logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego HDD Samsung HD321KJ nie jest wykrywany na płycie Gigabyte GA-M720-US3?

arek19840 30 Lis 2009 11:12 2511 8
REKLAMA
  • #1 7326845
    arek19840
    Poziom 10  
    Witam,

za poczatku przepraszam jesli powielam temat, ale nie znalazlem w google odp. na moje pytanie.

Posiadam plyte glowna:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m720-us3_10.html

HDD

HDD SAMSUNG 320GB HD321KJ 7200 SATAII 16MB

Na dobre powinno wszystko dzialac. Akcje jakie juz robilem ( windows 7 posiadam):

* ustawienie w biosie kontrolera sata
    * zworka na wszystkie kombinacje by odpalic jako sata1
    * 2x wymieniany kabel sata i 1x od zasilania
    * wgralem update biosa ( mimo ze nowa plyta )
    * probowalem nawet jako RAID odpalic z 2 dyskiem
    * w systemie nie wykrywany mimo wgrania odpowiednich sterownikow.
    * pod linuxem tez nie jest wykrywany

Dodam, ze plyta i dysk sa nowki !! Juz naprawde nie mam pojecia co dalej, zaczynam obstawiac, ze dysk jest uszkodzony, chyba ze ktos ma inne sugestie?

PS.
    Posiadam 2 dysk normalnie wpiety do ide, i ten dziala bez problemow.

Dzieki za pomoc.

arek
  • REKLAMA
  • #2 7326978
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    A gdyś w BIOS-ie się rozglądał to używałeś kombinacji Ctrl + F1*, by opcje rozszerzone uaktywnić?

* W płytach GigaByte'a to bardzo częsta metoda dojścia do większej liczby ustawień BIOS-u.

PS.
    Ze specyfikacji wynika, że na płycie jest kontroler S-ATA2, więc nie ma potrzeby wymuszania trybu pracy dysku jako zgodnego z S-ATA1.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 7329729
    arek19840
    Poziom 10  
    Matuzalem napisał:
    A gdyś w BIOS-ie się rozglądał to używałeś kombinacji Ctrl + F1*, by opcje rozszerzone uaktywnić?

* W płytach GigaByte'a to bardzo częsta metoda dojścia do większej liczby ustawień BIOS-u.

Rozgladalem sie po biosie i nie mam zadnych opcji rozszerzonych.
  • REKLAMA
  • #4 7330667
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    A manual*: Chapter 2 - BIOS Setup - twierdzi, że jednak podana przez mnie kombinacja w nim działa.
    1. Wczytaj się w 2-4 s. 39
    2. 2-5 s. 41 ( HD Boot Priority)
    3. 2 2-6 s. 43 ( SATA mode oraz NV SATA controller)
    Nadto przejrzyj Chapter 5 - s. 69/70, na których są omawiane ustawienia SATA jako takie.

*Wskazane rozdziały i strony wg wersji dostepnej na stronie GA.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 7331464
    arek19840
    Poziom 10  
    No i mam taka instrukcje w postaci ksiazeczki tez. No i wg tych instrukcji, nie wykrywa mi dysku SATA.

Naprawde nie wiem juz co dalej.
  • #6 7331693
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Przejdź do kolegi i sprawdź dysk bo może akurat niesprawny.
  • #7 7332010
    arek19840
    Poziom 10  
    Oddalem dzis dysk do reklamacji. Jak na razie SATA2 nie ciekawe wrazenie na mnie wywarlo.

Czy czesto sie do zdarza z tego typu dyskami (sata2)?
  • #8 7332242
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    arek19840 napisał:
    oddalem dzis dysk do reklamacji. jak narazie sata2 nie ciekawe wrazenie na mnie wywarlo.

czy czesto sie do zdarza z tego typu dyskami (sata2) ??

Nie. Wcale bym się nie zdziwił, jak otrzymasz dysk z powrotem, z informacją, że usterki nie stwierdzono.

Czy dysk w ogóle pracował po podłączeniu zasilania? Czy podłączałeś sam dysk, bez napędów IDE?

Zacznij pisać poprawnie. Zdania rozpoczynamy z wielkiej litery. Na tym forum obowiązuje regulamin i radzę sobie go przypomnieć.
  • #9 7334441
    arek19840
    Poziom 10  
    Tak dysk dzialal.

Rowniez probowalem podlaczyc sam dysk, bez hdd na ide i nawet dvd odlaczylem - i tak nie byl wykrywany w biosie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem dysku twardego Samsung HD321KJ na płycie głównej Gigabyte GA-M720-US3. Pomimo prób konfiguracji w BIOS-ie, wymiany kabli SATA oraz aktualizacji BIOS-u, dysk nie jest rozpoznawany ani w systemie Windows 7, ani w Linuxie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie dysku, ponieważ inny dysk IDE działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS-u oraz podłączenie dysku bez innych urządzeń. Użytkownik oddał dysk do reklamacji, wyrażając wątpliwości co do jego sprawności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA