logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A 3.1 - Jak naprawić płytę po nieudanym flashowaniu BIOSu AMI?

dj-napster 09 Gru 2009 06:03 2966 4
REKLAMA
  • #1 7364688
    dj-napster
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Problem polega na padniętej płycie po flashowaniu biosu który ściągnąłem ze strony producenta >>TU<<
    Wybrałem tą nowszą wersję i wgrałem uniflashem, poszło bez problemu i na końcu napis SUCCESS, po restarcie już nie wstała. Płyta to K7S5A 3.1 (jak w temacie)
    Chciałem zaktualizować ponieważ Athlon 2500+ widziany był standardowo jako 1100MHz a po przestawieniu w biosie max 1700+

Na tym forum wyczytałem różne rzeczy że można z dyskietki jeszcze uratować płytę bez zabawy w programatory i serwis, natomiast mi po włączeniu z dyskietki nie bootuje ale z napędu DVD tak. Obrazu brak, po włączeniu komputera cały czas bootuje ale nic to nie daje, wrzuciłem amiboot.rom i aminf342.exe na płytę tak jak wyczytałem na forum i nie daje to efektu, napęd cały czas bootuje i nie może skończyć (napęd czyta wszystkie płyty więc odpada opcja że nie może przeczytac płyty), napęd bootuje cały czas bez wciskania ALT+F2 czy też CTRL+HOME itp itd

Ktoś coś poradzi?
  • REKLAMA
  • #2 7364792
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Po flashu zwykle ustawia się w biosie na default, zapisuje i po restarcie dopiero ustawia docelowe parametry. Skoro tego nie zrobiłeś, to pozostaje zresetowanie ustawień CMOS zworką lub baterią - tylko porządnie, przy odłączonym kablu od zasilacza ! To tyle na początek, może wystarczy ?
  • REKLAMA
  • #3 7365802
    dj-napster
    Poziom 12  
    Reset biosu robiłem wielokrotnie ale nic to nie dało, oczywiście wiem jak przeprowadzać reset tak aby był skuteczny.
  • REKLAMA
  • #4 7365852
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Twoje działanie od początku chyba było obarczone błędem, bo - o ile pamiętam - żaden oficjalny BIOS nie modyfikował obsługi szyny do 166. - Takie cuda były dostępne i mniej lub bardziej skuteczne tylko w "samoróbkach", które swego czasu były w sieci dostępne w paru, co najmniej, wersjach.
    Niepokojące jest to, że reset BIOS-u nie powoduje powrotu do bootowania z flopa, jako pierwszego, a to domyślne ustawienie. Wygląda, że "coś się popsuło" i bez programatora może być ciężko.
    Nim jednak sie zań weźmiesz przejrzyj zasoby sieci - spróbuj znaleźć, któryś z tych nieoficjalnych BIOS-ów i wrzuć go na CD i sprawdź. Może akurat się uda. Warto tylko pamiętać, że czasem występujący "w parce" z BIOS-em flasher nie obsługiwał go w rzeczywistości. Stąd lepiej jakiegoś "uniwersalnego" użyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 7504291
    dj-napster
    Poziom 12  
    Płyty nie szło postawić metodą software, bootowanie z napędu optycznego nie dawało żadnego skutku. Płyta została sprzedana a nowy właściciel postawił BIOS programatorem.

Temat do zamknięcia
REKLAMA