logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie HDD WD 80GB – jak sprawić, by nie był wykrywany przez BIOS?

michu 06 Lip 2004 17:57 2586 24
  • #1 729193
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam,
    Mam HDD WD 80GB. Któregoś razu padł, nie był wykrywany przez żaden BIOS itd... Oddany na gwarancji, wrócił z opisem DYSK SPRAWNY. No i faktycznie odpaliłem i chodził ze 3 dni. Teraz znowu to samo. Czy można go uszkodzić w taki sposób, żeby nie wykryli, że to celowe?? Bo znowu go oddam do serwisu, zrobią nie wiem co i oddadzą że sprawny. Gwarancja ucieka, potrzymają ze 3 tygodnie pewnie, a potem znowu padnie. A jakby go uwalić zupełnie, to wymienią na nowy i finał.
  • #2 729212
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    W zasadzie nie powinno się odpowiadać na takie posty, ale postaram się wytłumaczyć, że popełniasz błąd. Skoro serwis stwierdził, że dysk jest sprawny, to może najpierw poszukasz innej przyczyny złego funkcjonowania dysku.
    Ja w swej pracy miałem klienta, studenta informatyki, który oddawał 6 razy dysk do naprawy gwarancyjnej. Był przy tym święcie przekonany o swojej nieomylności. Kiedy w końcu trafił do mnie ze swym problemem, okazało się, że wina leży po stronie systemu Win 2000. System ten bez aktualizacji Serwis Pack-iem nie potrafił obsługiwać dysku Seagate Baracuda. Problem banalny, ale zadufany w swe umiejętności młodzian, nie dał się przekonać, że to jemu zabrakło wiedzy, a nie sprzęt był do bani.
    Po co to wszystko piszę? A no po to, bo jak wina jest po stronie np. kontrolera lub źle postawionego Windowsa, to co wtedy? Drugim razem też uwalisz dysk? Nie pomyślałeś, że w ten sposób okradasz kogoś. Przecież to jest wyłudzanie gwarancji.
  • #3 729231
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Zgadzam sie z md.na 99% to wina Twojego sprzetu lub softu.urzadzenia elektroniczne inicjuja swoja prace w czasie okolo 10ns.jesli przez tyle dzialaja tzn ze dzialaja dobrze i sa sprawne.chyba ze cos innego[zrodlo zasilania,sygnalu] je popsuje na nowo.jesli dysk przez jakis czas chodzi a potem znowu nie tzn ze cos jest z kompem nie tak.zainstaluj 98 badz 95 .popatrz jak chodzi.zmien kabel sygnalowy albo nawet i wtyczke zasilajaca dysk,albo caly zasilacz.ustaw wszystko w biosie na default.
  • #4 729238
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    kładziesz pacjenta na kolanie, podłączasz, zapuszczasz formatowanie, czekasz chwilkę i kilka razy klepiesz go z góry ręką. mocno, płaską dłonią.
    100% bad bloki.
  • #5 729243
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    moim skromnym zdaniem koledzy wyżej mają rację, chociaż może serwis byłby mniej tajemniczy i napisał, co i dlaczego walnęło, lub jakieś sugestie odnośnie sprawdzenia pozostałych elementów w kompie, wtedy nie trzeba szukać po omacku...
    poza tym, kiedyś było tak, że gwarancja przedłuża się o okres wykonywania naprawy, nie wiem, jak jest teraz, no i jeśłi parę napraw nie da skutku, i tak możesz mieć nowy..
  • #6 729263
    Kapsis
    Poziom 25  
    tez mi sie tak wydaje ze gwarancja sie wydluza.jest tez mozliwosc bad blockow.no ale z bad blockami go widzi w biosie mimo wszystko najczesciej.w sumie troche malo objawow napisales.ciezko powiedziec.
  • #7 729289
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Ja tak oddawałem 3 razy dysk 13 GB (pechowa 13-tka). W testach był w serwisie ok. W domu po 2-3 dniach zaczynał robić kaczany. Nie miał bad sektorów ale robił błędy.Zaczynał klepać głowicami, szukał i nie zawsze znajdował to co wcześniej zapisał. Był na gwarancji i zanosiłem do skutku tj. do wymiany na nowy (13-ki wyszły i dostałem 20-kę). Tylko chamstwem i godnością osobistą oraz nieustępliwością. Nagłe pojawienie się bad sektorów może być podejrzane.
