logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie?

kubasiek221 09 Lip 2012 16:42 2250 26
REKLAMA
  • #1 11087356
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Witam wszystkich :)
    Mam takowy problem że mój PC`et się wyłącza.
    Nie wiem dlaczego :)

Siedzę sobie, słucham muzyki, przeglądam przykładowo oneta i mam włączone Gadu-Gadu. Komputer się wyłącza, tak jakby nagle zasilanie padło.
    Co więcej, przy próbie ponownego uruchomienia komputer wyłącza się już w trakcie ładowania Windows`a tzw. tray :)

Pierwszym krokiem było wyczyszczenie kurzu i w ogóle wszystkiego.
    Następnie wyczyściłem rejestr systemowy oraz dysk ze wszelkiego rodzaju złośliwego oprogramowania :)
    Nadal to samo.
    Wypiąłem kość RAM, i problem zniknął :)
    Niestety, minęły 3 tygodnie i problem pojawił się od nowa :)
    Proszę o pomoc :)
    Pozdrawiam :)

O wszelkie info pytać :) Załącze, lub napisze :)
  • REKLAMA
  • #2 11087378
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Podaj konfiguracje komputera wraz z marką i mocą zasilacza. Ściągnij program OCCT i w zakładce CPU uruchom test i wklej wykresy (wystarczy 15-20min)
  • REKLAMA
  • #3 11087411
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie?

Screen pokazuje wszystko.

Zasilacz :
    ModeCom Feel - 350 ATX

Testy zaraz wykonam ^^
  • #5 11087444
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Ale wyniki z zakładki
    CPU: OCCT czy CPU:LINPACK
    ??
  • #6 11087463
    PrzemoMaslak7
    Poziom 10  
    Może masz ustawione w biosie wyłączanie przy określonej temperaturze.
  • #7 11087482
    Kacperek060
    Poziom 19  
    CPU: OCCT, wszystkie jakie po teście się pokażą
  • #8 11087488
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Nie mam, sprawdzałem.
    Wyniki z OCCT

Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie?

Dodano po 1 [minuty]:

Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie? Komputer samoczynnie się wyłącza – losowe restarty, RAM, zasilacz czy przegrzewanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11087504
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Temperatura procesora jest za duża, zapewne przegrzewanie prowadzi wyłączenia komputera. Masz zamontowane wentylatory w obudowie ? w grę wchodzi także wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze, oraz najlepiej wymiana chłodzenia. Jakie jest obecnie?
  • #10 11087513
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Ostatnio grzebałem przy procku i założyłem go nie wymieniając pasty.
    To pewnie 100% powód. Jak myślisz?
    Mam zamontowane :)
    Everestem to sprawdze ? ( obecne chłodzenie ) ??
  • Pomocny post
    #11 11087535
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Nie sprawdzisz, ale zapewne to orginalne od procesora czyli BOX. Mozliwe ze zle je zalozyles, najlepiej kup jutro paste (tylko nie silikonowa), i naloz ja na procesor ( oczywiscie stara zetrzyj, na youtube masz wiele filmikow pokazujacych jak nakladac paste) jak to nie pomoze to bedzie trzeba liczyc sie z wymiana chlodzenia...
  • Pomocny post
    #12 11087755
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    Procesor się przegrzewa bo nie ma styku z radiatorem, w 9 sekund dobił do 90 stopni i pewnie Shutdown.
    Zdemontuj chłodzenie, nałóż świeżą pastę - jeśli nie posiadasz to kup np Arctic Silver 5 i nałóż w postaci + na środku procesora.
  • #13 11088948
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Kupię jutro pastę, nałoże w postaci tego "+" i zobaczymy efekt.
    wariato nie było shutdown`a ; )
    Był za 3 min ^^

Dodano po 3 [minuty]:

I Kacperek, nie jestem w tym lajkiem by źle złożyć chłodzenie ;)
  • #14 11113759
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Zakupiłem pastę termo-przewodzącą, nałożyłem ją na procesor. Temperatura procesora, trzyma się na poziomie 35-42 max stopni

Obecnie testuję PC.
    Czekam na efekty.
  • #15 11151856
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Witam, wybaczcie że odkopuję temat, ale nie ma sensu zakładać nowego skoro problem dotyczy tego samego.

Otóż kilka dni było świetnie, procesor miał temp max 42 stopnie.

Teraz uruchomię komputer, pochodzi z 10 minut, i dopoki nic nie włączę to jest okej.
    Trzyma sie na poziomie 55 stopni.
    Niestety tylko gdy uruchomię przeglądarkę, otworzę YouTube`a czy jakikolwiek serwis z użyciem flash`a procesor dobija nawet do 110 stopni!!
    Wystarczy ze uruchomię przeglądarkę, z pustą kartą, to jest juz 70 stopni, a jak włączę np. fotkę, to czujnik pokazuje momentalnie ponad 100 stopni ..
    Nie rozumiem ..

Jak to możliwe, skoro chłodzenie chodzi ? Jak dotykam do radiatora to jest rzeczywiście gorący, więc to nie awaria czujnika.
    Pasta została nakładana już kilka razy, próbowałem zmienić położenie wentylatora, bez skutecznie, umiejscowienie go na włąściwym, fabrycznym miejscu również nic nie dało.

Nie mam już pomysłów. Jedynym pomysłem jest wymiana chłodzenia.

Jednak wydaje mi się ona kompletnie bez sensu gdyż BOX caly czas kręci ok 3000RPM ..

Pozdrawiam
  • #16 11152218
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Jakim programem sprawdzasz te temperatury ? Zasilacz wymieniłeś? W obudowie jest kurz ? Komputer nie jest wsadzony to jakiejś szafki itp ? Gorące powietrze ma gdzie uchodzić ? Komputer się wyłącza ?

Jeśli nie to wydaje mi się, że program podaje błędne odczyty.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • #17 11152764
    300ton
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli radiator jest gorący to poniekąd dobry znak, bo tzn że odbiera ciepło od procka. Sądząc po temperaturze w stanie spoczynku to Athlon lub cosik ze stajni AMD. Część płyt pod te procesory miała kłopoty z właściwym odczytem temperatur ale nowe BIOSy z reguły rozwiązywały sprawę. Więc spróbuj aktualizacji.
    Inna sprawa, że pasta mogła wyschnąć a poruszenie radiatora przy dokładaniu np RAM, grafiki lub przy czyszczeniu powoduje Twoje kłopoty.
    Jeśli masz taką możliwość to zmierz jakimś miernikiem temperatury i porównaj je z odczytami programów. Da Ci to pogląd na wielkość różnic.
    pozdrawiam
  • #18 11152847
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Everestem... Ultimate Edition..
    Zasilacz nie jest tutaj problemem..
    W obudowie nie ma kurzu.
    Komputer stoi spokojnie luzem, gorące powietrze uchodzi z łatwością.
    Mam sygnał ustawiony w biosie że jeżeli CPU przekroczy 90 stopni zacznie wyć.
    I wyje.. Gdy nie wyłączę przeglądarki wyje dalej i sie wyłączy po minucie.
    Temperatury są podobne ponieważ sprawdzałem również w biosie temperaturę procesora.. była niewiele niższa niz ta podana w Evereście .. aż 6 stopni ..
    Gdy pasta została nałożona, nic nie zostało tykane :) Wiec to odpada.
    Ja już sam nie wiem co mu jest. Spróbuje aktualizacji BIOS`u.

Dodano po 1 [minuty]:

300ton wcześniej procesor trzymał sie na poziomie 42 stopni.
    Specyfikacja jest podana na samej górze tematu.

Dodano po 49 [minuty]:

Mi się osobiście wydaje że wszystko jest w porządku z zasilaczem, procesorem i BOX`em.
    Jednak układ wariuje.. raz włączę fotkę to wyje odrazu, a raz włączę i dopiero po chwili..
    To jest tak jakby procesor tracił styk z radiatorem przy pomocy pasty na kilkanaście minut, po czym na 5-10 minut go odzyskał.
    Pierwszy raz spotkałem się z takim czymś ...
    W dodatku grzeje się 1 rdzeń.. nie cały procesor tylko 1 rdzeń ..
    Jeden ma około 70 stopni cały czas. A drugi dobija mi do nawet to 110 stopni ..
    Czy to możliwe wgl ?
    A moze powyginane styki maja z tym coś wspólnego ?
  • REKLAMA
  • #19 11153005
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Z taką różnicą temperatur na rdzeniach się jeszcze nie spotkałem.
    Nie przyszło Ci do głowy że wcześniej mogłeś go przegrzać i teraz tak się dzieje ?

Sprawdź palcem radiator, czy te temperatury to nie przekłamanie. 110 stopni na pewno odróżnisz od 42.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • #20 11153041
    kubasiek221
    Poziom 14  
    To niemożliwe, ponieważ po wymianie pasty na CPU, kilka dni cały czas trzymał się na 42 stopniach, a używałem programu graficznego do Modelowania :)
    Poza tym GG, Firefox, antywirus, spyware, i muzyka.
    Jak włączę to wszystko teraz, automatycznie wyje i shutdown -r now hehe :)

Możliwe że BIOS zwariował ? Update mogłoby pomóc ?

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdziłem radiator, jest on napewno ponizej 50 stopni ..

Dodano po 6 [minuty]:

W czasie gdy komputer piszczał, wskazywało 110stopni, radiator wskazywał około 40-50 stopni

Co powoduje błędny odczyt tempetaratur?

Niedawno aktualizowałem sterowniki do płyty, może one potrzebują nowego biosu ?

Dodano po 53 [sekundy]:

Dodam jeszcze że natychmiast po przełączeniu okna przeglądarki na pustą kartę, albo kartę na której jest mało flash`a temperatura spada do 50-60 stopni ...

Kompletnie nie rozumiem
  • #22 11153132
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Posiadam BIOS Award jak wyczytałem jest to wersja F6A ...
    Czyli najnowsza w tym przypadku, bo zdążylem to sprawdzić przed twoim wpisem ..

Dodano po 1 [minuty]:

I sprawdzilem to w systemie, wewnętrznym oprogramowaniem.
    poleceniem uruchom 'msinfo32'
  • #23 11153582
    300ton
    Poziom 11  
    kubasiek221 napisał:

Możliwe że BIOS zwariował ? Update mogłoby pomóc ?

Co powoduje błędny odczyt tempetaratur?

I tu zasada "nie ruszaj dopóki działa" przestała obowiązywać. Pisałem wcześniej o płytach z wadliwym BIOSem.

kubasiek221 napisał:

Dodam jeszcze że natychmiast po przełączeniu okna przeglądarki na pustą kartę, albo kartę na której jest mało flash`a temperatura spada do 50-60 stopni ...

A jaka jest wtedy zajętość procesora?
    Często flash w połączeniu z np mozillą potrafi zająć 100% procka, ale nawet wtedy procesor nie ma prawa się przegrzać! Nawet na BOXowym chłodzeniu. Idealnym rozwiązaniem byłoby sprawdzić procesor na innej płycie lub płytę z innym procesorem.
    Byłbym skłonny stawiać na płytę a właściwie na zasilanie procesora. Sprawdź temperatury układów i tranzystorów w pobliżu gniazda procesora. Jeśli któryś będzie wyraźnie cieplejszy, to będziesz bliżej rozwiązania.
    Użyj któregoś programu do testowania stabilności procesora np ORTOSa albo co tam wujek Google podrzuci. Ciekawe czy również zgaśnie?
  • #24 11153609
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Zajętość wacha się od 40 -70 %% :)
    Testowałem programem OCCT, wynik masz powyżej.
    Jak sprawdzalem teraz wył koło minuty i shutdown.
    Nie znam sie zbytnio na elektronice, pokażesz mi jak wyglądają te tranzystory :)?

Dodano po 29 [minuty]:

Okej, juz wiem jak wyglądają, sprawdziłem i niektóre są ceplejsze niz inne..
    Z Radiatorek letni ...

• #25 11160273
    300ton
    Poziom 11  
    Jeśli nie parzą, to można je pominąć jako przyczynę. Wcześniej napisałeś o sporej różnicy temperatur rdzeni a to może być wskazówka. Wiem, że w warunkach "domowych" ciężko zdobyć inny procesor (ale łatwiejsze niż płytę) na ten socket ale dało by się dowieść czy aby to nie sensory kłamią.
    Można jeszcze pogrzebać w BIOSie i podnieść graniczną temperaturę alarmu procesora bądź go wyłączyć. Ostrzegam, że konieczna jest wtedy kontrola temperatury jakimś zewnętrznym miernikiem!!
    Zdarzało się, ze temperatura procesora wariowała po instalacji nowych sterowników, ale dotyczyło to kart graficznych. Jednak trop warto sprawdzić. Nie namawiam do reinstalacji starych driverów ale odpal kompa z jakiegoś LIVE'A np Hiren'sBoot lub linuksa. Dodatkowo Hiren's ma dużo narzędzi do kontroli sprzętu np SIW.
    pzdr
  • #26 11160383
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Bez sprawdzenia procesora na innej płycie albo płyty z innym procesorem się nie obędzie.
    Można też wgrać czysty system.

Kup jakiś tani procesor za 20zł
    http://allegro.pl/sempron-3000-i2524828363.html
    http://allegro.pl/amd-sempron-3000-am2-licytacja-od-1zl-okazja-i2502879866.html

http://allegro.pl/amd-athlon-64-le-1600-adh1600iaa5dh-i2523173724.html
  • #27 11162049
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Problem został częściowo rozwiązany, winna była płyta, układ przy mostku był uszkodzony, poza tym czujniki temperatury przy procesorze również.
    Teraz temperatura nie przekracza 50 stopni :)
    Niestety, komputer mimo niskiej temperatury nadal się wyłącza.
    Lecz tylko w czasie efektywnej pracy na dysku, np. skanowanie, kopiowanie etc.
    Jak już się wyłączy, to gdy chcę ponownie uruchomić system wyłącza się on ponownie już w trakcie ładowania pasków.

Specyfikacje macie, S.M.A.R.T dysku sprawdzałem i jest okej.

Mimo tego podejrzewam nadal dysk, ponieważ sprawdzałem napięcia zasilacza i są ok. ( miernikiem )
    Drugim dowodem jest to że po podłączeniu drugiego dysku i wszelkiego rodzaju pracy na nim problem znika :)

Podzielacie moją opinię i diagnozę, czy może macie własne pomysły?
    Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyłącza się nagle, szczególnie podczas intensywnego użytkowania, takiego jak przeglądanie stron internetowych. Po wstępnych próbach rozwiązania problemu, w tym czyszczeniu kurzu i rejestru, oraz wyjęciu kości RAM, problem powrócił. Użytkownik zidentyfikował, że temperatura procesora wzrasta do niebezpiecznych poziomów, co prowadzi do wyłączeń. Wskazano na konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenia chłodzenia. Po nałożeniu nowej pasty temperatura procesora spadła, ale problem z wyłączaniem się komputera nadal występował, szczególnie podczas obciążenia dysku. Ostatecznie zdiagnozowano uszkodzenie płyty głównej oraz czujników temperatury, a także podejrzenie o awarię dysku twardego, co potwierdziło podłączenie innego dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA