logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skytronic TV1440 - charczący dźwięk po włączeniu, poprawa po kilku minutach

birband 30 Lis 2009 15:01 1110 10
REKLAMA
  • #1 7327489
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Witam!
    W serwisowaniu telewizorów jestem "cienki" dlatego proszę kolegów o pomoc w zdiagnozowaniu usterki telewizorka jak w temacie.
    Na początek kilka informacji ogólnych:
    Niedawno telewizor był naprawiany w serwisie - załamka przetwornicy. Przed naprawą zdarzało się, że ustawione programy samoistnie odstrajały się od zaprogramowanego kanału.
    Teraz po naprawie (oczywiście po jakimś czasie) wystąpił problem z dźwiękiem. Po włączeniu dźwięk jest niezrozumiały, cichy, charczący. Po upływie kilku minut stopniowo jakość dźwięku poprawia się aż do całkowicie poprawnego.
    Próbowałem wymienić niektóre elektrolity przy wzmacniaczu mcz. ale bez efektów.
    Proszę kolegów o podpowiedź gdzie jeszcze mogę zaingerować, żeby wyeliminować ten przykry efekt.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 7327550
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 140
    Witam, pokręć filtrem afc, ale delikatnie, tak aby można było powrócić do stanu poprzedniego. Jest to "kubek" z ferrytowym rdzeniem, umiejscowiony przy układzie p.cz.
  • #3 7327576
    birband
    Poziom 24  
    Rozumiem, że jest to przy TDA8222 ale który to z nich afc?
  • REKLAMA
  • #5 7329511
    birband
    Poziom 24  
    Dzięki za podpowiedź, wychodzi na to, że jest to L107. Ale zastanawia mnie fakt, że to powodem może być filtr, który sam by się odstroił?. Bardziej prawdopodobne było by, że to jakiś kondensator stracił na wartości. Nigdy wcześniej pomimo jakiegoś tam doświadczenia w sprzęcie nie zaczynałem naprawy od kręcenia rdzeniami filtrów.
    Ale nie mniej dziękuje - powiadomię o efektach.
    Pozdrawiam
  • #6 7329537
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    birband napisał:
    Ale zastanawia mnie fakt, że to powodem może być filtr, który sam by się odstroił?.Bardziej prawdopodobne było by, że to jakiś kondensator stracił na wartości.

Więc teraz usiądź wygodnie i pomyśl, co też jest takiego w tym filtrze że....
  • REKLAMA
  • #7 7329574
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Prawdopodobnie "naprawa" polegała na dostrojeniu tego właśnie filtru. Powinieneś go wymienić - kolejne kręcenie rdzeniem to półśrodek, który wcale nie musi się sprawdzić, jak widać po opisanych objawach.
  • #8 7329591
    birband
    Poziom 24  
    A kto kolego powiedział, że jest to kolejne kręcenie. Mam nadzieję, że nikt tam jeszcze nie kręcił.
  • #9 7329694
    Mirek Z.
    A co pisałeś w pierwszym poście? "Przed naprawą zdarzało się, że ustawione programy samoistnie odstrajały się od zaprogramowanego kanału." Widocznie ten feler usunęli właśnie takim sposobem.
    A rób, co uważasz...
  • REKLAMA
  • #10 7329767
    birband
    Poziom 24  
    No dobra spróbuję zrobić jak radzisz kolego, ale nie powiem, że to było miłe. Jeśli nie chcesz pomagać to po prostu się nie odzywaj jak masz robić łaskę. Napisałem, że telewizja nie jest moją domeną, a w tym czym ja się zajmuję, kręcenie cewkami jest rzeczą ostateczną.
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #11 7329802
    Mirek Z.
    Co było niemiłe? To, że Ci dobrze radzę? Ciekawe...
    Oczywiście najpierw sprawdź, czy kręcenie (delikatne!) w ogóle pomaga. Jeśli tak, to wymień - żeby uniknąć problemów w niedalekiej przyszłości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Skytronic TV1440, który po włączeniu wydaje charczący dźwięk, który poprawia się po kilku minutach. Telewizor był niedawno naprawiany z powodu awarii przetwornicy, a przed naprawą występowały problemy z odstrajaniem programów. Użytkownik próbował wymienić elektrolity przy wzmacniaczu, ale bez efektów. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie filtra AFC przy układzie TDA8222, wskazując na możliwość, że problem może wynikać z odstrojenia filtru lub uszkodzenia kondensatora. Zalecają delikatne kręcenie rdzeniem filtru oraz jego ewentualną wymianę, aby uniknąć przyszłych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA