Tytułem wstępu
Dziś w wasze ręce oddaję bardzo prosty w realizacji emulator zmieniarki kompatybilny, z trochę już starszymi, radiami w samochodach grupy VW/Audi . Osobiście używam go w połączeniu z Concertem II, ale będzie działał także z wieloma innymi modelami. Jako odtwarzacz mp3 wykorzystałem moduł DFPlayer mini dostępny szeroko w internecie. U naszych chińskich przyjaciół już od 1.5$ z dostawą. DFPlayer mini posiada wyjścia z przetwornika DAC dostosowane poziomem do wejść analogowych radia przez co nie wymaga żadnego dopasowania. Jakość odtwarzanego sygnału jest bardzo dobra.
Opis działania
Urządzenie emuluje obecność kilku płyt w zmieniarce. Każda z nich to inny fizyczny nośnik. CDC1 to wejście USB, CDC2 karta SD, CDC3 to połączenie przez USB z komputerem PC, CDC5 wejście analogowe AUX. Brakujący CDC4 to wejście Bluetooth, chwilowo niedostępne (opóźnienie w dostawie). Pojawi się w wersji 1.1. Pamięć USB i SD podzielona jest na katalogi o ściśle określonych nazwach. Dla katalogów są to numery 01,02,03..99. W tych katalogach możemy umieścić do 99 plików, których nazwy MUSZĄ zaczynać się od liczb w postaci 001,002,003...099 (np. 013_Unchained.mp3). To na tyle z ograniczeń. Jak na tą cenę i możliwości mogę się pogodzić z tam małym utrudnieniem w nazewnictwie plików. Utwory przełączamy standardowymi przyciskami, a zmiana folderów następuje poprzez przyciski przewijania. Jako, że możliwości prezentacji danych na wyświetlaczu mojego radia są bardzo ograniczone przy zmianie katalogu na kilka sekund pojawia się w miejscu czasu zapis symbolizujący numer katalogu jako czas poprzedzony znakiem minus (np. -0:01, -0:02, -0:03 ... -0:99). Umożliwia to odnalezienie się w strukturze katalogów. Jak to działa namacalnie można zobaczyć w dołączonych filmie.
Problemy projektowe
Niefortunnie pomyliłem się podczas tworzenia elementu DFPlayer mini w Eaglu i założyłem że slot SD skierowany jest w stronę nogi nr 1. Że tak nie jest zauważyłem dopiero w czasie montażu. Odwrotne położenie gniazda skutkuje to koniecznością wsuwania karty SD od tyłu. Ograniczony czas w tym tygodniu nie pozwolił mi na poprawienie tego przed publikacją wersji 1.0, ale usunę ten problem po przyjściu modułu BT w wersji 1.1. To jednak nie koniec nieszczęść. Odwrotne położenie gniazda, a przez to brak możliwości wsunięcia karty SD, zmusił mnie do użycia kątowego złącza IDC w miejsce wersji prostej, a ta jak wiemy posiada odwrotną numerację pinów. Przed wlutowaniem go należy ściągnąć obudowę obrócić o 180 stopni (kluczem do laminatu). Wszystko dokładnie uwidoczniłem na zdjęciach. Jak wspomniałem wcześniej usunę te problemy w wersji 1.1. Co i jak dokładnie pokazuje zdjęcie

Pozostałe informacje
Płytka prototypowa została wykonana metoda fotograficzną. Ustawienia fuse bitów atmegi na zdjęciu. Minimalna szerokość ścieżki to 12mils (0,3mm). Z braku innych możliwości pokryłem ją ochronnie kalafonią rozpuszczoną w spirytusie, co nie wpłynęło korzystnie na jej wygląd. Mała galeria zdjęć prezentująca urządzenie

W załączniku schemat, płytka oraz wsad do procesora
Program narzędziowy do konwersji całych dysków przenośnych na format zgodny z DFPlayer mini. (Windows)

Pozdrawiam. GrzesiekN
Cool? Ranking DIY