logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie domofonu nieznanej marki do zasilacza Eltcrac EWD-3L – wyjaśnienie oznaczeń

5lawo 30 Lip 2009 23:36 10983 15
REKLAMA
  • #1 6840988
    5lawo
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie jestem tu nowy i powiem odrazy , że nie bardzo orientuje się w temacie ale postanowiłem spróbować sam podłączyć domofon z zasilaczem Eltcrac EWD-3L, właśnie problem z domofonem bo nie bardzo wiem, znaczy się nie bardzo rozumiem jego oznaczenia jest to chyba jakiś stary typ nie wiem jaka marka bo jest nie opisany, oznaczenia zasilacza są dla mnie jasne, dość czytelnie opisany. Byłbym wdzięczny gdyby ktos wyjaśnił mi oznaczenia domofonu i jak to połączyć. W załączniku przesyłam zdjęcie domofonu i zasilacza.
    Załączniki:
    • Podłączenie domofonu nieznanej marki do zasilacza Eltcrac EWD-3L – wyjaśnienie oznaczeń canon2 003.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie domofonu nieznanej marki do zasilacza Eltcrac EWD-3L – wyjaśnienie oznaczeń canon2.jpg (1.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6841649
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2915
    Nie rozumiem dlaczego pobierasz punkty za to, aby ktoś ci raczył pomóc?
    Wstaw zdjęcia za darmo, to coś poradzimy.
  • #4 6844623
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Po pierwsze jeszcze do tego potrzebny jest ci unifon. Nie wspomniałeś jaki masz.
    Póki co to znalazłem taki schemat podłączenia.

Podłączenie domofonu nieznanej marki do zasilacza Eltcrac EWD-3L – wyjaśnienie oznaczeń

Ta twoja kaseta (nazywasz ja domofonem) jest jakaś dziwnie zrobiona. te oznaczenia dosyć skąpe. Przykładowo głośnik ma jedną końcówkę podłączona do wspólnej masy a druga do ścieżki w ogóle nieopisanej.
    Podobnie jest z przyciskiem wywołania. Jeden jego koniec w ogóle jest niewyprowadzony. W sumie to nie żaden problem podłączyć wszystko właściwie. Oczywiście do tego jeszcze unifon, czyli słuchawka w mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #5 6845074
    5lawo
    Poziom 10  
    No właśnie problem mam z tą kasetą. Moje umiejętności ograniczają się jak na razie do tego, że jak mam dość czytelne oznaczenia to według schematu jestem wstanie coś skręcić czy zlutować. A tak przy tej kasecie to się gubię, nie wie co i jak w niej biega. Posiadam ją w domu już nawet nie pamiętam skąd jest, myślałem że może coś by się dało z nią zrobić.
    A jeśli chodzi o unifon to mam firmy IKA
    a wygląda tak:
    http://img196.imageshack.us/img196/5302/unifon1.jpg
    http://img38.imageshack.us/img38/8639/unifon2.jpg
  • REKLAMA
  • #6 6845859
    anna kamińska
    Poziom 2  
    jak podłaczyć unifon pa 456 , poprzedni to wekta proszę o pomoc i schemat podłaczenia kabli z góry serdeczne dzięki
  • #7 6846289
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ta kaseta ma też diodę do podświetlenia. Wyprowadzenia dwa pierwsze z prawej strony. Nie musisz póki co się nimi zajmować. Istotne są głośnik, mikrofon (ze wzmacniaczem) i przycisk.

Co do pytania pani Ani, to jaka była ta stara Wekta? Czy mozna prosić o fotkę?
  • #8 6846465
    anna kamińska
    Poziom 2  
    nie wiem
  • #9 6847764
    5lawo
    Poziom 10  
    Dzięki serdeczne, poinformuje co z tego mi wyszło
  • #10 8409659
    5lawo
    Poziom 10  
    Witam serdecznie, dawno nie pisałem (aż rok minął) jakoś tak zleciało a ja dalej nie skończyłem tego domofonu. Podłączyłem ale coś nie działa, strasznie głośno szumi od unifonu i kasety. Niby sygnał jest jak się przycisk wywołania przyciśnie w kasecie ale tylko wtedy gdy słuchawka w unifonie jest podniesiona. Jak jest odłożona to nie słychać dzwonienia. Na dodatek podczas rozmowy nie słychać w słuchawce jak ktoś odzywa się do mikrofonu kasety.
    Przesyłam schemat podłączenia jak to złożyłem, nie wiem właśnie czy prawidłowo:

Bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc? Tak w nawiasie to nie mój domofon tylko wujka prosił mnie o skończenie a mi tak schodzi i nie wiem co z tym dalej zrobić.
    Dzięki serdeczne z góry. Pozdrawiam
    [mod="Tracer2"]Kolega się nauczy zamieszczać obrazki na Elektrodzie i pisać poprawnie, bo będzie "nagroda" !!!
  • REKLAMA
  • #11 8410047
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Błędnie podłączyłeś słuchawkę unifonu i wywołanie unifonu. Zamień je miejscami (przy unifonie). To tak na początek.
    Wyjaśnię przy tej okazji, że G oznacza wejście wywołania (generator) a ten kwadracik z kreską przy jednym boku oznacza słuchawkę.
  • #12 8415543
    5lawo
    Poziom 10  
    Zamieniłem wskazane kabelki i jest poprawa. Teraz unifon dzwoni kiedy powinien (czyli jak jest odłożona słuchawka).
    Zamieszczam poprawiony schemat:

Ale nie wiem co dalej zrobić bo nadal dobrze nie słychać głosu w słuchawce unifonu. Po odebraniu słuchawki zamiast głosu rozmówcy słychać straszny brzęk. Nie wiem czym to może być spowodowane może gdzieś jakieś zwarcie albo nie łączy dobrze. Dodam jeszcze, że podczas odlutowania kabla od styku słuchawki przy unifonie (czerwone kółko na rys) odlutował się cały styk. Być może niedokładnie go z powrotem przylutowałem i dobrego styku nie ma. Inne pomysły nie przychodzą mi do głowy czym te brzęczenie jest spowodowane.
  • Pomocny post
    #13 8415709
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    5lawo napisał:
    Po odebraniu słuchawki zamiast głosu rozmówcy słychać straszny brzęk.

Gdy nie czekając na wywołanie sam podniesiesz słuchawkę, to czy objaw jest taki sam? (powinien). Czy to nie jest przypadkiem sprzężenie mikrofonu unifonu?
    W takim przypadku możesz spróbować "ściszyć" wzmocnienie potencjometrem montażowym na płytce zasilacza.
  • #14 8416448
    5lawo
    Poziom 10  
    Tak kiedy bez wywołania podniosę słuchawkę tak samo brzęczy. Właśnie to coś takiego jak sprzężenie, możliwe że o to chodzi. Spróbuję ściszyć tym potencjometrem na zasilaczu.
    Który to może być potencjometr PK1 czy PK2? (RYS).
    Czy po prostu spróbować poregulować obydwa.
  • #16 9517651
    5lawo
    Poziom 10  
    Ale czasu już minęło od ostatniego postu! Domofon działa poprawnie, pomogła wtedy regulacja potencjometrem. Dziękuje wszystkim za pomoc:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła problemów z podłączeniem starego, nieopisowego domofonu do zasilacza Eltcrac EWD-3L oraz unifonu firmy IKA. Użytkownik miał trudności z interpretacją oznaczeń na kasecie domofonu i prawidłowym połączeniem przewodów. Wskazano, że do poprawnego działania systemu potrzebny jest unifon, a schematy podłączenia powinny uwzględniać głośnik, mikrofon ze wzmacniaczem oraz przycisk wywołania. Po początkowych błędach w podłączeniu unifonu i wywołania, poprawiono połączenia, co umożliwiło dzwonienie unifonu przy odłożonej słuchawce. Problemem pozostał jednak silny szum i brak słyszalności głosu rozmówcy, co zostało zidentyfikowane jako sprzężenie mikrofonu unifonu. Zalecano regulację potencjometrów montażowych na płytce zasilacza EWD-3L (PK1 i PK2) w celu zmniejszenia wzmocnienia i eliminacji brzęczenia. Po regulacji potencjometrem domofon działał poprawnie. W dyskusji udostępniono również instrukcję do zasilacza Eltcrac EWD-3L oraz schematy podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA