logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-F65HQ - wyłącza przy próbie przewijania

Marekk 05 Lip 2004 15:00 1515 6
REKLAMA
  • #1 727093
    Marekk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Przegldając posty znalazłem podobne uszkodzenie i rady dotyczące przełącznika funkcyjnego i zasilacza.Oczywiście skrzętnie skorzystałem ale bez rezultatu.
    Efekt jest taki ,że manetowid pracuje poprawnie wykonując wszystkie funkcje z wyjątkiem przewijania.(przewijanie na podglądzie jest OK!).
    Przy próbie przewijania w przód lub w tył po parokrotnym stuknięciu przekażnika wyłącza się do ST-By i j€ż nic nie można zrobić.Trzeba go wyłączyć ,ręcznie wyjąć kasetę i dopiero można go włączyć.I wszystko jest OK z wyjątkiem przewijania.
    Mechanika sprawdzona rozłożona i złożona,elektrolity w zasilaczu kmpl. nowych, przełącznik funkcji rozebrany wyczyszczony nasmarowany.
    Znalazłem taki post dotyczący rezystora R6035 0,9 Ohm .Też nie znalazłem go na schemacie.Znalazłem tylko R6055 -o,9 Ohma między 9 i 10 nogą IC6005 (AN6609N) ale sprawny.
    Co dalej???
  • REKLAMA
  • #2 727416
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Mam pytanie ten VCR się wyłącza czy się resetuje,jak masz możliowść to podstaw przetwornicę.A przy pobieraniu kasety i wydawnaiu nie przegasa przypadkiem wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #3 727458
    Marekk
    Poziom 17  
    Tak jak w opisie nie resetuje się a przechodzi w stan czuwania, z tym że
    potem wyłącza się już cały czasi trzeba kasetę wyjąć ręcznie kręcąc capstainem.
    Wyświetlacz nie przygasa świeci OK ,napięcia z zasilacza cały czas OK
  • #4 727638
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Marekk napisał:
    Mechanika sprawdzona rozłożona i złożona

Podejrzenie pada na źle złożony mechanizm.
  • REKLAMA
  • #5 728215
    Marekk
    Poziom 17  
    Mechanizm składany dwa razy.Wszystkie funkcje na "sucho" realizuje bezproblemowo.Również bez próby włączenia przewijania pracuje bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #6 728607
    Rychozol
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Sprawdź dokładnie położenie przełącznika funkcji. Czy na pewno jest ustawiony dokładnie na znakach. Przesunięcie może spowodować taki efekt.
  • #7 739042
    Marekk
    Poziom 17  
    przełącznik nowy dokładnie ustawiony mechanika jeszcze raz złożona
    dalej to samo

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic NV-F65HQ wyłącza się do trybu czuwania (ST-By) podczas próby przewijania taśmy w przód lub w tył, po czym wymaga ręcznego wyjęcia kasety i ponownego włączenia, aby działać poprawnie. Przewijanie na podglądzie działa bez zarzutu. Mechanika została dwukrotnie rozłożona i złożona, elektrolity w zasilaczu wymienione na nowe, a przełącznik funkcji rozebrany, wyczyszczony i nasmarowany. Napięcia zasilacza są stabilne, a wyświetlacz nie przygasa podczas operacji. Podejrzenia padły na źle złożony mechanizm oraz położenie przełącznika funkcji, jednak oba elementy zostały dokładnie sprawdzone i poprawione bez efektu. Rezystor R6035 o wartości 0,9 Ω nie został znaleziony na schemacie, natomiast R6055 o tej samej wartości między nóżkami 9 i 10 układu IC6005 (AN6609N) jest sprawny. Problem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA