logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Era usunie simlocka z Samsung SGH-R210S po zakończeniu umowy? Jak to zrobić?

Meflajte 06 Lip 2004 12:55 3281 13
REKLAMA
  • #1 728663
    Meflajte
    Poziom 11  
    Mam telefon Samsung SGH-R210S, który miałem na abonament w sieci Era. Umowa już się skończyła i chciałem się dowiedzić czy w takim razie Era nieodpłatnie ma obowiązek usunąć simlocka z tego telefonu jeśli tak sobię zażyczę? A jeśli tak to jak wygląda procedura takiej imprezy? Gdzie dokładnie mam się zgłosić i czy oni przesyłają mi potem jakiś kod?
  • REKLAMA
  • #2 728682
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Wszystko załatwisz w salonie firmowym do którego musisz się zgłosic. Mozesz tez zalatwic to przez BOA a potem stawic się w Salonie celem zdięcia blokady.
  • #3 728839
    jacant
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    ja chcialem tez cos takiego zrobic z Plusie, ale jak sie zorientowalem ile to "klopotu" to wolalem sciagnac gdziekolwiek indziej za pare groszy.
  • REKLAMA
  • #4 728875
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    po upłynięciu umowy i zdjęciu simlocka np. w erze trace gwarancje na telefon??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 728909
    jacant
    Poziom 13  
    a gwarancja nie jest na 12 miesiecy tylko ?
  • #6 729034
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    No właśnie, wtegy gwarancji już i tak nie ma więc nic nie tracisz.
  • #7 729056
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    heh no w sumie :D głupie pytanie...
    Pozdrawiam :)
  • #8 729074
    jacant
    Poziom 13  
    chyba, ze bys w trakcie trwania umowy wymienil juz raz lub dwa telefon w ramach gwarancji, wtedy chyba ulega ona przedluzeniu
  • #9 729122
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Zdjęcie simlocka po wygaśnięciu umowy to żadna łaska ze strony operatora. Oczywiście aby pokazać co to jest klient robią oni różne sztuczki. Ostatnio ściągałem simlocka w erze. Pani burkliwie oświadczyła, że ok. i że muszę zostawić telefon do jutra w salonie bo właścicielem kodów jest nokia a oni nie mają. Jak dostałem bóli ze śmiechu to okazało się, że nie muszę zostawiać telefonu i jak będą mieli kod to wyślą mi sms-a, że mogę przyjść. Wysłali aż trzy, jakby się paliło. Operacja trwała minutę plus 1,5 godziny dwa razy do salonu i z powrotem. Gwarancja na telefon jest tylko na 12 miesięcy.
  • #10 729250
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    IDEA nie zdejmuje blokady simlock ze swoich aparatów po wygaśnięciu umowy.Robią to ale odpłatnie i drogo co mnie cieszy.
  • #11 729729
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Jeżeli to jest jakaś Nokia lub jakiś inny telefon do którego kalkulator jest ogólnodostępny w Internecie to szkoda zachodu z chodzeniem do salonu. Zwłaszcza, że to żadna różnica czy po gwarancji simlocka zdejmie operator, czy samemu się to zrobi.

... Chyba, że ktoś lubi być ułaskawiony "słodkim gadaniem" pani w biurze obsługi klienta :)
  • REKLAMA
  • #12 729780
    Meflajte
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jeżeli to jest jakaś Nokia lub jakiś inny telefon do którego kalkulator jest ogólnodostępny w Internecie to szkoda zachodu z chodzeniem do salonu. Zwłaszcza, że to żadna różnica czy po gwarancji simlocka zdejmie operator, czy samemu się to zrobi.

Pisałem w pierwszym poście, że jest to Samsung SGH-R210S - warto samemu zdejmować w nim simlocka? Co trzeba mieć? Bo ja nawet zadnego kabla do niego nie mam.
  • #13 729835
    Kristoff10
    Ocena: 54
    jest potrzebny kabel i specjalny program, na szczęście calków do tego fona nie ma.
  • #14 729874
    FranekDolas
    Ocena: 69
    Ja to robię klipem.Nie zabijesz fona a ile uciechy jak klient po 5sek. ma zapłacić 20PLN za locka i nie wie czy z niego kpię czy mówie serio że to już :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Po zakończeniu umowy w sieci Era istnieje możliwość bezpłatnego zdjęcia simlocka z telefonu Samsung SGH-R210S. Procedura wymaga zgłoszenia się do salonu firmowego lub kontaktu przez Biuro Obsługi Abonenta (BOA), a następnie osobistego stawienia się w salonie w celu zdjęcia blokady. Operator nie zawsze posiada bezpośrednio kody do zdjęcia simlocka, czasem wysyła je SMS-em po uzyskaniu od producenta. Zdjęcie simlocka po wygaśnięciu umowy nie wpływa na gwarancję, która standardowo trwa 12 miesięcy. W przypadku Samsunga SGH-R210S do zdjęcia simlocka potrzebny jest specjalny kabel i oprogramowanie, gdyż nie ma dostępnych kalkulatorów kodów online. Alternatywnie można użyć klipu do odblokowania, co jest szybkie i tanie. W sieci Idea zdjęcie simlocka po zakończeniu umowy jest odpłatne. Warto rozważyć samodzielne zdjęcie blokady, zwłaszcza gdy kalkulatory kodów są dostępne dla danego modelu lub gdy operatorzy stosują utrudnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA