logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opensoftware soft do tunera - dlaczego nikt tak nie robi ?

bogiebog 18 Gru 2009 20:11 2225 5
REKLAMA
  • #1 7406535
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ciągle czytam o niedopracowanym sofcie do satboxow (z wyłączeniem tunerów od platform nadawczych - karta+tuner sparowany), a to sie wiesza, a to niestabilny, a to nie można tego zrobić a to tamtego. (wyjątkiem jest chyba soft do dreambox-ów)

Dlaczego producenci tunerów nie wypuszczają sprzętu z firmware typu opensoftware ?

Weżmy np taki przeciętny router wifi Linksys WRT54G - który przebił sie jako jeden z najbardziej pożądanych dzięku doskonałemu oprogramowaniu opensoftware. Zapewnie nie było to zamierzeniem Linksys-a aby wypuścic taki soft ale użyli kodu GPL i zostali przyłapani zmuszeni do opublikowania całego kodu do routera.

No wiec dlaczego producent satboxa któremu nie bardzo wychodzi oprogramowanie tunera (a to nie ma czasu, a to możliwości) nie wypuścić podstawowej wersji jako opensoftware i puści "dopracowanie" tunera "na żywioł" ?

Pytam bo zapewne jest jakiś oczywisty powód ja nie mam pojęcia jaki.
    Jakby ktoś mógł tą kwestię rozjaśnic.
  • REKLAMA
  • #2 7406869
    burli
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Routery bywają na Linuxie (tak jest w przypadku wspomnianego Linksysa). Dla nich źródła są otwarte. Reszta to patenty producentów sprzętu. Czasami jednak udaje się wykraść kod i coś nowego stworzyć.
    Choć wiele tunerów ma ten sam procesor, są to jednak różne architektury. Dlatego np. oprogramowanie od starych Fergusonów na STI5518 nie pasuje do Globo na tym samym procesorze.
  • REKLAMA
  • #3 7407243
    bogiebog
    Poziom 43  
    no dobrze, żeby zawęzić temat weżmy takie satboxy z linuxem (chyba są takie)

Czy producent takich satboxow publikuje żródła ? chyba nie z tego co wiem.

Boja się że im ktoś ich pomysł na oprogramowanie satboxa "ukradnie" ?
    Przecież ludziska sobie same chętnie poprawią to co producentowi nie wyszło za pierwszym razem a ulepszony soft można wdrożyc w nastepne wersje sprzętu, same zalety jak jak to widzę
  • REKLAMA
  • #4 7407301
    burli
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Oprogramowanie dla tunerów na Linuxie jest znane i szeroko stosowane (np. Enigma czy Enigma2). Poprawki można samemu pisać znając ten system i architekturę sprzętu. Jest masa plug-in'ów dla odbiorników z systemem Linux.
  • REKLAMA
  • #5 7407524
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Choć wiele tunerów ma ten sam procesor, są to jednak różne architektury.

no nie wiem czy mi potrzebna znajomość architektury do "poprawienia" softu,
    nie zaczynam od zera, biorę to co jest i już jakoś działa poprawiam na lepsze/gorsze,
    "Małpuje" po prostu kod ktory już istnieje co steruje głowicą, czy wyświetla GUI.

A wracając do satbox-ów nie-linuxowych, może to wygląda następująco ?

Załóżmy że jestem producentem satbox-a, kupiłem licencje na "embedded" OS "EM" na mój sprzęt a moja licencja nie pozwala na upublicznienie kodu (jeśli go mam wogóle) nawet jeśli bym chciał. Wieć nici z ulepszania softu przez zapaleńców bo nie mogę otworzyć kodu zródłowego.
  • #6 7410503
    JacekTorun
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Cały problem jest w opłaceniu licencji , większość producentów dekoderów np. płaci tylko za to że dekodery dekodują system conax ( np Globo) , a dopiero oprogramowanie nie oryginalne pozwala na użycie innych kart .
    Przecież emulatorów też żaden producent nie dodaje do oprogramowania , a jednak ktoś to dopisuje i widać że źródła żeby to dodać są.

To że nie każdy ma te źródła to nie znaczy że ich nie ma. Jeśli naprawdę potrafisz pisać oprogramowanie , i chcesz to robić gratis , to poszukaj kontaktu z różnymi grupami które się tym zajmują.
    Trochę e-mailuj do nich i po jakimś czasie wejdziesz do grupy...
REKLAMA