logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK TL-WR543G - Konfiguracja jako czysty AP CLIENT bez routingu DHCP

maniootek 02 Gru 2009 22:32 30807 34
Najlepsze odpowiedzi

Czy TL-WR543G może działać jako przezroczysty AP client bez routingu i DHCP, przepuszczając całą sieć po Wi‑Fi na porty LAN?

Fabryczny TL-WR543G nie działa jako całkowicie przezroczysty AP client; jego tryb klienta robi WISP/NAT i tworzy nową podsieć, więc nie przepuszcza po prostu całej sieci dalej [#7484434][#8479391] Jeśli potrzebujesz prawdziwego mostu, sugerowano urządzenia typu TL-WA500G/TL-WA501G albo sprzęt z OpenWRT/WDS, bo tam można uzyskać tryb bridge/client bez routingu [#8479391][#7538430][#8479517] W wątku padła też praktyczna informacja, że dwa TL-WR543G da się skonfigurować jako całkowicie przezroczysty bridge, ale tylko po wgraniu odpowiednich BIN-ów i skorygowaniu MAC-ów — autor pisał, że działało mu to przez lata [#10885627]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 7338417
    maniootek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Udało się zrobić komuś z TL-WR543G czystego AP CLIENTA, NIE WISPA
    czyli żeby nie robiło nowej podsieci z nową adresacją,
    czyli żeby nie robiło routingu,
    czyli jak POBIERA sieć przez WIFI to przepuszcza CAŁOŚĆ czyli DHCP z docelowego źródła przesyłając dalej po portach RJ45

TP-LINK TL-WR543G - Konfiguracja jako czysty AP CLIENT bez routingu DHCP

Proszę wklejać grafikę wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
  • REKLAMA
  • #3 7483958
    g-grigor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czy jest mozliwe uzyskanie trybu AP CLIENT (nie wisp !) na tym sprzecie.
    Potrzebuje czegos co by mialo obie te funkcje tzn czysty AP CLIENT(przezroczysty) oraz WISP(z routingiem).
    Jest na rynku cos niedrogiego oferujacego ta funkcjonalność??

Ps Jak zachowuje sie port WAN w trybie WISP w tym urzadzeniu moze to jest to czego szukam
  • #4 7484434
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7489276
    sanmar
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Witam

Ale dlaczego chcesz żeby był całkowicie przeźroczysty
  • #7 7535447
    g-grigor
    Poziom 11  
    yonnie napisał:
    g-grigor napisał:
    Jest na rynku cos niedrogiego oferujacego ta funkcjonalność??
    Każdy router, do którego da się grać np. Tomato, z tańszych rozwiązań - Ovislink AirLive WL-1600GL (ok. 100 zł).

TP-LINK TL-WR543G nie obsługuje trybu AP Client bez WISP.

Czy na pewno pod Tomato na WL-1600GL dostepne sa tryby pracy wifi AP Client oraz WISP?? Bo jak czytalem domumentacje projektu i bawilem sie demo panelem to znalazlem tylko tryb Wireless Client czyli WISP z innych routerach. Nie widzialem trybu AP Clienta.

Prosze o dokladna odpowiedz.
    Nie chcialbym kupowac w ciemno i eksperymentowac?

Jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu WIFI.
    Ktory chpset wireless jest lepszy tzn. stabilniejszy, mocniejszy, czulszy Broadcom z airlive czy Atheros z Tp-linka?
  • REKLAMA
  • #8 7537607
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7538049
    g-grigor
    Poziom 11  
    yonnie napisał:
    W Ovislinku WL-1600GL na Tomato 1.27 PL dzięki opcji "Wireless Client" możesz pobrać sygnał od dostawcy i podzielić go dalej po LAN. Adresy IP komputery otrzymują z rutera.

Dziekuje za szybka odpowiedz, ale nie tego zasadniczo dotyczy moje pytanie.
    Z dokumentacji zorientowalem sie ze tryb "Wireless Client" odpowiada trybowi WISP czy AP Client router z innych ruterow.

Jednak interesuje mnie czy na tym urzadzeniu bede mogl takze uzyskać tryb czystego AP Clienta(bez routing - jedynie most laczacy medium wifi i skretkę)?
  • #10 7538430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8103875
    YesTeaM
    Poziom 2  
    no i niestety przeczytałem. kupiłem airlive. wgrałem openwrt i...
    serwer widzi każde podpięte urządzenie z macadresem APC. podsieć ta sama ale całkiem "przeźroczysty" nie jest

zna ktoś sprawdzony client który przepuszcza macki klientów by sobie pobrały IP z dhcp serwerka?
  • REKLAMA
  • #12 8103938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8104050
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    > zna ktoś sprawdzony client który przepuszcza macki klientów by sobie pobrały IP z dhcp serwerka?

wydaje mi się że aby przechodziły MACi to musisz używac czegoś w trybe WDS gdzie ramki WIFI maja 4 MAC adresy.
  • #15 8104623
    bogiebog
    Poziom 43  
    > zwykly AP Client z fukcja Bridge?

Bridge standard może byc problematyczny miedzy rożnymi producentami, coś w standardzie bridge nie zostało dopowiedziane i każdy zrobił jak uważał. Dopiero standard WDS uporządkował to pozwalając na współpracę urządzeń miedzy producentami. Nie jestem pewny czy Bridge zachowuje MAC adresy obu stron urządzen ethernet-owych.
  • #16 8479274
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    Podłączę się pod temat.
    Mam do dyspozycji 2 routery bezprzewodowe TP-Link:
    - TL-WR340G
    - TL-WR543G
    W tej chwili wykorzystuję WR543G, który otrzymuje zewnętrzny adres IP przez modem kablowy. Następnie router tworzy sieć wewnętrzną dla klientów bezprzewodowych i po skrętce.

W tej chwili do Linuxowego odbiornika satelitarnego chciałbym podłączyć jakiś access point po skrętce w taki sposób, żeby ten AP łączył się TYLKO z tym routerem WR543G bezprzewodowo, bez tworzenia podsieci.

Czy jest to możliwe przy pomocy TL-WR340G
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • #17 8479358
    maniootek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Robinson74 napisał:
    Podłączę się pod temat.
    Mam do dyspozycji 2 routery bezprzewodowe TP-Link:
    - TL-WR340G
    - TL-WR543G
    W tej chwili wykorzystuję WR543G, który otrzymuje zewnętrzny adres IP przez modem kablowy. Następnie router tworzy sieć wewnętrzną dla klientów bezprzewodowych i po skrętce.

W tej chwili do Linuxowego odbiornika satelitarnego chciałbym podłączyć jakiś access point po skrętce w taki sposób, żeby ten AP łączył się TYLKO z tym routerem WR543G bezprzewodowo, bez tworzenia podsieci.

Czy jest to możliwe przy pomocy TL-WR340G

No właśnie podobny mam problem. TL-WR543G ma w sobie opcje AP Client, ale łączy się i robi nową podsieć (nie jest przeźroczysty). Modelu TL-WR340G nie znam i nie przetestowałem ale przypuszczam, że też robi nową podsieć w trybie AP Client. Potrzebujesz np TL-WA500G, który ma 1 port LAN i na pewno w trybie Client jest przeźroczysty (nie robi nowej podsieci).
  • REKLAMA
  • #18 8479391
    bogiebog
    Poziom 43  
    robinson napisał:

użyj WA500g lub APPro2405 <= tryb AP Client
    WR5xx nie da rady

maniootek napisał:
    TL-WR543G ma w sobie opcje AP Client

nie ma, jakby miał to by nie tworzył sieci za NAT-em, to co ma to jest WISP Client

maniootek napisał:
    np TL-WA500G, który ma 1 port LAN i na pewno w trybie Client jest przeźroczysty

nie jest przeżroczysty by maskuje MAC adresy swoim MAC-iem, przeżroczysty to jest np switch - bo nie rozróżnisz połączenia przez switch od połączenia kablem wprost. Dlatego tryb AP client jeśli jest wiele urządzeń za AP-ekiem może powodować problemy na sieci - ten sam MAC a wiele IP adresów.
  • #20 8479517
    bogiebog
    Poziom 43  
    Do przeżroczystego spinania po WIFI polecam
    - bridge - między urządzeniami tego samego producenta
    - WDS tryb - standard - spina most WIFI między AP-ekami róznych producentów.
  • #21 10885627
    telfix
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    W załączniku zapisane konfiguracje dwóch routerów 543G w trybie bridge całkowicie przezroczystych bez routingu. Wgrać BINy do każdego odpowiedni i skorygować MAC'i egzemplarzy. Ewentualnie kosmetyka na swoje potrzeby. Działało mi kilka lat.
    Załączniki:
    • Bridge.zip (11.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 10989457
    cycero1966
    Poziom 1  
    Witam, jaki adres tych routerków żeby skonfigurować przez www?
    Pozdrawiam
  • #23 11065083
    spikespiegel68
    Poziom 2  
    Podłączam się do pytania cycero1966
    Jakie IPki ?
  • #25 11068102
    spikespiegel68
    Poziom 2  
    No właśnie nie :)
  • #26 11097793
    as110011
    Poziom 1  
    telfix napisał:
    W załączniku zapisane konfiguracje dwóch routerów 543G w trybie bridge całkowicie przezroczystych bez routingu. Wgrać BINy do każdego odpowiedni i skorygować MAC'i egzemplarzy. Ewentualnie kosmetyka na swoje potrzeby. Działało mi kilka lat.

Mam tu drukarkę sieciową z na RJ-45 i router T-mobile. Kupiłem TP-Link WR543G. W trybie klienta antenka jest po stronie WAN. Dostaje IP od T-mobile 192.168.0.103. Teraz po stronie LAN skonfigurowałem TP-Linka 10.0.0.1 a drukarkę 10.0.0.10. Podpiąłem kablem drukarkę do purtu LAN TP-Linka. I jak teraz sprawić, aby inni mogli korzystać z drukarki, skoro mają adresy 192.168.0.0 a drukarka 10.0.0.0? W instrukcji pisze, że w trybie klienta port WAN TP-Linka jest nieaktywny.
  • #27 11225157
    ukash
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    TP-LINK TL-WR543G niestety nie da się zmusić do tego aby w w trybie AP CLIENT pracował jako przezroczyście. Jedyne wyjście to zrobić drugą podsieć i używać go jako drugiego rutera rozwiązanie dobre gdy np podpiąć go do n-box recordera i np Xboxa
  • #28 11602342
    Mychu
    Poziom 11  
    Czy komus udało sie uruchomić tryb bridge z wykorzystaniem BIN-ów telfixa?
  • #29 12324459
    cemaxx
    Poziom 10  
    Podepnę się pod ten stary już temat.

Poszukuję urządzenia z czystym trybem AP Client. Chcę aby urządzenie łączyło się z nadajnikiem (routerem) poprzez wifi. Do tego AP miałby być podłączony komputer (może nawet dwa) z tym, że owe komputery MUSZĄ być w podsieci routera.
    Wiem że wspomniany na początku tematu TP LINK TL-WA501G spełnia te wymagania przynajmniej w przypadku jednego komputera. Niestety ten sprzęt ma tylko jeden port LAN, a ja potrzebuję podłączyć 2 komputery, które będą w tej samej puli adresowej jaką przydziela nadajnik. Czy jeśli podłączę do TL-WA501G jakiś switch, to czy taki układ zda egzamin? Równie dobrze mógłbym zastosować dwa urządzenia WA501G, ale w tym pierwszym przypadku obyło by się bez dwóch anten.

Zauważyłem też, że obecnie ciężko kupić TL-WA501G. Jaki zatem współczesny sprzęt odpowiada poczciwemu TL-WA501G?

Jeszcze lepiej byłoby, gdyby sprzęt był przeźroczysty dla IP i jednocześnie posiadający wbudowany już switch. Wtedy byłaby jedna antena i jedno urządzenie.

Pozdrawiam wszystkich chętnych do udzielenia pomocy.
  • #30 12324490
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Jeśli dobrze pamiętam to TL-WR740N na Open WRT spełniłby Twoje oczekiwania. Cena około 60 zł. Następca TL-WA501G to TL-WA701ND.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat konfiguracji routera TP-LINK TL-WR543G jako czystego AP Clienta, który nie tworzy nowej podsieci ani nie wykonuje routingu DHCP. Wiele osób zauważa, że TL-WR543G nie obsługuje trybu AP Client bez WISP, co prowadzi do problemów z przejrzystością sieci. Proponowane alternatywy to modele takie jak TL-WA501G, TL-WA500G oraz Ovislink WL-1600GL, które mogą działać w trybie AP Client bez tworzenia nowej podsieci. Użytkownicy sugerują również użycie oprogramowania Open-WRT lub DD-WRT dla większej elastyczności w konfiguracji. Wiele osób poszukuje urządzeń, które mogą łączyć się z routerem przez Wi-Fi i jednocześnie obsługiwać wiele urządzeń w tej samej podsieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA