logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV6500 płyta z Windows 7 nie chce bootować

waldezz 03 Gru 2009 16:19 13149 14
REKLAMA
  • #1 7340485
    waldezz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z bootowaniem płyty z win7.
    Mianowicie mimo ustawienia priorytetów bootowania jak i ręcznego wyboru urządzenia, nie chce uruchomić instalatora z płyty. Pojawia się mrugającu kursor i koniec. Jak tylko wyjmę płytę od razu przechodzi do uruchamiania starego systemu.
    Dodam, że sprawdzałem już na kilku płytach z win7 nagrywanych nawet z różnymi prędkościami i nadal nic. Dvd czyta bo instalator Visty uruchamia się bez problemu, to samo tyczy się CD z XP.
    W BIOS'ie nie ma możliwości wyboru kontrolera dla napędów :/
    Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie bądź jakieś sensowne porady ?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7340546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7340600
    waldezz
    Poziom 10  
    Uzasadnij mi w sensowny sposób proszę, co to zmieni ?
    Skoro mam skopiowaną orginalną płyte na zapasowy nośnik i też to nie pomaga ? Z resztą na innym komputerze jakoś nie ma z tymi płytami żadnego problemu :(
  • REKLAMA
  • #4 7340615
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Łaskaw bądź pofatygować się i użyć tej "źródłowej", a gdyby okazało się, iż jednak coś "to zmieni", to nie omieszkaj nas o tym poinformować.
    Wbrew temu bowiem co sądzisz kwestia nośnika może, (choć rzeczywiście nie musi) w tym wypadku, odgrywać rolę kluczową.

PS.
    Gdybyś miał ochotę coś na temat np. MSDN AA wspomnieć to cóż - można i tak, ale będzie to pewna niekonsekwencja.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 7340646
    Maniek2808
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    :arrow: Waldezz, spróbuj zrobić tak :
    Wlóż plyte do napędu , uruchom ponownie komputer, przytrzymaj F12, az pokaże Ci sie następujące menu....
    1 - Floppy / LS120
    2 - CD-ROM / DVD
    3 - Network (if available)
    4 - Hard Disk Drive

Kliknij na druga opcje i sprawdź czy wystartuje system.
  • #6 7340671
    waldezz
    Poziom 10  
    Cały temat zaczął się od tego że sprawdziłem oryginalną płytę. Niestety nie mam możliwości udać się do sklepu gdzie system był kupiony i wymienić nośnik więc przed wykonaniem jakichś kroków chciałem się poradzić społeczności forumowej.
    Nie jest to wersja studencka win7 ;) .
    Maniek2808: próbowałem tego sposobu z tą różnica, że w HP boot-menu jest pod F9 ;)
  • REKLAMA
  • #7 7341706
    jaga85
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Również spotykałem się z takimi przypadkami że płytki z Win 7 nie były bootowalne, także coś w tym jest.

Dodano po 2 [minuty]:

Lecz można zainstalować Win 7 w ten sposób, że w systemie już wrzucasz płytkę z Win 7 dajesz "instaluj teraz" i pojechał. Lecz tym sposobem nie zrobisz partycji, jak i nie zmienisz ich wielkości.
  • #8 7343012
    waldezz
    Poziom 10  
    Niestety i taka opcja nie chce działać :( W ogóle jak wkładam którąkolwiek z płyt, oryginalną czy skopiowaną to komputer zawisa do czasu aż jej nie wyjmę.
    Na innych komputerach nie ma z tymi płytami żadnego problemu.
    Chyba faktycznie ściągnę tę wersję dla studentów i spróbuję instalacji...
  • #9 7343203
    jaga85
    Poziom 14  
    Może coś nie tak z napędem, przynajmniej tak to wygląda.
  • #10 7343240
    Matuzalem

Poziom 43  
    O MSDN wspominałem nie bez kozery - przypadłość błędu rozruchu zdarzała się z obrazami z tego źródła częściej niż sporadycznie.

Gdzieś widziałem obejście, choć nie całkiem w identycznej sytuacji, polegające na uruchomieniu bootowania z płyty z Vistą i - gdy procedura "zaskoczy" - podmiany nośnika. To jednak wątpliwa skuteczność być może, a w dodatku dotyczyła, co oczywiste, płyt instalacyjnych "zwykłych", a nie recovery.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #11 7343267
    waldezz
    Poziom 10  
    jaga85: problem z napędem musiałby być bardzo wyjątkowy bo inne dvd czyta i co ciekawe, płyty z win7 RC też bez problemu bootuje.
    Matuzalem: może faktycznie spróbuje w ten sposób jak Ty opisujesz, używając boot'a z 7 RC bądź z Visty.
    Dodatkowo kolega podsunął mi ciekawą propozycję związaną pośrednio z niektórymi laptopami. Mianowicie obecność jakieś partycji linuksowej czasem też powodowała problemy z bootowaniem i być może skasowanie owej partycji pomoże. Wieczorem jak wrócę z pracy to się temu przyjrzę dokładniej.
    Dziękuje za dotychczasowe porady :)
  • #12 7343280
    Matuzalem

Poziom 43  
    Z tym Linuksem to wątpię, bo - akurat w takich razach - problem powinien dotyczyć i pozostałych systemów MS, a sam napisałeś, że nie ma z nimi kłopotu (ale kto wie).
    Jeśli masz RC w7 - i wiesz, że działa (bootuje) - to jest chyba lepsze, bardziej prawdopodobne co do efektu, wyjście niż z Vistą.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #13 7343632
    jaga85
    Poziom 14  
    Faktycznie wersja Win 7 nawet beta się bootowała, a z tymi w sprzedaży jest problem.W ogóle to jest trochę śmieszne że płyty z systemem nie bootują...
  • REKLAMA
  • #14 7344835
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    jaga85 napisał:
    ...a z tymi w sprzedaży jest problem.W ogóle to jest trochę śmieszne że płyty z systemem nie bootują...

Jedyną możliwością jest uszkodzenie płyty albo problemy techniczne komputera, na którym system ma być zainstalowany. Płyty z systemem są bootowalne.
    waldezz napisał:
    Niestety nie mam możliwości udać się do sklepu gdzie system był kupiony i wymienić nośnik

To odeślij płytę do Microsoftu.
  • #15 7362172
    waldezz
    Poziom 10  
    jankolo : owszem są, ale ta jak widać nie działa. Możliwe, że jest to problem sprzętowy, ale jakoś nie mogę pojąć dlaczego inne płyty DVD czyta, win7 RC i BETA też się bootuje ?
    Co do zwrotu płyty, niestety nie mam takiej możliwości. Gdyby tak było nawet bym nie zaczynał tematu.
    Ściągam jakiś obraz z neta i sprawdzę na nim a nóż coś to da? Dam znać w najbliższym czasie co z tego wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z bootowaniem płyty instalacyjnej Windows 7 na laptopie HP Pavilion DV6500. Mimo ustawienia priorytetów bootowania i prób z różnymi nośnikami, system nie uruchamia się, a komputer zawiesza się na mrugającym kursorem. Inni użytkownicy sugerują, aby spróbować użyć oryginalnej płyty, a także proponują alternatywne metody, takie jak uruchomienie bootowania z płyty z Vistą. Wskazano również na możliwość problemów z napędem optycznym lub uszkodzenia samej płyty. Użytkownik rozważa pobranie wersji systemu z internetu jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA