logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dbox2 NOKIA - zwarcie w gnieździe taśmy, brak reakcji urządzenia po iskrzeniu

dsru 26 Lis 2009 16:22 1705 5
REKLAMA
  • #1 7311440
    dsru
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc: przy naprawie, wyświetlacza bo były linie podczas wkładania taśmy łączącej płytę bazową z wyswietlaczem zrobiłem zware w samym gnieździe od taśmy i lekko się zaiskrzyło w wyniku czego zgasła Nokia może wie ktos co mogłem uwalić i czy da się to naprawić idą Święta a tu sam sobie załatwiłem Nokie.

Nic się nie odzywa zasilanie dochodzi bo mierzyłem woltomierzem nic się nie grzeje nic nie przepalone ale cisza i ciemno.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7318182
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Przy tego typu przypadkach w nokiach na 99% pada procesor motoroli, do tego w połowie przypadków preprocesor NEC'a, czasami oberwie się jeszcze GTX'owi lub AVII...
  • REKLAMA
  • #4 7334394
    PeterSimlock
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Serwus,

gdybyś zamieścił wydruk tzw. "bootlog" byłoby łatwiej zlokalizować problem.

pozdrowienia
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #5 7714255
    dsru
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Niestety nie potrafię zrobić wydruku bootlog więc go nie zamieszcze, dekoder zostanie przeznaczony na części bo nie potrafię samodzielnie go naprawić, no szkoda że wiedza moja na ten temat jest za mała, jeszcze licze na przeróbkę płyty z kablowego na sat może tak by się udało zrobić, postaram się cos na ten temat dowiedzieć.
  • #6 7716913
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Dokładnie tak jak piszesz - najtańszą wersją naprawy będzie kupno sprawnej kablówki i przełożenie do niej toru sat z uszkodzonej nokii.
    Poszukaj w necie mojego opisu jak to zrobić - trzeba przełożyć głowicę i ok 60 elementów.