  • #8 729325
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Nie jest podejrzliwe, jest naturalne. A jeżeli nawet to jest nie do udowodnienia. A na pewno jest pewną podstawą do reklamacji. Wszędzie. Jakby nie kombinowali. Mam praktykę... zgadnijcie skąd. hehe... Jakby kogoś interesowało jak zabijac inne podzespoły tudzież sprzęt.. zapraszam na priv. Moja ksywa znikąd się nie wzieła...
  • #9 729330
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Dokladnie tak jak pisza koledzy wina moze lezec po stronie reszty sprzetu a nie po stronie dysku na twoim miejscu wymienil bym kabel IDE.
    ATA 100 bardzo lubia sie lamac w srodku a potem takie cyrki. Mialem tak kilka razy ze dysk chodzil jakis czas. Potem nie bylo go widac poruszalem IDE i znow chodzil, IDE sam sie rozlaczal.
    Wiec zanim zaczniesz dyska kopac tluc masakrowac palic elektronike wymien poprostu IDE i podlacz inna wtyczke zasilajaca.

Co do dysku :arrow: WiesiekU
    podejrzewam ze tu wina lezala po stronie uszkodzonej tablicy alokacji (bady) ktorej nie dalo sie naprawic softwearowo dlatego ginely dane, tablica sie rypała a w raz z nia znikaly dane (wkoncu w niej zapisane sa informacje gdzie znajduja sie dane na talezach)
  • #10 729338
    Kapsis
    Poziom 25  
    dokladnie Andrew-problem z ide pojawia sie najczesciej przy dyskach.kiedys mi sie tam obsunal z kontrolera i w biosie mialem zamiast nazwy i pojemnosci dysku same buzki i procenty :)...mialem mokro przez chwile.ale okazalo sie poprostu ze ten nasz Ide jest niedocisniety;]
  • #11 729367
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    niektóre dyski gryzą się z niektórymi kontrolerami. Też kilka razy traciłem tak dane. Ale powiedzcie mi - jaka w tym wina klienta? co on zawinił? skąd może wiedzież że dysk A nie będzie pracował poprawnie z płytą B lub karta dxwiękową C. Sprzedawca też może tego nie wiedzieć, ale jak jest firma X i oferują zestawy... to powinni. Po to się składa i testuje. Jeśli taki problem byłby masowy to byłaby ogólna kicha. Na szczęście sa gwarancje i sprawy takie same wychodzą w praniu, producenci wyciągaja wnioski i jest oki. Kabelki to osobny temat.
  • #12 729369
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Podłączałem go do 3 różnych komputerów i na każdym leżał. To chyba wyklucza uszkodzenie kabla IDE. Poza tym wrócił z gwarancji działający, ale nie raczyli napisać co z nim zrobili...
  • #13 729429
    Andrew^
    Poziom 15  
    W takim razie jezeli sprawdzales na kilku kompach. To docisnij elektronike i kabel zasilajacy (kiedys byly takie problemy z dyskami ze PCB byla wadliwa).
    A tak ogole talerze sie kreca ??
  • #14 729656
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    tez miałem problemy z dyskami raz wykrywało raz nie czasem cieżko nawet dziwne dzwieki wydawały ale po wymianie zasilacza na Chiftec 360W wszyko chodzi bez najmiejszych problemów wieć zasilacz ma duzo wspólenego z prawidłową praca dysku wieć tez trzeba zwracać uwage na zasilacz a zwłacza na wtyczki zasilajace
  • #15 729706
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Co do uwalania sprzętu to znam sklep w którym pozbywają się niepewnych kart ,dysków itp. podzespołów które raz działają raz nie piezoelektrykiem z zapalniczki.Oddają hurtowniom i nikt nie udowodni że sami dopalaja zamiast się szarpać z tym.
  • #16 729716
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    ja bym go zaniósł jeszcze ze dwa razy do serwisu, a jakby dalej sie cos kopalo, to sprawdzic u kogo innego nie zaszkodzi. No chyba ze gdzie indziej tez nie bedzie chciał chodzic, to wez go puknij mocno przy pracy. Firma nie splajtuje, a ile razy mozna biegac do naprawy - strata czasu.
  • #17 729800
    Andrew^
    Poziom 15  
    ewentualnie szybki strzal z paralizatora. acz kilkukrotne odlaczenie napiecia od dysku w czasie intensywnego zapisu tez daje dobre efekty (nagly wysyp badow)
  • #18 729885
    kali111
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    jest taka fajna płytka bootowalna "ultimate boot cd" (obraz można ściągnąć osiołkiem lub z ichniej strony), jest tam niezły program do testowania twardego, nieżle miesza gówicą dysku, polecam
  • #20 730205
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Metod jest bardzo dużo, aczkolwiek chyba nie na tym należało by się skupić, tylko sprawdzić czy napewno z softem wszystko jest ok. A psucie to już ostateczność. 8)
  • #21 730333
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    wychodze z założenia ze nipewny sprzet trzeba uwalić. po co sie meczyć, lepiej załatwić to od razu. Co do twardzieli to jeden z nich padł pięknie mi przy formacie, zapiszczałi stanął, drugiego nowego zabił zasilacz, wtyczka odpadła i padł, trzeci padł podczas defraga - barracuda, on się ugotował :)). Ponadto każdy nowy dysk da sie zabić- władowac do kieszeni bez wentylacji i defraga... hihi... te 5400 może to przezyja, chociaz ugotowane takie juz tez widziałem.
  • #22 731311
    Andrew^
    Poziom 15  
    Po co się męczyć Dr.Zepsuj Cię wyreczy :lol:
  • #23 732724
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    8O ciekawe robi się forum, zamiast o naprawach o psuciu dysputy 8)
  • #24 732783
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Przyłożyć silne pole magnetyczne, pobawić się cewkami w Frankensteina... Koledze w Optimusie wymienili cztery razy twardy, za każdym razem dane szły się czesać. Za piątym razem wymienili płytę główną. Ale nie wymienili nagrywarki, a ona nawet nie widzi płyt. Za każdym razem kompa miesiąc trzymają. Najpierw miał dysk Nikimi, potem Seagate, potem zaś Nikimi, potem JBM, chyba z Tajwanu to wszystko. Jak w sklepie są tacy pewni że działa to niech dadzą nowy a ten niech sobie wezmą, przecież to żadna różnica. Czasem sposób, w jaki traktowany jest klient to paradoks - klientem jest do chwili zakupu. Potem tylko tym po drugiej stronie lady - ladaco. Uwal dysk a jak nie będą ci chcieli wymienić to weź kolegów z siekierami i zrób unga bunga. Pozdrowienia
  • #25 732820
    ziolek
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    To może najpierw unga bunga to wtedy na pewno wymienią.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk HDD WD 80GB, który przestał być wykrywany przez BIOS, mimo że serwis gwarancyjny stwierdził jego sprawność. Dysk działał kilka dni po naprawie, po czym problem powrócił. W dyskusji podkreślono, że przyczyną problemów mogą być nie tylko uszkodzenia samego dysku, ale także błędy sprzętowe lub programowe, takie jak wadliwe kable IDE, zasilacz, kontroler, czy nieaktualny system operacyjny. Wskazano na możliwość występowania bad blocków, uszkodzeń tablicy alokacji oraz konfliktów sprzętowych między dyskiem a płytą główną. Zalecano testowanie dysku na różnych komputerach, wymianę kabli i zasilacza, a także użycie narzędzi diagnostycznych, np. Ultimate Boot CD. Wątek poruszał także kwestie etyczne związane z celowym uszkadzaniem sprzętu w celu wymiany na nowy, co jest uznawane za wyłudzanie gwarancji. Pojawiły się sugestie dotyczące fizycznego uszkadzania dysku (uderzenia, pole magnetyczne, odłączanie zasilania podczas zapisu), jednak większość rad skupiała się na diagnozie i eliminacji problemów sprzętowych i programowych przed podejmowaniem drastycznych działań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA