logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak regulować moc i temperaturę pieca Saunier Duval Semia?

carlooss 04 Gru 2009 07:48 22066 12
REKLAMA
  • #1 7342926
    carlooss
    Poziom 12  
    Ocena: 56
    Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób regulować piec pod panelem na kotle? Można tam ustawić moc max moc min, temp max , temp min. Chodzi mi o to czy regulacji tych dokonuje na wyłączonym piecu? (tzn wyłącznikiem na panelu bez odłączania wtyczki z gniazda)
  • REKLAMA
  • #3 7343308
    carlooss
    Poziom 12  
    Nie chca mi powiedzieć bo twierdzą ze to robi tylko serwisant
  • REKLAMA
  • #4 7343669
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    I niestety mają rację! Wszelkich regulacji w urządzeniach gazowych dokonywać może tylko wykwalifikowany i posiadający odpowiednie uprawnienia serwisant.
  • #5 7345230
    carlooss
    Poziom 12  
    No jasne ale jakoś w innych tematach są podawane informacje i to nie takie dla "zwykłego" użytkownika. Poza tym piec ten raklamują jako samoadaptacyjny a jednak regulację jakąś posiada
  • #6 7346899
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Nie wierz ślepo reklamom...
  • #7 7694636
    zybi86
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Wszystko jest napisane w instrukcji obsługi urządzenia nie trzeba nigdzie szukać jest nawet tabelka z mocą minimalna i maksymalną chyba ze takiej instrukcji nie posiadasz! jak coś mogę wysłać na maila a tak poza tym to masz tak pierwszy pin to masz minimum na semi C24 to 2.2 mbar i sam kocioł się uruchomi potem drugi pin to masz moc max na C.O. potem temp. wody jeśli masz regulator Exacontrol E lub E7 czy tam E7 radio to nie ruszaj bo to na nich regulujesz temp. wody (c.w.u) a pin czwarty to do ustawienia temperatury wody w układzie c.o. i nie ruszaj pinu piątego.

W załączniku instrukcja obsługi kotła SEMIA

Coś tu jak masło-maślane. Ni ładu, ni składu. Proszę stosować zasady poprawnej pisowni. Wskazane przecinki - bardzo. Ostrzeżenie "ustne"
    mod - mirrzo
    Załączniki:
    • 3 Semia C i F.pdf (2.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 7702230
    carlooss
    Poziom 12  
    Kolego zybi86, mam instrukcję ale nie rozumiem trochę zasady regulacji, podnoszę pierwszy pin po lewej stronie i piec odpala i wtedy potencjometrem reguluję moc minimalną czy tak? wyłanczam pierwszy pin i włączam drugi i reguluję moc max czy tak?
  • REKLAMA
  • #9 8804111
    tomasz_g
    Poziom 11  
    Wiatam
    Kolega zybi86 pisze żeby nie ruszać 5 pinu. Dlaczego ? Przecież w instrukcji pisze że nim ustawia sie temp. max. pieca 80C
  • #10 10432380
    kwbubu
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Właśnie dlaczego nie ruszą 5 pinu. Ja tez mam problem z grzaniem w moim mieszkaniu 54m2 jest to nowe mieszkanie w bloku na pierwszym piętrze i nie mogę dogrzać mieszkania do 21s a zużycie gazu pierwszy miesiąc 120m3. Drugi i trzeci nie zapowiada się mniej, a nawet więcej. Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #11 10433011
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    carlooss napisał:
    Nie chca mi powiedzieć bo twierdzą ze to robi tylko serwisant

Nie chcą, powiadasz.
    A to miśki.
    Kocioł jest Twój drogi użytkowniku i możesz z niego zrobić sobie reaktor na lekką wodę, czy inne cudowne perpetuum mobile.
    Pamiętaj tylko, by się nie skarżyć na innych dobrze Ci życzących.

Serwisant, też człowiek i jak każden inny człowiek, żreć też musi.
    Pamiętajcie o nim, bo jak umrze z głodu, to kto wam poda ostatnią deskę ratunku?
  • #12 17796572
    brutus1950
    Poziom 13  
    Ocena: 145
    carlooss napisał:
    No jasne ale jakoś w innych tematach są podawane informacje i to nie takie dla "zwykłego" użytkownika. Poza tym piec ten raklamują jako samoadaptacyjny a jednak regulację jakąś posiada

Witam .
    Nie do końca zgadzam się z panami serwisantami . Instrukcja obsługi dołączona do pieca w miarę prosto opisuje sposób regulacji . Mój piec to Semia F21 . Regulację przeprowadziłem przy włączonym napięciu . Regulator ekocontrol E na niską temperaturę aby piec mi się nie włączył w trakcie .

Dodatkowa instrukcja jest dla regulatora i jest tam wszystko prosto opisane .
    Zmiana trybu pracy z "Pulse" na "ON/OFF" wymaga wejścia w tryb serwisowy kontrolera temperatury .
    U mnie aktualnie od 9 lat piec pracuje w trybie modulacyjnym " PULSE" .

Jeżeli coś pomogło to bardzo diękuję i życzę powodzenia.
  • #13 20829189
    edek91
    Poziom 2  
    brutus1950 napisał:

Zmiana trybu pracy z "Pulse" na "ON/OFF" wymaga wejścia w tryb serwisowy kontrolera temperatury .
    U mnie aktualnie od 9 lat piec pracuje w trybie modulacyjnym " PULSE" .

Witam, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?
    Jak wejść w tryb serwisowy, jakie opcje się wówczas otwierają, czy PULSE jest podtrybem modulacji? Czy zgodnie z instrukcją wejście w menu w pozycję 96 i zmianę na 1 (modulacja zamiast grzania On/OFF) - jest to ta sama opcja?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o regulacji mocy i temperatury pieca Saunier Duval Semia, zwracając uwagę na konieczność korzystania z usług wykwalifikowanego serwisanta do przeprowadzania tych ustawień. Wskazują, że instrukcja obsługi zawiera szczegółowe informacje na temat regulacji, w tym tabelę z mocą minimalną i maksymalną. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z regulacją pieca, podkreślając, że niektóre ustawienia, takie jak piąty pin, są kluczowe dla ustawienia maksymalnej temperatury. Pojawiają się również pytania dotyczące trybu serwisowego oraz modulacji pracy pieca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA