logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrokontroler a PLC. Jaki kompilator? Programowanie uC.

vw.rs 04 Gru 2009 19:13 4167 3
  • #1 7345208
    vw.rs
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Z racji wykonywanego zawodu (utrzymanie ruchu) na codzien zajmuje się sterownikami PLC. Posiadam w domu programator UPAUSB i chciałbym pobawić się w programowanie mikropocesorów. Proszę o podpowiedz jakiego kompilatora użyć i jak się do tego zabrać aby wykorzystując posiadaną wiedzę na temat PLC pobawić się z mikrokontrolerami, dają one większe możliwości a przede wszystkim są dużo tańsze od sterowników PLC i myślę że do celów dydaktycznych można by je wykorzystać. Dodam jeszcze że przy użyciu np Step-7 moge drabiny przekonwertować na STL - pytanie co dalej, odpowiedzi szukałem choćby w poradnikach programowania w C ale nie znalazłem. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
  • #2 7355375
    marek_jazy
    Poziom 10  
    Witam,
    Akurat zajmuje sie programowaniem sterownikow PLC oraz mikrokontrolerow (co prawda nie w skali przemyslowej). Z wlasnego doswadczenia moge powiedziec, ze ciezko mowic o tym zagadnieniu slowami: "jak się do tego zabrać aby wykorzystując posiadaną wiedzę na temat PLC pobawić się z mikrokontrolerami". Programowanie drabinkowe, jego idea oraz prawa roznia sie od programowania typowego dla mikrokontrolerow. Niezaleznie czy jest to jezyk C czy Bascom. Choc trzeba przyznac, ze wspomniany jezyk STL bedzie przypominal assemblera ale podejrzewam, ze nie programuje Pan sterownikow PLC w ten sposob ze wzgledu na prostote drabinkowego.
    Wszystko zalezy od posiadanej wiedzy w zakresie budowy oraz dzialania mikrokontrolerow. Jak dla mnie dobrym startem byl Bascom. Mimo licznych krytyk uwazam, ze w przypadku tworzenia prostych (rowniez niezawodnych) aplikacji idealnie sie do tego nadaje.

Faktem jest, ze mikrokontrolery sa tanszym interesem i posiadaja duze mozliwosci. Kiedy postanowilem zajac sie uC to na wstepie kupilem kompletny zestaw uruchomieniowy ZL2AVR oraz programator SIBIT. Co prawda koszt byl dosyc spory lecz chyba warto zainwestowac troche pieniedzy w sprzet, ktory mamy pewnosc, ze odpali.

Ten kurs (w jezyku C) moze okazac sie pomocny: Link

Jest jeszcze ciekawe zagadnienie ktore mnie osobiscie by interesowalo, mianowicie komunikacja PLC a mikrokontroler ale to juz chyba nie na ta dyskusje.
  • #3 7356367
    vw.rs
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki za odzew, tak się złożyło że na stronę z kursem (do której link znajduje się też w Pana odpowiedzi) trafiłem wczoraj i rzeczywiście otworzył mi oczy na probem jaki miałem czyli ,,jak się za to zabrać" po przeczytaniu dwuch pierwszych części doszłem do tego że moje pytanie było poprostu bez sensowne. Jeśli chodzi o PLC to mam z tym doczynienia na codzień (chociaż bardziej diagnostyka i modyfikacje niż typowe programowanie) i dlatego pewnie język ten jest dla mnie bardziej intuicyjny ale okazuje się że programowanie uC we wspomnianym języku ,,C" jest jak najbardziej do ogarnięcia i ,,rysując'' prosty program w LD bardzo łatwo rozpisac go w ,,C" - problem dopiero pojawia się w momencie wprowadzania funkcji ale to kwestja głębszego wtajemniczenia.
    Jeśli chodzi o zestaw uruchomieniowy to sobie odpuściłem bo posiadam wspomnianą Upe którą urzywałem głównie do modyfikacji wsadów procesorów czy też pamięci sterowników z branży samochodowej, domówiłem brakujące podzespoły bo kilka ,,lużnych" procesrów posiadam więc pozostaje poprostu się uczyć.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za odzew, temat uważam za zamknięty.
  • #4 7784953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA