logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Objawy zużycia reduktora IG1 Landi Renzo w instalacji LPG - niskie ciśnienie gazu

grzesFox 07 Gru 2009 10:33 13983 6
REKLAMA
  • #1 7356137
    grzesFox
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    W moim aucie jest LPG firmy LANDI REZNO a reduktor typ IG1. Pojawił się problem - samochód na gazie przy ruszaniu zachowuje się jakby brakowało mu gazu (ale nie zawsze). Na benzynce jest OK. Zauważyłem że jak przejadę po jakiś nierównościach to nagle brakuje mu mocy. Czasami robi "żabkę" przy ruszaniu. Jest to dość męczące bo dzieje się to w sytuacjach np. kiedy muszę szybko przejechać przez skrzyżowanie... Przebieg na tej instalacji to 90000km, a czas ile pracuje to 7 lat . Ktoś mi powiedział, że czeka mnie regeneracja reduktora IG1. Po podłączeniu kompa pod ECU LPG jest błąd niskie ciśnienie gazu. Wydaje mi się, że powodem tego może być reduktor.

1. Czy takie objawy są w przypadku kiedy reduktor się kończy?
    2. Czy ktoś z Was robił regenerację tego typu reduktora?
    3. W jakim przedziale winno wahać się ciśnienie fazy lotnej gazu zakładając że ustawiłem je na 1 bar ( u mnie waha się od 0.7 bar do 1.1bar) ???

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7381356
    maciekolo
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Podpięcie pod kompa lub manometr do reduktora. Spróbuj jeszcze podkręić na reduktorze. Co do ciśnienia to na wolnych lata czy podczas jazdy? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7383402
    grzesFox
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Ciśnienie lata podczas jazdy. Sprawdziłem to podłączając kompa. Ciśnienie bardzo mocno spadało od wartości ustalonej, potem wracało i czasami wędrowało wyżej niż ustalone. Tak na marginesie już rozkopałem ten reduktor. Było w nim sporo dziwnego syfu. Czarny jakby sadze nalot ( trudny do usunięcia w szczególności w zakamarkach) plus oczywiście trochę oleju. Zamówiłem już zestaw naprawczy. Jutro mam go dostać. Wymieniam przy okazji dwa filterki jeden fazy ciekłej drugi lotnej (z tego od fazy ciekłej wyleciało sporo opiłków - płaska łyżeczka od herbaty). Może uda mi się teraz wszystko poskładać do kupy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9125085
    irek1232
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam ten syf czarna mazia to znal z gazu dasz sobie rade z tym ig1
  • #5 9331999
    irek1232
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ciśnienie w igs landi powinno być od 0.95 do 1.00 bar wg obsługi
  • REKLAMA
  • #6 11740026
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Cieknie mi płyn do gazu wszystko niby szczelne ale podłaczając sprężone powietrze w dopływ płynu i zastawiając odpływ słychać przepływ przez odprowadzenie do wtrysków. :cry:
    pomóżcie spotkał sie ktoś z takim czymś membrany wymienione
  • #7 11750199
    SLAVCO1983
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Niestety zrobiła się dziura na ściance między gazem a płynem. Na razie zaspawane ale nie włożyłem górnej zastawki tej mosiężnej. Jeździ czekam na okazję kupna na all.. parownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z reduktorem IG1 firmy Landi Renzo w instalacji LPG, objawiający się niskim ciśnieniem gazu, co prowadzi do utraty mocy przy ruszaniu. Po podłączeniu do ECU LPG zidentyfikowano błąd niskiego ciśnienia. Użytkownik zauważył zanieczyszczenia w reduktorze oraz opiłki w filtrze fazy ciekłej. Planuje regenerację reduktora oraz wymianę filtrów. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że zanieczyszczenia mogą być przyczyną problemów, a ciśnienie w reduktorze powinno wynosić od 0.95 do 1.00 bar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA