutowany koniec druciky (w tym miejscu zdrapac lakier)
    -------=---
    -=---------
    ---------=-
    --=--------
    ------=----
    itd, mysle ze takue lutowanie ulatwi sprawe. zamiast specjalnej tasmy do sciagania cyny mozesz uzyc oplotu z kabla koncentrycznego, troche kalafonii do tego i zejdzie.
  • #18 290856
    NimnuL
    Poziom 15  
    no takich kombinacji nie widzialem jeszcze na forum ;> a na jednym juz widzialem podobny probelem ;>>

oby sie udalo . .. powodzenia .

Podsumowanie tematu

✨ Przerwanie ścieżek na płycie głównej można próbować naprawić poprzez połączenie ich cienkim przewodem, najlepiej emaliowanym drutem (np. z uzwojenia transformatora) i lutowanie z użyciem dużej ilości kalafonii, co zapobiega zwarciom. Należy zdjąć lakier z uszkodzonych ścieżek przed lutowaniem. W przypadku bliskiego ułożenia ścieżek zaleca się ostrożne lutowanie, aby uniknąć zwarć, a w razie pomyłki można użyć taśmy do usuwania cyny lub oplotu z kabla koncentrycznego. Alternatywnie można zastosować lakier przewodzący, najlepiej z dodatkiem srebra, zamiast grafitu, który może mieć zbyt dużą rezystancję. Jeśli uszkodzenie jest głębokie i dotyczy warstw laminatu pod powierzchnią, naprawa może być niemożliwa. Oddanie płyty do profesjonalnej naprawy jest możliwe, ale często nieopłacalne w przypadku starszych modeli. Metody domowe, takie jak lutowanie cienkim drutem i użycie lakieru przewodzącego, są najczęściej rekomendowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA