Używam od 1,5 roku sterownik Heatmiser Netmonitor+ oraz termostat Heatmiser PRT-N. Sterowanie zarówno przez internet jak i przez SMSy. Szczególnie przydatny jest tryb Frost Mode. Aktywuje się go przy wyjeździe np. na kilka dni. Wówczas temperatura spadnie do Frost Temperature (wartość wymaganą można ustawić na każdym termostacie). Parę godzin przed powrotem do domu wystarczy wysłać SMSa lub zalogować się przez internet i wyłączyć Frost Mode - wracamy wówczas do ciepłego domu. U mnie sterownik oraz termostat współpracuje z piecem Viessmann 222-W i konieczny był zakup modułu Viessmanna do "blokowania z zewnątrz" za jakieś 300 zł. Netmonitor+ pozwala także zdalnie sterować innymi sprzętami w domu, np. oświetleniem, oknami dachowymi - konieczne będą wówczas przekaźniki. Sterowanie działa u mnie także bezproblemowo. Aha - mam także pokojowy czujnik temperatury Heatmisera i mogę odczytać temperaturę w domu przez internet lub SMSem (otrzymujemy SMS zwrotny).
Sprzęt można kupić bezpośrednio z UK (www.heatmiser.co.uk). Dokumentacja, schematy, ceny, itp. są dostępne na stronie internetowej. Pomoc techniczna odpowiada sprawnie na pytania, można się także do nich dodzwonić. Sprzęt nie jest tani, ale przynajmniej oferuje sporo opcji i jest uniwersalny, tzn. nie jest tylko do danej marki pieca. Heatmiser produkuje także inne akcesoria które współpracują z Netmonitor+, np. termostaty do grzejników, czujnik zewnętrzny temperatury (nie stosowałem ich, ale widziałem na stronie).
Pozdrawiam,