logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się wyłącza – poluzowany radiator CPU, sprawdzony zasilacz, co dalej?

llaserx 06 Gru 2009 21:50 1517 9
REKLAMA
  • #1 7354762
    llaserx
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z moim komputerem. Komputer mam od około 2 lat i nigdy nie było z nim problemów - żadnych wirusów oraz awarii systemu.
    Dzisiaj zaczął się sam wyłączać. Nie ma problemu z jego uruchomieniem. Windows normalni startuje i pojawia się ekran główny - pulpit z wszystkimi ikonami. Spróbowałem sam coś zrobić a mianowicie: wyczyściłem wszystkie wiatraczki oraz radiatory. Sprawdziłem czy wszystkie przewody są dobrze podłączone. Zweryfikowałem również czy zasilacz jest sprawny - przełączyłem zasilacz do innego komputera i działał bez zarzutów. Dałem również inny zasilacz do komputera, który sam się wyłącza. Nie pomogło. Problem ciągle się pojawia.
    Zauważyłem również, po pierwszym otworzeniu skrzynki, że wentylator z radiatorem, który chłodzi procesor, jest poluzowany i nie styka się w pełni z procesorem. Odinstalowałem radiator i wentylator a następnie przytwierdziłem go na swoje miejsce (nie ścierałem przy tym szarej pasty łączącej radiator z procesorem. Zauważyłem jednak, że warstwa pasty nie wygląda najlepiej - moje wrażenie na pierwszy rzut oka). Radiator od tego momentu przytwierdzony był należycie i nie zauważyłem żadnych luzów. Ponownie spróbowałem włączyć komputer...efekt ten sam, czyli samoistne wyłączenie komputera.
    Zauważyłem również pewien, powtarzający się fakt. A mianowicie, gdy komputer próbuję włączyć, powiedzmy po 2h, wyłącza się dopiero po ok. 4 min. Następnie, gdy chcę go włączyć następny raz, wyłącznie następuje znacznie szybciej. Zaraz po zalogowaniu do Windows'a. Wydaje mi się, że jest tu jakaś korelacja z temperaturą jakiegoś podzespołu, a mianowicie przekroczeniem dopuszczalnej wartości.
    Czy jesteście w stanie stwierdzić co może być przyczyną pojawiającego się problemu. Jeśli tak to jakie środki powinienem przedsięwziąć. Proszę o radę i pomoc. Z góry serdecznie dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 7354834
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    MUSISZ zastosować nową pastę na procesor (ścierając uprzednio starą).
  • #3 7354873
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    llaserx napisał:
    Zauważyłem również, po pierwszym otworzeniu skrzynki, że wentylator z radiatorem, który chłodzi procesor, jest poluzowany i nie styka się w pełni z procesorem. Odinstalowałem radiator i wentylator a następnie przytwierdziłem go na swoje miejsce (nie ścierałem przy tym szarej pasty łączącej radiator z procesorem. Zauważyłem jednak, że warstwa pasty nie wygląda najlepiej - moje wrażenie na pierwszy rzut oka).

Wyczyść dokładnie radiator i procesor z resztek starej pasty. No i nałóż świeżą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7354881
    Griz
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Przydałaby się konfiguracja komputera i model zasilacza oraz informacja o systemie operacyjnym.

Warto wejść do BIOS'u i w zakładce Hardware Monitor lub PC Health sprawdzić temperaturę procesora. Poczekać chwilę z odpalonym BIOS'em - czy temperatura rośnie nadmiernie (ponad 60*)

Z poziomu systemu operacyjnego uruchomić jakiś program podający temperatury podzespołów (SpeedFan, Everest) i sprawdzić jaka jest temperatura procesora.

Najprawdopodobniej będziesz musiał zakupić pastę termoprzewodzącą i wymienić starą.
  • REKLAMA
  • #5 7355029
    llaserx
    Poziom 2  
    System operacyjny to Windows XP.
    Zasilacz to MODECOM FEEL - 400ATX 400W PFC
    Procesor Pentium 4 Processor 630, 3GHz, 2MB L2 Cache, 800 MHz FSB
    Płyta główna:
    GIGABYTE GA-945PLM-S2 Rev1.1
    Intel 945PL/ICH7/1 PCI_E*16
    P4 Socket775 / Micro ATX
    2 DDR2 Dual-CH / HD Audio
    GbE LAN/4 SATA 3Gb/s/8 USB2.0
    Pamięć operacyjna: 512Mb DDR2 533MHz

Tyle co mogę powiedzięc na temat procesora i płyty głównej:)

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdziłem również temperaturę w BIOS'ie...przekroczyła 100 C
    Jutro wybiorę się po pastę i spraedzę efekty
  • #6 7355057
    Patrykm20
    Poziom 10  
    Sprawdz temperature CPU w biosie
  • #7 7355307
    llaserx
    Poziom 2  
    Patrykm20 napisał:
    Sprawdz temperature CPU w biosie

sprawdziłem...jak napisałem wyżej, przekroczyło 100 *C
  • REKLAMA
  • #8 7355491
    Griz
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że taka temperatura to zabójstwo dla procesora... pewnie "żyje" tylko dzięki wbudowanym zabezpieczeniom. No ale jeśli nie padł, to wymiana pasty i prawidłowy montaż chłodzenia powinny załatwić sprawę.

A pasty daj cieniutko :D

Powodzenia
  • #9 7357402
    djkamilex
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam, radzę koledze sprawdzić czy radiatory nie są zarąbane kurzem. :wink: Najlepiej wyciągnąć radiator i pod wodą go dobrze wyczyścić (oczywiście sam radiator bez elektroniki :D ) potem przed założeniem go z powrotem trzeba nałożyć pastę termo-przewodzącą (około 5zł w każdym komputerowym), tak jak koledzy wyżej pisali :wink:
  • #10 7357926
    llaserx
    Poziom 2  
    Problem zażegnany. Wystarczyło nałożenie nowej warstwy pasty termo. Dzięki wszystkim za rady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który samoczynnie się wyłączał. Po przeprowadzeniu wstępnych diagnostyk, takich jak czyszczenie wentylatorów i radiatorów oraz sprawdzenie zasilacza, zidentyfikowano, że wentylator chłodzący procesor był poluzowany. Użytkownik nie wymienił jednak starej pasty termoprzewodzącej. Po sprawdzeniu temperatury procesora w BIOSie, okazało się, że przekracza 100°C, co wskazywało na przegrzewanie. Użytkownicy forum zalecili nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej oraz dokładne czyszczenie radiatora. Po zastosowaniu tych rozwiązań problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA