logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować MIKROTIK dla sieci radiowej od podstaw?

angol11 04 Gru 2009 16:47 20313 3
REKLAMA
  • #1 7344587
    angol11
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,mam nadzieje ,ze wam Forumowicza jako jedynym uda sie pomoc mi w konfiguracji MT.Nie moge znalesc w internecie jasnej instrukcji konfiguracji MT od podstaw dla osoby ,ktora nie ma najmniejszego pojecia na ten temat- to jest tak jakbyscie mieli nauczyc konfiguracji MT stara babcie lub dziadka z ulicy-slowem sytuacja beznadziejna.Mam nadzieje ,ze krok po kroku ,zaczynajac od najprostrzych kwestii typu stworzenie nowych interface-ow oraz bridgow.Poprostu dostalem za zadanie skonfigurowac MT w domu pod siec radiowa...z gory dziekuje za pomoc -mam nadzieje ,ze bede mogl sie w jakis sposob odwdzieczyc-bardzo wazne- musze sie tego nauczyc dzis:]! Z gory dzieki za kazda pomoc...

PS.Przeszukalem siec i ciezko cos znalesc na moim (niskim ) poziomie:]
  • REKLAMA
  • #2 7346737
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    angol11 napisał:
    Witam,mam nadzieje ,ze wam Forumowicza jako jedynym uda sie pomoc mi w konfiguracji MT.Nie moge znalesc w internecie jasnej instrukcji konfiguracji MT od podstaw dla osoby ,ktora nie ma najmniejszego pojecia na ten temat- to jest tak jakbyscie mieli nauczyc konfiguracji MT stara babcie lub dziadka z ulicy-slowem sytuacja beznadziejna.Mam nadzieje ,ze krok po kroku ,zaczynajac od najprostrzych kwestii typu stworzenie nowych interface-ow oraz bridgow.Poprostu dostalem za zadanie skonfigurowac MT w domu pod siec radiowa...z gory dziekuje za pomoc -mam nadzieje ,ze bede mogl sie w jakis sposob odwdzieczyc-bardzo wazne- musze sie tego nauczyc dzis:]! Z gory dzieki za kazda pomoc...

PS.Przeszukalem siec i ciezko cos znalesc na moim (niskim ) poziomie:]

Bez przesady nie jest to aż takie trudne (konfiguracja przez winboxa). Ludzie z tego żyją i dlatego nie licz na wysyp elaboratów opisujących wszystkie szczegóły. Drugi powód to objętość i czasochłonność przygotowania materiału. Kłaniają się Gogle-> konfiguracja mikrotik itd. itd. - na pewno dużo się znajdzie (też korzystałem). Inna możliwość zakup na allegro instrukcji (z obrazkami).
  • REKLAMA
  • #3 7489371
    sanmar
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Witam

Mikrotik to potężne narzędzie w sieciach wi fi uczę się go juz od jakiegoś czasu i zawsze coś nowego wyszukam. Szukaj w google na str youtube tez znajdziesz jakieś filmiki a najlepiej ściąg sobie instrukcję http://www.dipol.com.pl/bezprzewodowy_punkt_dostepowy_ultiair_419kc_N2300.htm do takiego punktu dostępowego tam w miarę prosto wszystko pisze

Dodano po 21 [sekundy]:

Witam

Mikrotik to potężne narzędzie w sieciach wi fi uczę się go juz od jakiegoś czasu i zawsze coś nowego wyszukam. Szukaj w google na str youtube tez znajdziesz jakieś filmiki a najlepiej ściąg sobie instrukcję http://www.dipol.com.pl/bezprzewodowy_punkt_dostepowy_ultiair_419kc_N2300.htm do takiego punktu dostępowego tam w miarę prosto wszystko pisze
  • #4 7654893
    bossq1
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam. Posiadam wiedze małą na temat MT. Dlatego potrzebuje waszej pomocy.Chce z MT zrobic 2 Wan i 1 Lan z dhcp. Wszystko ok ale działa tylko 1 łącze.Czytałem że dodaje sie coś w firewall-mangle i queues ale co to ni opisał nikt dobrze. Poproszę was o pomoc może fotki z winboxa bo najlepiej mi sie w nim poruszać.Może opisać co i jak pokolei. :D
REKLAMA