logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilacz EWD10 (ELTCRAC) do domofonu Fenix i panelu FiM?

mokret 15 Gru 2009 11:24 5466 4
  • #1 7391677
    mokret
    Poziom 2  
    Z 10 lat temu kupiłem zestaw domofonowy firmy Fenix na 3 mieszkania. Montowałem go samodzielnie zgodnie z instrukcją producenta. Przez kilka lat wszystko było dobrze, jednak w ostatnim czasie cos uległo uszkodzeniu i:
    1. nie słychać nic w słuchawkach unifonów, gdy mowi się do panelu rozmównego
    2. nie było reakcji elektrozaczepu na przycisk ze strony unifonu (to już naprawiłem przez wymianę elektrozaczepu - uszkodzona cewka).
    Postanowiłem zatem wymienić panel rozmówny. Kupiłem panel rozmówny firmy FiM N/-KR 3. Po wymianie z panelu Fenixa na FiM nic się nie zmieniło tzn. dalej nie było nic słychać w domowych unifonach, pozostałe funkcje działaly, tzn otwieranie EZ i odbiór w panelu rozmównym. Zostało mi zatem wymienić centralę domofonu. Fenix miał transformator oddzielony od centrali, ja kupiłem (z głupoty własnej, nie patrząc, że mam centralę firmy fenix) zasilacz domofonu EWD 10 firmy Eltcrac. No i teraz mam problem jak to wszystko połączyć. Unifony są 4-przewodoowe. Unifony z panelem rozmównym i SG są podłączone. 2 przewody do EZ również. Nie wiem jak poradzić sobie z unifonami, bo instrukcja zasilacza EWD 10 mówi, że jest on przystosowany do unifonow 5 lu 6 przewodowych, a u mnie są niestety tylko 4. Czy można tego typu unifony do tego zasilacza podłączyć? Jeśli tak to jak, proszę o radę. Jak podłączyć panel rozmówny FiM do EWD 10?

Przeniosłem z "Zabezpieczeń". [s]
  • #2 7393591
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Można przerobić zasilacz EDW do pracy z unifonami 4 przewodowymi jeśli wiadomo, jak działa wyzwalanie zaczepu przez zwarcie linii mikrofonów unifonu do masy. Jeśli czujesz się na siłach by wziąć lutownicę i kilka drobnych elementów.
    Cześć!
  • #3 7393784
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Właśnie dzisiaj miałem taki przypadek przystosowania EWD 10 do systemu 4 przewodowego. Zrobiłem to w bardzo prosty sposób. Połaczyłem zacisk KE- linia elektrozaczepu przez 230 Om z zaciskiem MU mikrofon unifonu. Nie ma przydźwięku, nie zaniża siły głosu. Wszystko działa prawidłowo. Pozdrawiam Lucjan
  • #4 7394713
    tomeye
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Jak podłączyć zasilacz EWD10 (ELTCRAC) do domofonu Fenix i panelu FiM?

PU w zasilaczu to KE

Druga opcja... jeżeli masz podłączone 4 przewody, a masz wolne możesz je wykorzystać

pisz będziemy myśleć dalej .....
  • #5 7395864
    mokret
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pomoc. Wdzięczny jestem za wszelkie sugestie. Jutro zabieram się za realizowanie podpowiedzi szanownych kolegów.
    Pozdrawiam
REKLAMA