logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SKYTRONIC Tv 1440 - opóźnione pojawianie się koloru i dźwięku po włączeniu

siwyluk 14 Cze 2008 01:06 1503 6
REKLAMA
  • #1 5244198
    siwyluk
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam,

W TV modelu: SKYTRONIC Tv 1440

Jak sie załącza to brak jest głosu oraz koloru. Dopiero z czasem po około 5-10 min pojawia się pierwsze dzwięki i kolor, ale i tak z czasem znowu pojawia się kolor i gaśnie oraz głos i tak co chwile.

Proszę o pomoc (już raz mi pomogliście 2 lata temu i zadziałało :) )

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5245738
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Caly zasilacz do remontu.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 5247885
    siwyluk
    Poziom 14  
    Dzieki za odpowiedz.
    Ale gdzie ten zasilacz w TV znajde - jest to jakis uklad ?
  • REKLAMA
  • #4 5247991
    jot3pe
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    siwyluk napisał:
    Ale gdzie ten zasilacz w TV znajde - jest to jakis uklad ?

Z takim poziomem wiedzy odradzam samodzielną naprawę TV.
    Jedyne co można zaproponować, to sprawdzenie jakości lutów (podczas użytkowania sprzętu lubią się robić tzw.zimne luty i miejsca łączeń elementów z płytką drukowaną przestają przewodzić ) i ewentualną wymianę podejrzanych części (wybrzuszone kondensatory elektrolityczne,nadpalone lub przegrzane rezystory)

Jeśli te zabiegi nie pomogą to wcześniej czy później TV zawita do serwisu lub trafi do utylizacji,chyba że skorzystasz z opcji SZUKAJ i pogłębisz swą wiedzę w temacie budowy TV i nie tylko

PS.Nie chcę pisać nowego postu ale polecam lekturę tego wątku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic975985.html
    I jeszcze raz : szukaj szukaj szukaj i na pewno znajdziesz odpowiedź

Do autora : schemat Twojego TV dostępny jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21281.html#269745

zasilaczem w tym TV jest kilkanaście elementów dyskretnych takich jak diody, rezystory,kondensatory,tranzystory itd. Ciężko zatem wskazać konkretny podzespół winny usterce.Zasilacz to nie układ scalony który wymieniasz i jest po problemie...a takie wrażenie można odnieść czytając twój post
  • REKLAMA
  • #5 5248063
    siwyluk
    Poziom 14  
    Nie robie napraw na codzień, tylko chciałem naprawić swój mały TV, a więdzę jakąs mam, co to są zimne luty owszem wiem. Wystarczyło wskazać mi układ na schemacie który jest zasilaczem.

Myślałem że moze jest to jakas typowa usterka brak głosu i kolorów i wskaże mi ktoś konkretne elementy.
    Ale poszukam tych podejrzanych wymienie i zobacze co dalej.

Dzięki.
  • #7 5300569
    siwyluk
    Poziom 14  
    Wymieniłem C610, C608, C617, C305, C306 i nic, następnie c616, który był "napuchnięty" i pomogło :)

Tylko że pojawił się dodatkowy problem bo telewizor zaczął lekko syczeć na czuwaniu oraz normalnie podczas oglądania TV.

Coś tu pomoże ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze SKYTRONIC Tv 1440 występuje problem z opóźnionym pojawianiem się koloru i dźwięku po włączeniu, które pojawiają się dopiero po 5-10 minutach, a następnie kolor i dźwięk zanika i pojawia się na przemian. Przyczyną usterki może być uszkodzony zasilacz, który w tym modelu składa się z wielu elementów dyskretnych, takich jak diody, rezystory, kondensatory i tranzystory. Zalecane jest sprawdzenie jakości lutów, zwłaszcza pod kątem zimnych lutów, oraz wymiana podejrzanych elementów, szczególnie kondensatorów elektrolitycznych. Wskazano konkretne kondensatory do wymiany: C610, C608, C616, C617, C305, C306. Po wymianie kondensatora C616, który był wyraźnie uszkodzony (napuchnięty), problem z kolorem i dźwiękiem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem – telewizor zaczął syczeć podczas czuwania i normalnej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA