Witam.
Postanowiłem odświeżyć temat.
Ostatnio dostałem czytnik MS951 z wtyczką RJ 10 pinową z zadaniem podłączenia go do komputera i zrobienia z niego czytnika z emulacją klawiatury. Czytnik to wersja RS-232. Zgodnie z numerkami z dokumentacji to wersja "14", czyli wersja do podłączenia do kasy fiskalnej. Zgodnie z instrukcją:
http://www.vvvsystem.cz/metrolog/pdf/iu951.pdf
ma on następujące wyprowadzenia pinów:
Pin1 - Power/Signal Ground (kolor ciemno-brązowy);
Pin2 - RS-232 Transmit Output (kolor zielony);
Pin3 - RS-232 Recive Input (kolor czerwony);
Pin4 - RTS Output (kolor żółty);
Pin5 - CTS Input (kolor szary);
Pin6 - DTR Input (kolor biały);
Pin7 - DSR Output (kolor fioletowy);
Pin8 - No connection (brak przewodu);
Pin9 - +5VDC Power to Scanner (kolor pomarańczowy);
Pin10 - Shield Ground (kolor czarny);
Postanowiłem, że obetnę końcówkę a w jej miejsce podepnę gniazdo RS-232 żeńskie. Jednak pozostał problem zasilania (+ 5V DC). Wtedy musiałoby ono być zewnętrzne, z zasilacza.
Koncepcja zmieniła się i postanowiłem wykorzystać konwerter RS-232 <=> USB, taki jak na zdjęciu:
Konwerter zakupiłem w internecie za ok. 20zł z wysyłką (prosty model z Chin).
Następnie otworzyłem obudowę i polutowałem odpowiednie kable zgodnie z ich przeznaczeniem tak jak na rysunku:
Zasilanie połączyłem z zasilaniem z portu USB (+5V i GND). Wydajność prądowa portu spokojnie wystarczy na zasilenie skanera i konwertera (można sprawdzić w instrukcji skanera, że jego pobór prądu to 165 mA, pobór konwertera nieznany ale całość nie powinna przekroczyć 500 mA jakie daje standard USB 2.0).
Po montażu podłączyłem skaner do portu USB (trzeba zainstalować jeszcze sterowniki konwertera dostarczone na płycie). Skaner zaświecił czyli miał zasilanie.
Zeskanowanie kodu kreskowego skutkowało miganiem zielonej diody (prawidłowy odczyt) ale na komputerze nic się nie działo.
Wziąłem do rąk kody do programowania skanera:
http://hool.ee/images/pildid/doc/p561_38067.pdf
Kody trzeba wydrukować ponieważ z monitora skaner nie zaczyta.
Jest tam opcja włączenia emulacji klawiatury WEDGE. Niestety skaner nie chciał przyjąć kodu, co oznaczało, że nie posiada wbudowanej funkcji WEDGE.
Postanowiłem się nie poddawać.
Odpaliłem HyperTerminal (start->akcesoria->komunikacja).
Połączyłem się ze skanerem wybierając odpowiedni port. Prędkość transmisji standardowo to 9600b/s, 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu, brak sterowania przepływem.
Po połączeniu i zeskanowaniu kodu na ekranie terminala pojawiły się różne dziwne znaki.
Po wielu próbach okazało się, że wystarczyło zresetować ustawienia skanera (zgodnie z instrukcją programowania), ponieważ miał on wybraną klawiaturę USA. Po tym zabiegu w terminalu pojawiały się prawidłowe cyfry zeskanowane z kodu kreskowego.
Pozostał tylko problem emulacji klawiatury, tak by w programie (np. zwykłym notatniku) pojawiały się liczby kodu kreskowego.
Problem rozwiązał program Metrologic Softwedge Utility.
Można go pobrać tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic800632.html
W nim wybieramy odpowiednie opcje i skaner działa jako emulator klawiatury.
W programie można ustawić czy po odczytaniu kodu ma zostać naciśnięty "Enter" lub nawet 2x"Enter".
W ten oto sposób mamy skaner MS951 z emulacja klawiatury pod USB.
Pozdrawiam.
Moderowany przez jankolo:Dziękuję koledze za podzielenie się swoim osiągnięciem. Dobra robota. Proszę przyjąć 100 punktów jako uznanie wkładu w forum.