logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T USB - brak obrazu, tylko dźwięk. Jakie kodeki MPEG-4 zainstalować?

krobek25 04 Gru 2009 10:36 4762 5
REKLAMA
  • #1 7343256
    krobek25
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem nie tak dawno na "alledrogo" tuner USB cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T. W moim rejonie, w którym mieszkam jest juz nadawana telewizja w tym sygnale, więc nie powinno być problemów z jej odbiorem. Problem w moim przypadku polega na tym, ze mam sygnał audio, natomiast brak obrazu, czyli nie mam sygnału wideo. Poziom sygnału siega 75%, co pokazuje program, a jakosć to 51 %. Głos na poszczególnych programach słychać bardzo dobrze, ale obrazu brak.

Doczytałem gdzieś, że tuner ten obsługuje sprzętowo MPEG-2, natomiast MPEG-4 jest obsługiwany programowo. Jakie wiec zatem musiałbym zainstalować programy, ewentualnie kodeki itp, aby oprogramowania tunera pracowało tak jak należy? Moze macie jakieś swoje pomyśły dotyczące ewentualnego oprogramowania czy innych metod na to, aby mieć mozliwość odbioru sygnału wideo.

Bardzo proszę i dziękuje za wszystkie opinie i rady.
  • REKLAMA
  • #2 7343406
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    Obawiam się, że może nie udać się programowo przystosować tunerka do odbioru MPEG-4.:cry: I sprzedający chyba dobrze o tym wiedział.
  • REKLAMA
  • #3 7343861
    krobek25
    Poziom 11  
    35mario1 napisał:
    Obawiam się, że może nie udać się programowo przystosować tunerka do odbioru MPEG-4.:cry: I sprzedający chyba dobrze o tym wiedział.

A jaki jest powód tego, ze programowo nie da się z nim nic zrobić? Moze istnieje jakiś sposób, aby zadziałał? Przeglądajac różne serwisy jast bardzo mało konkretów jeśli o to chodzi. Jednym działa, innym nie, ale dlaczego tak jest to trudno odpowiedziec.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7344634
    krobek25
    Poziom 11  
    Skorzystałem z linków, jakie kolega zamieścił powyzej, ale za nic nie moge poradzic sobie z tym problemem. Skorzystałem z programu ProgDVB Pro i do tego zainstalowałem plugin z kodekami h264/avc ale za nic w świecie nie mam obrazu. Moze ktoś ma jeszcze jakieś inne rady to chetnie wysłucham.
  • #6 7346942
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    krobek25 napisał:
    Skorzystałem z linków, jakie kolega zamieścił powyzej
    - drogi kolego - nie tędy droga.
    Dobrze, że skorzystałeś, ale każdy lajkonik z tego forum zauważy, że "korzystanie" zajęło Ci jedną godzinę i dwadzieścia osiem minut.
    Temat (pierwszy podany przez mnie link) czytałem przez prawie godzinę. Nie to że wolno czytam, ale wszelkie linki i odnośniki także widziałem a programiki ściągałem/czytałem opinie.
    Przykład:
    Od sierpnia borygam się problemem transkodowania MPEG4 -> MPEG2.
    Urządzenie do takiej operacji kosztuje 25000$.
    Jeśli sobie nie poradzę inaczej to taki sprzęt kupię.
    Ale próbowałem z kolegą z pracy to zrealizować softem.
    Zajęło nam to 6 dni roboczych, kupiliśmy przy okazji komputer, ukradliśmy kupę softu (do testów oczywiście :twisted:) ale się udało. Stąd też wynika moja niewielka wiedza w tem temacie.
    Wniosek:
    Nikt ci nie da rozwiązania na talerzu, sam musisz poświęcić trochę czasu.
    Ja ci wskazałem kierunek.
REKLAMA