logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig MF72-3110 Dolby chassis CUC-1838/uszkodzony zasilacz

jarek555m 08 Gru 2009 23:17 2272 2
REKLAMA
  • #1 7364272
    jarek555m
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Witam!!
    Mam problem z telewizorem Grundig MF 72-3110 Dolby chassis CUC-1838..
    Problem związany jest z zasilaczem a dokładnie z tym że pali tranzystor T60506 2SK2699 i oczywiście bezpiecznik SI60501 T2AL..
    Po wymianie uszkodzonych elementów i po włączeniu TV elementy dalej ulegają uszkodzeniu.. Nie podmieniałem jednak układu IC60510 TDA16846/2 ponieważ go nie miałem.. Wymienię jeszcze raz uszkodzone elementy + scalaka..Mam jednak pytanie czy transformator w zasilaczu mógł ulec uszkodzeniu..??
    Kolejny problem dotyczy rezystora połączonego szeregowo z diodą.. Jaka to dioda to nie wiem bo oznaczenia starte a telewizor dotarł do mnie już "rozbebeszony"..
    Dioda z rezystorem powinna być wpięta między kondensatorami (koło trafopowielacza) w miejsca oznaczone jako SH1 SH2 SH3.. Jeżeli ktoś ma taka płytę to proszę o info jak ma to być wpięte bo na schemacie który posiadam układ taki nie występuje..
    Z góry dzięki za pomoc..
  • REKLAMA
  • #3 7382294
    dagbar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Drogi kolego naprawa przetwornicy nie polega tylko na wymianie uszkodzonych podzespołów ale także a raczej przede wszystkim trzeba wyeliminować przyczynę uszkadzania się tych elementów. Czyli jeśli masz uszkodzony tranzystor i bezpiecznik główny to nic ci nie da ich wymiana jeżeli nie wymienisz kondensatorów, sterownika tej przetwornicy (TDA16846/2) oraz innych elementów półprzewodnikowych oraz rezystorów. O naprawie tej przetwornicy już było na forum - wystarczy poczytać lub ściągnąć schemacik i samemu popróbować naprawy.

Tłumaczenie nie wymieniłem bo nie miałem nic nie da - przetwornica tego nie zrozumie. Trzeba wymienić i już :D
    Pozdrawiam.
REKLAMA