logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A6R - nie mogę się połączyć z żadną siecią WiFi

metiuk 09 Gru 2009 23:17 8045 8
REKLAMA
  • #1 7368486
    metiuk
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam, mam dosyć dziwny problem w laptopie z wifi - nie wykrywa mi żadnej sieci, nawet jak laptop leży obok routera - router jest sprawny.
    W laptopie jest taka dioda od statusu wifi, cały czas jest wyłączona. Ma ktoś może pomysł jak włączyć wifi? Wygląda to tak, jakby było fizycznie wyłączone kombinacja fn+f2 niestety nie działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7368566
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    W Menedżerze Urządzeń jest widoczna karta WIFI? Jeżeli jesteś kolejnym użytkownikiem tego laptopa (nie masz go od nowości) to możliwe, że ktoś fizycznie wyjął moduł MiniPCI z kartą WIFI z laptopa. Po obejrzeniu obudowy na zdjęciach nie zauważyłem innej opcji włączenia karty WIFI. Może być jeszcze włączana programowo, tak jak w niektórych Fujitsu Siemens.
  • #3 7368593
    metiuk
    Poziom 13  
    karta fizycznie jest , moge ja ustawić w tryb ap , i jest wtedy widziana przez telefon z wifi jako ap , ale nie wykrywa żadnych sieci ...
  • REKLAMA
  • #4 7368635
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź w zaawansowanych właściwościach karty czy faktycznie jest włączona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7368659
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    AP to tryb, w którym TY jesteś dostawcą sieci - karta pracuje jak router. Musisz ja ustawić w tryb Infrastruktury - wtedy Ty odbierasz sygnał z routera.
  • REKLAMA
  • #6 7368983
    metiuk
    Poziom 13  
    Tak wiem, ale jak przełączę ja jako do infrastruktury to w ogóle nie chce działać i nie widzi sieci.
  • #7 7369479
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Spróbuj jeszcze odinstalować sterowniki i oprogramowanie karty i zainstaluj (po restarcie systemu) inne niż masz aktualnie. Jak nie zadziała to możliwe, że karta jest uszkodzona.
  • Pomocny post
    #8 7416980
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    A w ogóle to odkręć pokrywe ze spodu od wifi i zobacz czy masz dobrze antenki wpięte.
  • #9 7489863
    metiuk
    Poziom 13  
    Okazało się że ktoś tak pomieszał w laptopie w systemie i podłączył na odwrót kabelki od anteny ... po przemianie i przeinstalowaniu Windowsa wszystko działa Dziękuje za pomoc :)
    Zamykam Temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus A6R zgłasza problem z brakiem wykrywania sieci WiFi, mimo że router działa poprawnie. Dioda statusu WiFi jest wyłączona, co sugeruje, że karta WiFi może być fizycznie wyłączona. Po sprawdzeniu Menedżera Urządzeń potwierdzono obecność karty, jednak nie wykrywa ona żadnych sieci, nawet po przełączeniu w tryb Infrastruktury. Użytkownik otrzymał kilka sugestii, w tym sprawdzenie ustawień karty, odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników oraz sprawdzenie połączeń antenowych. Ostatecznie problem został rozwiązany po poprawnym podłączeniu kabli antenowych i reinstalacji systemu Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA