logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka tunera DVB-T z mpeg-2 na mpeg-4 czy można?

smook81 18 Maj 2011 10:45 29992 9
REKLAMA
  • #1 9518866
    smook81
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Nie dawno zakupiłem tuner dvb-t do odbioru telewizji naziemnej miał być z mpeg-4 i miało być wszystko super a tu wyszła kicha bo jest głos a obrazu nie ma.
    Czytałem gdzieś na forum, że jak jest głos a nie ma obrazu, to tuner nie posiada mpeg-4 tylko mpeg-2.
    A teraz moje pytanko i tak raczej muszę iść powalczyć z gościem, który sprzedał mi ten tuner ale mam pytanie czy nie da się wgrać jakiś soft na ten tuner z mpeg-2, tak żeby odbierał mpeg-4?
    No bo tak naprawdę to od czego zależy, że tuner odbiera mpeg-4 lub mpeg-2?
    A może wymienić kilka "części" w tunerze i będzie chodził?
    Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9519013
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Po pierwsze: nie wiemy co to za model.
    Po drugie: na 99% nie pomoże aktualizacja oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #3 9520737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 10170795
    Marcin_Bok
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    nie ma możliwości przeróbki. czy będzie odbierał MPEG4 i to w HD zależy od procesora czy jest wstanie taki strumień rozkodować

• #5 10258464
    userInSpIrOn
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, mam podobny problem...
    W UK nabyłem Tuner M VISION ST-5 USB, Do odbiory telewizji sat. itd posiada on polskie menu, oraz wbudowany tuner DVB-T....
    Efekty są jak u mojego przedmówcy wykrywa kanały jest dźwięk lecz obrazu brak :/ Tuner posiada 32MB Ramu oraz posiada port USB
    Aktualizowałem oprogramowanie, lecz nic to nie dało mimo iz w opisie było iz zawiera on enkoder H.264
    Proszę o radę...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 10258491
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 274
    Kupić tuner do odbioru DVB-T z MPEG4 (Polska ) a nie tuner DVB-T do odbioru MPEG2 ( "pozostałe kraje").
  • #7 10288346
    userInSpIrOn
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Spodziewałem się bardziej konstruktywnej odpowiedzi......
    A co poradził mi pan, powiedziała mi moja własna 4 letnia córka, zanim zamieściłem ten post .....
    Chodzi mi o to czy można z tym cokolwiek zrobić, aby odbierał on mpeg-4 ????
    Pozdrawiam
  • #8 10288376
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Cytat:
    Chodzi mi o to czy można z tym cokolwiek zrobić, aby odbierał on mpeg-4 ????

Kupić nowy, bo z tym nic się nie zrobi.
  • #9 10288447
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Kolego mpeg 2 i mpeg 4 to różnica . 8lat i bardziej zaawansowane funkcje kodowania , renderingu i interakcji.
    Ni huhu stary czip nie ma czym dekodować mpeg4.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił tuner DVB-T, który miał obsługiwać MPEG-4, jednak występuje problem z brakiem obrazu mimo obecności dźwięku. Forumowicze wskazują, że przyczyną może być to, że tuner obsługuje jedynie MPEG-2, a nie MPEG-4. Wskazują, że aktualizacja oprogramowania nie pomoże, a przeróbka tunera na MPEG-4 jest niemożliwa z powodu ograniczeń sprzętowych, takich jak chipset. Użytkownikom radzi się zakup nowego tunera DVB-T z obsługą MPEG-4, a także sugeruje kontakt z Rzecznikiem Konsumentów w przypadku zakupu od sprzedawcy. Wspomniano również o modelu M VISION ST-5 USB, który ma podobne problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA