logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić PCF8583 w zegarze samochodowym z termometrem LCD?

gulgar 05 Lip 2004 19:48 2124 19
REKLAMA
  • #1 727532
    gulgar
    Poziom 12  
    Robie do auta zegar z termometrem wyswietlacz LCD.Zasilanie zamierzam wziasc ze stacyjki tzn. w momencie przekrecenia kluczyka uklad sie wlacza.To jest idealne rozwiazanie poniewaz nie rozladuje akumulatora.No bo poco ma sie caly czas swiecic lcd. Niestyety w tym rozwiazaniu zegasr pcf nie ma zasilania i bedzie sie kasowal czyli trza by za kazdym razem ustawiac godzine aktualna. Co proponujecie ??
  • REKLAMA
  • #2 727575
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    słyszałeś kiedyś o bateriach??

Jak coś robisz to powinieneś przeczytać z czego robisz lub użyć szukaj. Do poprawnej pracy zegara wystarczy bateryjka, albo paluszek, albo nawet zegarkowa. 1,5V jest całkiem bezpiecznie i większe od 1V ;)
  • #3 727770
    gulgar
    Poziom 12  
    bateria 1.5Vdo pcf8583 ?? Poza tym chodzi o to jakby to zrobic zeby byl zasilany podczas wlaczenia sacyjki z akumulatora a ,przy wylaczeniu z bateri
  • #4 727793
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 943
    looknij do PDFa PCF8583, tam jest propozycja rozwiazania - z uzyciem standardowej diody. A w sumie to mozesz zrobic tak, ze ten PCF jednak bedzie non stop zasilany - pobiera przeciez pojedyncze mA, o ile nie uA

---
    pzdr, damdam
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 727803
    ACULA
    Poziom 34  
    układ do pracy potrzebuje 4-5V , ale gdy nie zapisujesz i odczytujesz to do poprawnej pracy wystarczy >1V
    Trzeba podac oba zasilania PCF przez diody, wtedy zasilany jest ze źródła o większym napięciu
    Czyli gdy zaniknie 12V zasilanie, pobiera z baterii, tylko pamiętaj żeby dioda była Schottky'ego.
  • #6 727892
    gulgar
    Poziom 12  
    Niestety nie znalazlem w pdf tego rozwiazania o ktorym mowil damdam. Moze mam jakiegos lewego pdfa. Ale Acula podal ciekawe rozwiazanie . Moglbys narysowac maly schemacik podlaczenia zasilania do pcfa przez rte diody.DZieki
  • #7 727930
    ACULA
    Poziom 34  
    nie musi być CR ale jest ogólnodostępna , podstawka też
    Załączniki:
    • Jak zasilić PCF8583 w zegarze samochodowym z termometrem LCD? zasilanie pcf.JPG (8.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 727932
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Tak na szybko zrobiłem (w paincie), standardowe podłączenie z alternatywnym zasilaniem.
    Załączniki:
    • Jak zasilić PCF8583 w zegarze samochodowym z termometrem LCD? pcf8583_z_baterii.jpg (11.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 727980
    MAREK74
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    ja w swoim kompie pokładowym mam zasilanie z 78l05 i tyle
    jest też GOLDCAP bo często wyciągam kompa do upgrade oprogramowania i nie chce mi sie co chwile ustawiać zegarka :)
  • #10 728176
    smalski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Uzywalem tego ukladu podlaczonego-tak pisza moi przedmowcy-przez diode 1N4148 do baterii 1,5V i pcf pracowal bez zarzutu.A z reszta pisano o tym w EdW i z tego rozwiazania skorzystalem.
  • #11 728250
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    A ja jak podłączyłem PCF'a przez diody, to na zasilaniu podstawowym 5V pracował extra, a jak przechodził na podtrzymanie 3V to się późnił. Nie były to wielkie spóźnienia, rzędu 2 - 3 minuty na dobę, ale to jednak niedopuszczalne rozbieżności.
  • #12 728392
    gulgar
    Poziom 12  
    Acula jakie diody schotky'ego dla baterii 3V i zasilania 12V konkretnie powinn byc.Moze masz jakis sprawdzony typ.
    Smalski pod jakim tytulem w EdW byl opisany ten problem
  • #13 728405
    ACULA
    Poziom 34  
    Z Schottkego troszeczkę się rozpędziłem. Powinna być zastosowana dla baterii 1,5V, dla 3V to bez znaczenia, podobnie dla 12V. Bo 3-0,6 nadal jest powyżej 1V :)

PS W Bydgoszczy i tak mają tylko jeden, da modele Schotkego :(
  • #14 728421
    gulgar
    Poziom 12  
    CZyli ma byc schottky czy normalna dioda?
  • #15 728450
    ACULA
    Poziom 34  
    Schotkego dla baterii 1,5V
    Zwykła dla 3V
  • #16 729082
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Acula napisał:
    Schotkego dla baterii 1,5V
    Zwykła dla 3V
    Oj co za oszczędność pieniędzy, ja bym dał w obu przypadkach diode schotkyego
  • #17 736616
    caro
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A ja jak podłączyłem PCF'a przez diody, to na zasilaniu podstawowym 5V pracował extra, a jak przechodził na podtrzymanie 3V to się późnił. Nie były to wielkie spóźnienia, rzędu 2 - 3 minuty na dobę, ale to jednak niedopuszczalne rozbieżności.

Mam ten sam problem i nie bardzo wiem co ztym zrobić . Może ktoś ma na to radę.
  • REKLAMA
  • #18 740139
    rejestr007
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!
    Sprawdź jak masz podpięty kondensator od rezonatora przy PCF. Powinien być dołączony bezpośrednio do 8-go pinu!
    Pozdrawiam
  • #19 745344
    radek.kaba
    Poziom 15  
    Parę osób monitowało mi podobne problemy i zawsze winny był kondensator :!:
    Najlepsze efekty są przy ceramiku 27p (33p przy zasilaniu na granicy 1V niekiedy dawał takie efekty),
    Inną sprawą może być poprowadzenie masy od RTC do tego konia „przez Hawaje, Meksyk i Wyspy Owcze” – także przy granicznym napięciu.
    Zdarzają się także uszkodzone kwarce (te z demontażu z zegarków), ale wtedy kłamie też przy pełnym zasilaniu i o wiele więcej (np. chodzi 3x szybciej).

Warto także podpiąć bezpośrednio do zasilania (piny8 i 4) elektrolita np. 10uF i kilkadziesiąt nano – pomaga, gdy po zasilaniu biegają zakłócenia np. od stycznika (nigdy nie wiadomo, co chodzi w kabelkach w samochodzie! ) – efektem może być kasowanie regarka.

Ps. Ten RTC przy braku komunikacji przez I2C pobiera 10uA! Ale oblicz już sobie sam, po jakim czasie rozładuje np. akumulator 50Ah :D
  • #20 746233
    caro
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Pomogło gdy podpiąłem kondensator do + zasilania. Ciekawe dlaczego na większości schematów w tym również EdW jest on podpięty do minusa

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania układu zegara PCF8583 w samochodowym zegarze z termometrem i wyświetlaczem LCD, który ma być zasilany ze stacyjki, aby nie rozładowywać akumulatora. Zegar PCF8583 wymaga stałego zasilania, aby nie tracić ustawień czasu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie podwójnego zasilania z akumulatora 12V (przez stacyjkę) oraz baterii 1,5V lub 3V jako podtrzymania, z użyciem diod zabezpieczających, najlepiej diod Schottky’ego dla baterii 1,5V, a zwykłych diod dla 3V. Układ powinien mieć oba źródła zasilania podłączone przez diody, co pozwala na automatyczne przełączanie między nimi bez rozładowania baterii. Wskazano, że PCF8583 może pracować przy napięciu powyżej 1V, choć do pełnej pracy wymaga 4-5V. Problemy z dokładnością zegara przy zasilaniu bateryjnym (opóźnienia rzędu kilku minut na dobę) mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia kondensatora rezonatora (zalecany ceramiczny 27pF lub 33pF) oraz złego prowadzenia masy. Kondensator powinien być podłączony bezpośrednio do pinu 8 układu. Dodatkowo zaleca się filtrację zasilania elektrolitem 10uF i kondensatorem kilkudziesięciu nanofaradów, aby zapobiec zakłóceniom z instalacji samochodowej. Zasilanie układu można stabilizować za pomocą stabilizatora 78L05. Wskazano, że PCF8583 pobiera bardzo mały prąd w trybie bezczynności (ok. 10uA), co minimalizuje ryzyko rozładowania akumulatora przy stałym zasilaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA