logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić obudowę i naprawić potencjometr w T3030 Creative?

weedbooze 20 Gru 2009 17:42 8220 7
REKLAMA
  • #1 7414489
    weedbooze
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam, mam problem z falowaniem glosu w t3030. Czytalem ze przeczyszczenie potencjometru powinno pomoc.

Odkrecilem w nim obie srubki, ale nie wiem w jaki sposob rozdzielic gorna i dolna... jak to zrobic?

Proszę niezwłocznie poprawić temat i treść postu.
    Regulamin pkt. 8.2, 15, 11.
    GM
  • REKLAMA
  • #2 7414647
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Czyszczenie polega na wlaniu {wtryśnięciu} do niego preparatu do czyszczenia styku, a nie na rozbieraniu go do cna. Jak masz jakiś bezbarwny alkohol to parę kropli powinno pomóc, chyba że masz np. WD-40 lub Contakt.

Po co "odrdzewiacz" lać do potencjometru? Chyba tylko w celu jak najszybszej konieczności wymiany potencjometru (zniszczonego przez WD 40) na nowy...
    Jeśli jeszcze raz będę musiał tłumaczyć na tym Forum różnicę pomiędzy działaniem WD 40, a Kontaktem PR (na przykład) chyba sobie strzelę w łeb...Na prawdę tak trudno zrozumieć różnicę pomiędzy smarem, a preparatem czyszczącym? WD 40 jest przeznaczony do zupełnie innych celów niż sugerowane przez Kolegę. Stosowanie "na siłę" wszędzie gdzie się da tego środka może przynieść więcej szkody niż pożytku. To tak jak z "Amolem" działa na wszystko i na każdą dolegliwość można go stosować. I nawet "pomaga"...nic dziwnego, jest dość czystym spirytusem... Ale nie radzę nikomu nadużywania tego "leku" - można się uzależnić ;) a i kontrola Drogowa nie uwzględni tłumaczenia "...booo sieeę leszszę Panie Władzuchno"...
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #3 7418911
    weedbooze
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    To w końcu co mam zrobić? :)
  • #4 7419010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7419324
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Potencjometry to słaby punkt nie tylko w krajowym sprzęcie. Niestety, ale praktyka mi podpowiada, że chemia może pomóc na krótko, więc nieodzowna będzie wymiana. Trzeba będzie wtedy dobrać coś na zamianę. Można zastosować śmiało potencjometr o niższej rezystancji-wtedy co prawda wzmacniacz nie będzie w pełni wysterowany, ale za to rzęzić przestanie. A jeżeli nie będzie pasował mechanicznie, jest również możliwa podmiana ośki z uszkodzonego. Trzeba kombinować.
  • REKLAMA
  • #6 7487933
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam
    mam podobny problem i nie mogę odczytać na potencjometrze wartość. Wie ktoś co tam siedzi w regulacji głośności? Jak jest z dostępnością?
  • REKLAMA
  • #7 7488397
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Typowe wartości rezystancji potencjometrów to 20 kΩ lub 50 kΩ. Najlepiej wymontuj i zmierz. Potem trzeba szukać pasującego mechanicznie. Giełda albo sklep.
  • #8 14789617
    chris18404
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    odgrzebie temat :)

Mam problem z głośnikami komputerowymi CREATIVE T3030, problem polega na tym że muzyka leci cicho, po chwili na moment głośno, a potem znowu cicho. Głośność ustawia sie za pomocą pilota, co to może być za przyczyna?

Ze swojej strony stawiam na potencjometr ( ale nie za bardzo sie na tym znam)

Mam taki pilot jak w załączniku, lecz po probie rozkręcenia nie mogę go rozmontować. To znaczy odkrecilem 2 srobki i plastików nie mogę od siebie rozdzielić.
    Załączniki:
    • Jak rozdzielić obudowę i naprawić potencjometr w T3030 Creative? creative_inspire_t3030_remote.jpg (41.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falowaniem głośności w głośnikach Creative T3030, sugerując, że przeczyszczenie potencjometru może pomóc. W odpowiedziach podano różne metody czyszczenia potencjometru, w tym użycie preparatów Kontakt WL i Kontakt PR, które są skuteczne w konserwacji. Zwrócono uwagę na różnice między WD-40 a preparatami czyszczącymi, ostrzegając przed ich niewłaściwym użyciem. W przypadku braku poprawy, zasugerowano wymianę potencjometru na model o niższej rezystancji, co może zredukować problemy z dźwiękiem. Użytkownicy podzielili się również informacjami na temat typowych wartości rezystancji potencjometrów oraz trudności w demontażu obudowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA