logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[E39 530D Sedan] Jaka Skrzynia basowa + wzmacniacz do 600zł

Soundbar 13 Gru 2009 00:15 3598 11
REKLAMA
  • #1 7381181
    Soundbar
    Poziom 10  
    Witam,
    Planuję zakup skrzyni basowej do BMW E39 530D Sedan 99/00.
    Słucham głównie Hip-Hopu, Rapu, Rocku, Hard Rocku.
    Nie biorę pod uwagę wymiany oryginalnego radia: Business CD (jeden rząd przycisków).
    Jestem świadomy, że jest ono przyczyną słabej jakości dźwięku, jednak jestem maniakiem części fabrycznych, szczególnie tych zewnętrznych.
    Znany mi jest fakt, iż sedan E39 jest bardzo dobrze wytłumiony i bardzo trudny do nagłośnienia, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze subwoofera i wzmacniacza.
    Dysponuję niewielką kwotą, ok. 600zł.

Przeczytałem masę postów i artykułów na ten temat, jednak większość odnosi się do innej kwoty, bądź zamieszczone tam linki i sprzęt są już nie aktualne.
    Nie zamierzam popełnić błędu i żałować, że mogłem kupić coś lepszego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7381215
    sanders156
    Poziom 35  
    Ocena: 85
    I jak ci mozna pomoc masz samochod ktory jest bardzo ciezko naglosnic do tego dysponujesz tak mala kwota ze staje sie to prawie nie mozliwe jedyna opcja jest szukanie jak najmocniejszego wzmaka i glosnika mam nadzieje ze twoje radio ma RCA a kwota ktora podales nie ma zostac jeszcze podzielona na zakup kabli i materialu na skrzynie

No chyba ze wystarczy ci jak basu przebije sie tyle zeby uzupelnic basmo bo na porzadny mocny bas i przyzwoity jakosciowo masz z dwa razy za malo siana

To moje zdanie moze ktos inny cos wymysli
  • REKLAMA
  • #3 7381696
    matiaudio
    Poziom 35  
    Ocena: 283
    Witam. Jeśli masz odgrodzony bagażnik od kabiny to proponuje zrobić jakiś otwór aby bas przenikał do kabiny. Skrzynia zamknięta w tym przypadku odpada, proponuje BP. W tej kasie szukaj używane klocki bo na nowych nic nie osiągniesz.
  • #4 7381718
    Soundbar
    Poziom 10  
    600zł to przybliżona kwota jaką zamierzam wydać na głośnik i wzmacniacz, nie obejmuje kosztów podłączenia(kabli, RCA).

Chyba jest jakiś sprzęt zamykający się w tej kwocie, który chociaż przebije się i uzupełni brak w seryjnym?

Przepraszam, od czego odnosi się skrót BP? (wybaczcie za pytanie laickie)
  • REKLAMA
  • #5 7381749
    matiaudio
    Poziom 35  
    Proponuje Ci kupić sam głośnik i zrobić skrzynie do niego. Z głośników co udało mi się znaleźć to:
    EM-PHASER EG12 (240zł) i do tego wzmacniacz CARPOWER HPB 1502 (380zł) mocowo ten zestaw pasuje, ten carpower ma coś koło 400W rms.

BP to band pass, rodzaj skrzyni.Tobie proponuje Bass reflex lub band pass.
  • #6 7382594
    Soundbar
    Poziom 10  
    Głośnik EM-PHASER EG12 ma jedną wadę, jest tylko jeden na allegro...
    Jest jakiś ew. odpowiednik, albo coś w miarę dobrego i podobnej cenie?
    Zastanawiam się właśnie, czy samemu nie wykonać skrzyni, aczkolwiek obawiam się trochę o swoje 'umiejętności'.

Dziękuję za wyjaśnienie skrótu. Rozumiem, że najlepiej będzie Band Pass.
  • #7 7382669
    matiaudio
    Poziom 35  
    Lanzar max12 ale jakości nie będzie na nim, jedynie głośne i mocne granie.
  • #8 7383394
    Runcajs
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Ja tydzien temu sprzedalem hpb 1502 za 280zl koledze bo nikt nie chcial kupic za 300zl a wzmacniacz byl jak najbardziej sprawny. Do BMW E39 lanzar wg mnie starczy tym bardziej ze reszta audio orginalna. Niema co sie rozprawiac nad dobrym dzwiekiem skoro przez te wygluszenia i tak sie nie uslyszy dobrego dzwieku. Ja bym dal Lanzara w BR do tego HPB czy tam inna uzywke i w 600zl sie zmiesci glosnik+wzmak no max 700.
  • #9 7384671
    ciemuka19
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem byłby zestaw
    Cp 1502+Ground Zero GZIW 300 w kwocie się wyrobi kolega oraz nie będzie to jakiś tam bardziew
  • #10 7602388
    punx1990
    Poziom 2  
    Polecam Ci fajną skrzynkę plus wzmacniacz za tanie pieniądze:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #11 7602512
    Soundbar
    Poziom 10  
    punx1990 napisał:
    Polecam Ci fajną skrzynkę plus wzmacniacz za tanie pieniądze:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Temat nie jest aktualny (Prośba do moda o zamknięcie, głośnik zakupiony - Lanzar Max12).

Druga sprawa: Magnat? To kpina chyba? Jak chcesz coś sprzedać, to jest od tego odpowiedni dział. Tutaj się doradza, nie wciska swoje gnioty.
  • #12 7602687
    bambino_81
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Witam.Trzeba bylo sie trochę wstzrymać zakupem ponieważ jest fajna skrzyneczka do wzięcia ianowice ESX s15 w skrzyni za kwotę 199zł.Głośnik 450w i bodajze 250RMS jednak 38cm powinno zrobić swoje.Myslę że i cena atrakcyjna jak za taki głosnik w skrzyni

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje subwoofera i wzmacniacza do BMW E39 530D Sedan w budżecie do 600zł, preferując oryginalne elementy audio. Wskazano, że sedan E39 jest trudny do nagłośnienia z powodu dobrego wygłuszenia. Użytkownicy sugerują, aby skupić się na mocnych głośnikach i wzmacniaczach, a także rozważyć wykonanie skrzyni samodzielnie. Proponowane modele to EM-PHASER EG12 oraz wzmacniacz CARPOWER HPB 1502, a także Lanzar Max12. Zwrócono uwagę na konieczność użycia skrzyni typu Band Pass lub Bass Reflex. Użytkownik ostatecznie zakupił Lanzar Max12.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA